Počesto čačkam sa LaTeXom i dosadno mi bude svaki put u terminalu pokretat pdflatex zato sam uz pomoć sanelz napisao malu skripticu koja radi monitoring fajla za bilo kakav event i pokrene pdflatex za mene (i da, probao sam LyX, nije mi sjeo):
#!/bin/bash
while true ; do
inotifywait $1 2>&1 && ( pdflatex $1 > pdflatexwatch.log )
done
Skriptica koristi inotify-tools pa ako nemate instalirajte paket a vise info ima na http://inotify-tools.sourceforge.net/.
Stavio sam ovakav naslov jer je skripta reusable ne samo za LaTeX vec za bilo kakve zezancije koje gledaju file za izmjenu. Sada bujrum vama pro bash coderima da napravite od ovog stagod kvalitetnije
@canci: Probao sam Gummi ali mi šđčćž karakteri ne budu prikazani OK. UTF8 please?
A ova skriptica moja ne fercera as expected, moram po dva puta saveati da bi mi izrendo file properly sa latexom. Pretpostavljam da bih trebao proanalizirati event (mozda skonta read prije write il nesto?).
@adis: Ovo se cini pravim rjesenjem mada ovo mi je redundant da dodajem incron pravilo za dokument na kom radim mozda par sati svakih 4-5 dana. Ipak mislim da je bolje rjesenje sa watch ali da proanaliziram kad bude IN_CLOSE_WRITE (samo sam dumbass kako). Razmisljam da pogledam ovaj C++ API. Iako nisam ninja sa C++om mislim da bi mogao skuhati jednu laganu skripticu u njemu