Router Air Live IP 1000R

Molim da mi neko odgovori i napise postupak konfiguracije air live ip 1000r inace imam kablovski internet hs i sada bi da prikljucim jos jedan pc pa ako neko moze da mi napise postupak kako da to sve odradim da bi to sve to stimalo.
Molim vas za pomoc!
Unaprijed hvala!

HI EVERYBODY!!!
try pressing the the Caps Lock key
O THANKS!!! ITS SO MUCH EASIER TO WRITE NOW!!!

Ne znam koliko se razumijes ali postupak ukratko ti je sljedeci…

Ovo je otprilike genericko objasnjenje, koraci su standardni i uglavnom tacni za sve routere…

• prvo u LAN dijelu konfigurises IP routera… obicno je 192.168.1.1 mada mozes koristiti bilo sta.
  • obicno pod nekom opcijom koja se zove WAN imas odabrati tip PPPoE (Point to Point Protocol over Ethernet)
    odabers tu opciju i uneses generalije o tvom provideru, znaci username, password.
  • zatim da bi lakse dijelio internet izmedju vise racunara najbolje je da upalis ako vec nije DHCP, podesis u DHCP dijelu koji ip range da koristi
    range ti oznacava raspon IP adresa koji ce biti dodijeljen racunarima u tvojoj mrezi, znaci npr od 192.168.1.100 - 192.168.1.200, prvi racunar
    koji se konektuje na mrezu dobija 1.100 drugi 1.101 itd… takodjer u DHCP dijelu mozes podesiti koje DNS servere da dodjeljuje klijentima

I to je otprilike to…

Nazalost nemam taj router da ti mogu reci tacno gdje kliknuti ali LAN, WAN, DHCP su obicno vidljivi na glavnom meniju routera.

Posto je tvoje pitanje kako konfigurisati router, pretpostavljam onda da ga do sada nisi koristio.
Nadam se da znas da konfiguraciji routera pristupas preko web browsera tako sto konektujes jedan racunar ethernet kablom na router i pustis da ti router dodijeli IP adresu onda pristupas routeru kucajuci IP adresu routera u web browser…

Adresu routera ces obicno pronaci u dokumentaciji ali ako ti je npr. dodijelio 192.168.2.100 onda je router obicno 192.168.2.1 sluzi se tom logikom.

I naravno kablovski modem ide u WAN port na routeru…

Eto toliko, nadam se da sam ti pomogao vjerovatno sam rekao i nepotrebnih stvari ali kako ne znam koliko znas…

I za ubuduce CAPS-OFF molim te, takodjer pogledaj sekcije foruma, cini mi se da bi se ova tema bolje osjecala pod sekcijom mreze…

ok… in 2 easy steps:
google: Air Live 1000r —> prvi rezultat

Sa desne strane > User Manual

O ostalim elementima ne zelim ni pricati…