Routing sa SUSE Linux-om

Hi,

imam sledeci problem:

3 Kompijutera su u mrezi (Pent. 133 MHz, PIII Notebook 650 MHz. i stari dobri 486 100MHz.)

OK. Sta zelim uraditi je upotrijebiti 486 kao routera za ovu dvojicu.

Posto malo triksam jer zelim nauciti nesto oko Networkinga napravio sam Konekciju P133 - 486 preko BNC kabla.

PIII Notekbook zelim preko cross-over kabela spojiti na 486. (U 486 su dvije Network karte jedna BNC druga Ethernet 10 Mbit)

Na 486 sam instalirao minimalnu verziju SUSE Linuxa (Ver. 7.0)

Kada preko Yasta konfiguriram System ne znam kao prvo kako mu dati do znaja da ima dvije Network Karte!

Kao drugo gdje je opcija za dynamic routing!?

Trece i mozda naj vaznije: Kako mogu saznati da li sam pravilno instalirao Network karte?

Unaprijed zahvalan:

Nermin B.

brgulja@student.uni-kassel.de

1. Da ti nisu obadvije network karte od iste marke?

Yast (a i yast2) se onda obicno izgubi :>

Mogao bi probati instalirati kartu manualno?

2) Dynamic routing stedi vrijeme samo kod velikih

mreza, za tvoja tri komjutera samo trebas da napises par redova u /etc/route.conf (man route.conf)

3) “ifconfig” pokazuje sve aktivne karte. Da aktiviras

mozes napisati "ifconfig eth0 (ili eth1) up"

stim da si vec pravilno istalirao kartu.

/d.m

OK,

To su dvije karte (c3509B “RJ45” i Intel Ether Express 16 “BNC”). Imam jos jednu 3c509 “BNC” ali se bojim konflikta sa 3c509B. Zato sam je stavio u drugi Kompijurter.

Prva je eth0 192.168.0.1 (Network 1)

Druga je eth1 192.168.1.1 (Network 2)

486 Je tu samo kao router. Automatic Routing sam iskljucio.

Za 3c509B ima specijalni program od 3coma koji cita IO i IRQ adresu, tako da sam i to upisao u /etc/modules.config

Prvo preko Yast-a a kasnije i manualno.

Inace upotrebljavam SuSe 7.0 sa Yast1.

Ne shvatam sve je OK, ali opet dobijam ERROR kod booting-a da su mi IO i IRQ pogresni i da treba da provjerim.

Na internetu sam bio nasao da 3c509 modulu treba samo dati IRQ da bi radio. Kad je 3c509 karte sama, linux radi OK, ali sa obadvije karte imam konflikt!?

Ne znam kako mogu procitati IO i IRQ sa Intelove karte?? Ima li tu neki program ili nesto ili je to uvijek IO=0x300 IRQ=5

Kada pokusam /sbin/lsmod/eexpress io=0x300 irq=5

Imam kamaru ERROR-a Device not ready etc. (Sranje zivo)

Nermin B.

Ako su karte PNP mozes probati program isapnp (man isapnp) da sklonis konflikt.

Ako ti 3com karta nije PNP (ili ako isapnp ne radi) onda bi trebao moci sa tim programom od 3com:a ne samo citati IRQ nego i promijeniti. Pogjedaj /proc/interrupts i promijeni IRQ.

Mozes takode probati reservisati IRQ u BIOS:u.

/d.m

Hvala na pomoci,

sredio sam to. Sada Network radi OK!! (Up an running!!)

Uze sam ipak obije karte od 3com-a.

Problem je bio kao prvo u konfiguraciji jer 3c509 modul trba samo IRQ parametar i to IRQ=5,10 kada imas dvije karte!!

Drugi problem je bio da je IO parametar u obije karte bio IO=300 sto nije smjelo biti!!

Kada sam ovo uz pomoc DOS programa od 3com-a promjenio network radi OK. Cak i routing!!

Nermin B.

PS: /d.m hvala na idejama.