Nije da ga nesto pretjerano gotivim, ali eto…
R.I.P.
Ma eto i od mene RIP. Jeste da oko mene raja guzici diže nivo Apple igračkicama al vrijedi poštovanja.Mene stari Ipod nano nije izdao već pola decenije. Pozdravi Steve Budu
od powerbooka, g4, pixara do iphone 4 i ipada iza njega stoji uspjesna karijera. Smatram da zasluzuje pocast za sve svoje ideje koje je uspjesno realizirao i zasluzeno dobro i unovcio. Ja imam ipod nano 4th gen 8gb koji me jos vjerno sluzi. Rest in peace.
R.I.P. Steve, sretan NeXTSTEP
Da nije bilo njega ti pc nikad nebi imao
Ali mozda bi se jos neki genije pojavio…
Da nije bilo njega ti pc nikad nebi imao :)[/quote]
Dobro, iako je čovjek umro, ne moramo baš pretjerivati…
Ali mozda bi se jos neki genije pojavio…[/quote]
Ne znam sad kako da ti kazem, Jobs je “izumio” PC taman onoliko koliko sam ja izumio irigaciju, semafor, gel za kosu i sistem spojenih posuda… Jbg, ako se vec trudis da nesto napises, Google before you do.
[/quote]
Bolje reci da nije bilo Dennis Ritchie-a Steve ne bi imao sta prodavati.
Koliko se sjecam elemenata iz Pirates from the silicon valley… Jobs je samo sakupio/maznuo postojeca resenja u smislenu cjelinu pokrivenu dobrim marketingom i Wozniakom za ledjima…
Ne kazem da nije zasluzan, but still…
True story
[quote=Bo]Koliko se sjecam elemenata iz Pirates from the silicon valley… Jobs je samo sakupio/maznuo postojeca resenja u smislenu cjelinu pokrivenu dobrim marketingom i Wozniakom za ledjima…
Ne kazem da nije zasluzan, but still…
True story[/quote]
Kao i sve ostalo u životu, tako veliki izum može biti samo rezultat rada stotina genijalaca… imamo potrebu da sve pripišemo jednoj osobi, heroju, u stvarnosti heroji ne postoje samo male ruke koje se slože…
Još ako malo proširimo jednačinu i uvrstimo samo patente i sve negativne posljedice po društvo (npr. prema nekim istraživanjima, industrijska je revolucija “kasnila” 30-tak ili 40-tak godina usljed patenata i lobiranja), mnogo se pitanja može postaviti u pogledu “pozitivne” uloge ljudi poput Jobsa u “informatičkoj revoluciji”. Da li su zaista bili katalizatori, ili pak kočnice razvoja?..
Mislim da je Jobs pomogao razvoju informatike ali u pogresnom smijeru.
“I’m not glad he’s dead, but I’m glad he’s gone.” Richard Stallman :\
ovo fakat ima smisla… kad skontaš…
[quote=Asm1r]Mislim da je Jobs pomogao razvoju informatike ali u pogresnom smijeru.
“I’m not glad he’s dead, but I’m glad he’s gone.” Richard Stallman :[/quote]
btw da je kojim slučajem rms (Stallman) preselio prvi nešto kontam da bi isto mislio i jobs
[quote=vedran]
Kao i sve ostalo u životu, tako veliki izum može biti samo rezultat rada stotina genijalaca… imamo potrebu da sve pripišemo jednoj osobi, heroju, u stvarnosti heroji ne postoje samo male ruke koje se slože…[/quote]
A Nikola Tesla?
Tesla je izumio mnogo stvari na cijim principima su stotine ljudi o kojim vedran prica napravili stvari poput tog tvog monitora u kog sad gledas. Ja se slazem sa vedranom bar sto se tice ITa: ne postoji jedna stvar koju jedan covjek moze napravit a da se koristi masovno worldwide.
Steve je poslije nekoliko generacija računala Apple, napravio je računalo Lisa. Lisa je bilo prvo računalo koje je imalo ikonice na zaslonu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Microsoft Windows operativnim sistemom.