(RJESENO)instalacija problem

zelim instalirati sebi ubuntu i skinuo sam je sa oficijelne stranice ali imam jedan problem prilikom instalacije,na racunaru imam vec instaliran xp pa zelim samo jos dodati ovaj os

pokusavao sam naci na net-u rjesenje za ovaj problem i nasao sam nesto pokusavao ali fkt ne ide :S pa eto ako moze da mi pomogne bio bi mu zahvalan,ovo bi mi inace bio prvi susret sa linux-om

probaj da bootaš taj cd, a ne direktno iz windows-a

ono što ti je potrebno

• da je cd dobro spržen
  • da imaš dvije particije

[quote=nidla]probaj da bootaš taj cd, a ne direktno iz windows-a

ono što ti je potrebno

• da je cd dobro spržen
  • da imaš dvije particije[/quote]
    probao,krene boot ali onda zapne cekao sam nekih 5min stoji i ne mrda sa crnim ekranom i nesto ispisano,meni nista pametno :r

Jedva sam otvorio ovu sliku, kakav ti je ovo server?
Razlog: Nisi dobro ispržio CD! Probaj ponovo manjom brzinom.

[quote=vedran]Jedva sam otvorio ovu sliku, kakav ti je ovo server?
Razlog: Nisi dobro ispržio CD! Probaj ponovo manjom brzinom.[/quote]
hehe nemam pojma al Bogami sliku otvara bez problema u sekundi :r
a snimio sam cd na 16KB/s ipak mislim da nije do toga problem,al eto probam danas to sa cd-om pa cemo vidjeti jeli do cd :wink:

cd može biti loše spržen i ako je pržen na 1x brzini ako mu ne valja md5sum iso-a :wink:

Kad smo kod toga, gdje se može naći md5 za Ubuntu iso?

ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/intrepid/

ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/intrepid/[/quote]
samo jos pitanje koji od ovih ovdje skinuti,jer vidim ima ih par tacnije 4 :r

ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/intrepid/MD5SUMS

a kako se to radi evo ovdje:
https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM

[quote=nidla]ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/intrepid/MD5SUMS

a kako se to radi evo ovdje:
https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM[/quote]
hehe meni fkt ispade da ne valja ni ovaj md5sum :S probao sve po ovom uputstvu ali nikako one dvije kombinacije da mi se poklope proba nekoliko ovih md5sum file-ova ali ne ide :S

pa skini ponovo ubuntu sa servera (ako si BHT ADSL korisnik imas preko free zone na bihnetovom ftp serveru ubuntu) i pokusaj onda! :smiley:

uh evo nadoslo mi nesto novo posto sam skidao sa www.ubuntu.com i onu destkop verziju eh sad ima za dvije platforme i386 koju sam ja zapravo skinuo i amd64 koju sad skidam i koja bi mozda meni trebala jer mi nije intelov procesor nego amd,pah mozda je to rjesenje problema pa vidimo uskoro

amd64 se odnosi na 64bitne procesore koliko ja znam :smiley:

pa dobro to onda,kod mene 64bitni porcesor :smiley: