[RJESENO]Aaa pomoz'te big trouble

E ovako juce sam nesh cackao po Linux-u (pocetnik sam samo 3 dana na linuxu) i mislim da sam pritisnuo Ctrl+Alt+F2 par puta umjesto Alt+F2 da pokrenem XMMS player I pc je poceo malo da trza…i restartujem ti ga ja kad izbaci mi neshto kao imam sad Choice 1: If u have Windows connect and go on “safety remove hardware” on taskbar and then shut down pc properly
Choice 2: If u dont have Windows type this command “pa ima neka komanda nisam to zapamtio” to use force on your own responsibilty"
Sad koliko sam ja skontao…ovaj problem je nastao prilikom nepravilnog gasenja ili rebootanja systema…nisam ga nepravilno rebooto ucinio sam to preko terminala…i taj problem se desava svaki put kada reinstall ubuntu ponovo…Pa imali neko rjesenje…Unaprijed hvalla…

bootaj windows i rebootaj iz njega, miriše mi na “nepravilno” demontiranu ntfs particiju

a pokusavao sam al opet nece i radio sam onaj check disk ni to nije pomoglo…:S neznam fkt sta da radim…a damije da ucim komande a tek sam 4 komande naucio :S

1. da li imaš dvije ntfs particije
  2. imaš li neki externi disk koji se treba “safely remove”
  3. da li možeš doći u linux grafičko okruženje i nakon tih pitanja koja ti se pojave

[quote=nidla]1. da li imaš dvije ntfs particije
2. imaš li neki externi disk koji se treba "safely remove"
3. da li možeš doći u linux grafičko okruženje i nakon tih pitanja koja ti se pojave[/quote]

1. Imamo samo jednu particiju (local disk c) ako na to mislis
  2. externi disk nikakav neam
  3. Do grafickog okruzenja nikako nemogu…:frowning:
  1. koja ti je distro?

ok, znači možeš upaliti windows, a linux zapne na nečemu, možeš li nam tu poruku napisati ovdje, ali doslovno

[quote=nidla]1. koja ti je distro?

ok, znači možeš upaliti windows, a linux zapne na nečemu, možeš li nam tu poruku napisati ovdje, ali doslovno[/quote]

1. distro mi je Ubuntu 8.10
    a evo ti i slika sta mi zapne pa vidi… http://img159.imageshack.us/my.php?image=image028e.jpg

eh super, imaš li ispod te poruke nešto tipa “hostname login:” pošto se ne vidi sa slike šta je ispod, ako imaš onda ukucaj svoj username i pass, kad se logiraš kucaj

(CTRL + x) je exit

zakomentariši liniju tako što ćeš na početak staviti “#”

npr.

kad zakomentarišeš i snimiš kucaj

[quote=nidla]eh super, imaš li ispod te poruke nešto tipa “hostname login:” pošto se ne vidi sa slike šta je ispod, ako imaš onda ukucaj svoj username i pass, kad se logiraš kucaj

(CTRL + x) je exit

zakomentariši liniju tako što ćeš na početak staviti “#”

npr.

kad zakomentarišeš i snimiš kucaj

[/quote]
e stari nepishe mi too da kucam Username i pass…evo sta pishe nakraju… http://img5.imageshack.us/img5/8373/image029y.jpg

Probaj sa Ctrl+Alt+F1 da dobijes login

Probao nemoze :S nakraju cu se iznervirat i dernut Linux na HDD >.<

pretpostavljam da si bootao u windows i pokrenuo chkdsk /r

ma jesam sve sam moguce uradio al opet nishta :S neznam stvarno vishe sta da radim…

haj ubaci ubuntu (live) cd pa vidi možeš li doći do GUI-a

Hvalla svima na pomoci :slight_smile: ali rjesio sam problem djelimicno :slight_smile: napravio novu particiju i na nji instalirao Ubuntu…hvalla josh jednom svima :))

HMM do ove greske je doslo ja mislim zbog ne pravilnog restartovanja pc-a i mislim da je to zapamtio u WIn folderu…odnosno pobrkao onaj root folder u windowsu…ali eto napravio novu particiju i na nju instaliro Ubuntu i sad fercera pravo :slight_smile: Hvalla swima josh jednom za pomoc :))