[quote=boby][quote=vedran]
Kao i sve ostalo u životu, tako veliki izum može biti samo rezultat rada stotina genijalaca… imamo potrebu da sve pripišemo jednoj osobi, heroju, u stvarnosti heroji ne postoje samo male ruke koje se slože…[/quote]
A Nikola Tesla?[/quote]
Ne vuci me za jezik
Nije Steve sjeo i golim rukama napravio Lisu nego stotine njegovih uposlenika, zadnji kompjuter koji su osnivači Apple-a napravili je Apple II i njega je napravio Woz a Steve ga je prodavao. A što se tiče ikonica, one su izmišljene u Xerox Parc-u (Apple je legalno platio pravo na korištenje tog izuma).
Ukratko: www.wikipedia.org i pročitajte malo o stvarima o kojima diskutujete.
[quote=vedran][quote=boby][quote=vedran]
Kao i sve ostalo u životu, tako veliki izum može biti samo rezultat rada stotina genijalaca… imamo potrebu da sve pripišemo jednoj osobi, heroju, u stvarnosti heroji ne postoje samo male ruke koje se slože…[/quote]
A Nikola Tesla?[/quote]
Ne vuci me za jezik
Nije Steve sjeo i golim rukama napravio Lisu nego stotine njegovih uposlenika, zadnji kompjuter koji su osnivači Apple-a napravili je Apple II i njega je napravio Woz a Steve ga je prodavao. A što se tiče ikonica, one su izmišljene u Xerox Parc-u (Apple je legalno platio pravo na korištenje tog izuma).
Ukratko: www.wikipedia.org i pročitajte malo o stvarima o kojima diskutujete.[/quote]
il odgledajte pirates of silicon valley odlican film
Ne kontam, avatar je tu?[/quote]
Bah, lažna uzbuna. Čačkanje po settings-ima novog foruma i različiti browser-i zbuniše animacije izgleda Opera još nije pročepila…
Why fix if it aint broken
Ovo je laptop star 6 godina… sve prepoznato i radi, zadovoljavajuće brzo, KDE 3.5.nešta (zadnji koji valja)… zašto mijenjati? Jedino što mi je falilo je pristojan browser dok nisam instalirao Operu (novi Firefox i Chrome odbijaju da se instaliraju zbog neke nepostojeće biblioteke)
Ukratko: www.wikipedia.org i pročitajte malo o stvarima o kojima diskutujete.[/quote]
il odgledajte pirates of silicon valley odlican film[/quote]
definitivno da se to odgleda, i da se odgleda ako hoce da znaju nesto vise i zadnji BBC dokumentarac na ovu temu, ko i sta je S. Jobs zove se “Steve Jobs Billion Dollar Hippy” i nije los, cak sta vise Woz kaze neke interesantne stvari o Jobsu itd…
[quote=vedran]
Ovaj argument mi nikad neće biti jasan. Velika većina tih uposlenika su glorificirani fizički radnici (svidjelo se to nekome ili ne). Vrhunskih inžinjera je doslovno na hiljade, a istinski vizionari se rađaju jednom u 20-30 godina. Zar misliš da bi tih stotine uposlenika spontano stvorili kompaniju kakva je Apple danas bez vođe kao što je Jobs? (da ne spominjem vojsku iOS developera koji danas zarađuju hljeb zahvaljuću njemu)
0esla je izumio mnogo stvari na cijim principima su stotine ljudi o kojim vedran prica napravili stvari poput tog tvog monitora u kog sad gledas. Ja se slazem sa vedranom bar sto se tice ITa: ne postoji jedna stvar koju jedan covjek moze napravit a da se koristi masovno worldwide.[/quote]
Pa to sto si napisao upravo potvrdjuje ono sto sam napisao u prvom postu “…Tesla je izumio mnogo stvari na cijim principima su stotine ljudi…” - znaci da je izumio. I ko misli suprotno nek’ malo procita neke stvari. Trofazni motor? Jel treba ista vise reci. A sta si se ti odma’ natovario s tim gledanjem u monitor? U cemu je problem? Ko da sam te uvrijedio.
Niko ne spori Jobsove menadžerske sposobnosti. Ja sam odgovarao na rečenicu “Steve je (…) napravio računalo Lisa (…) prvo računalo koje je imalo ikonice na zaslonu” itd. i na generalne komentare da je Jobs informatički stručnjak odnosno izumitelj. Jobs je bio vrhunski biznismen - to je sve. Ne vidim neku veliku razliku između njega, Gatesa i recimo Rockefellera, Warrena Buffeta, Carlosa Slima i sličnih.
A BTW i taj Tesla je bio glorificirani fizički radnik po toj logici Ovo je tehnički forum i mi ovdje glorificiramo tehničare - fizičke (i mentalne) radnike, a pare su bezvrijedne i prolazne Volio bih da se ovoliko piše o čovjeku koji je fakat izumio ikonice a ne o “glorificiranom trgovcu” (da se poslužim tvojom frazom).
Pa da, nije on izmislio ni integralni racun, niti trigonometrijske funkcije, niti nesto drugo, nego je to koristio. Ali zato jeste npr. magnetnu indukciju, pa je i usao cak i u mjerni sistem (ne osnovni). Jedinica mag. ind. je ipak 1T.
Ne tvrdim ja nista posebno, nego da je bilo genijalnih umova u proslosti i nadam se da ce ih biti i u buduce. A da se vratimo na IT, pa Linux je nastao zahvaljujuci zajednici ali koja je uloga bila Linus Torvaldsa, i njegovog kernela? Mislim da je bila presudna, iako bi se mozda pojavio neki drugi Linus da nije bilo njega.
Ako obrišeš post, brišeš i sve postove ispod njega. Meni ne izgleda logično da obični korisnik može obrisati postove drugih korisnika.
Imate edit, pa obrišite sadržaj posta ako tema nije zatvorena. U suprotnom kontaktirajte admina za edit posta (npr. post greškom sadrži email adresu ili sl.)
Zašto bi korisnik brisao postove drugih korisnika? Do sada je bilo da možeš obrisati samo svoj post, što je OK. Možda ušteliti (ako je moguće i nije previše zahmetli) da se može obrisati vlastiti post, ali ako nema post-ova nakon njega, tj. ako je zadnji u nizu. Ili, eventualno, dati rok od 10-tak minuta nakon objavljivanja post-a, nakon kojeg perioda funkcioniše samo “Edit”, ali ne i “Remove”.