Rucna instalacija paketa u pclinuxos

Pozdrav dugoo me nije bilo na ovom forumu al trebam vasu pomoc.Interesuje me kako instalirat programe rucno iz terminala i kako koju vrstu paketa?Pokusao sam instalirat wine 1.1.5(rpm paket) u terminalu na ovaj nacin rpm -i imepaketa rpm. ali ne ide izbaci mi neku gresku sa dependece.

Ja mislim da pclinuxos koristi aptitude, pa pokusaj:
apt-get install wine

druze nece evo pa pogledaj daj mi objasni tocan postupak mozda sta grijesim

bash-3.1$ apt-get install wine
E: Unable to write to /var/cache/apt/
E: The package lists or status file could not be parsed or opened.
bash-3.1$

Hmm taj $ znak tu mi pravo cudan :smiley: . Probaj dodati sudo ispred apt-get

Ako je pclinuxos u pitanju mislim da ne ide sudo nego su. Znači prvo se otkuca su [ENTER] pa upiše šifra za root, pa se onda može instalirati.

bili ste u pravu al na taj se nacin skida program sa repoa a mene interesuje downloadani program u pitanju je novi wine on je u rpm paketu i spremio sam ga u jednu mapu na deskopu u kojoj je samo on kako njega da instaliram evo sta sam probavo opet

cd '/home/nenad/Desktop/New Folder’
bash-3.1$ cd '/home/nenad/Desktop/New Folder’
bash-3.1$ su
Password:
[root@localhost New Folder]# apt-get install wine
Reading Package Lists… Done
Building Dependency Tree… Done
0 upgraded, 0 newly installed, 1 reinstalled, 0 removed and 0 not upgraded.
Need to get 407kB of archives.
After unpacking 0B of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] y
Get:1 ftp://ftp.belnet.be pclinuxos/2007/main wine 0.9.58-1pclos2007 [407kB]
Fetched 407kB in 4s (101kB/s)
Committing changes…
Preparing… ########################################### [100%]
1:wine ########################################### [100%]
Done.
[root@localhost New Folder]# '/home/nenad/Desktop/New Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm’cd '/home/nenad/Desktop/New Folder’
bash: /home/nenad/Desktop/New Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpmcd: No such file or directory
[root@localhost New Folder]# rpm -i '/home/nenad/Desktop/New Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm’
error: open of /home/nenad/Desktop/New failed: No such file or directory
error: open of Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm failed: No such file or directory
[root@localhost New Folder]# rpm -i /home/nenad/Desktop/New Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm
error: open of /home/nenad/Desktop/New failed: No such file or directory
error: open of Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm failed: No such file or directory
[root@localhost New Folder]#

kao sto widite uspio sam instalirat na taj nacin sto ste mi objasnili al vec taj wine sam bio instaliro preko sypnatica al mi nemoze neke moje prastare igrice pokrenit koje na wine.com imaju gold ocijenu tj. treba mi novija verzija,inace sam cisto na linuxu ne koristim dual boot :slight_smile:

rpm ? Pa to je .deb distribucija. Trazi .deb paket iako ne kontam kako wine nema u repozitoriju…

Nije bolan Amare PCLinux OS je RPM distribucija :smiley: samo koristi apt-get

Drugo, nisi pročitao, čovjek je instalirao wine sa repozitorija ali želi noviju verziju.

@NELE86: ovdje koristi dvostruke navodnike a ne jednostruke, znači:

rpm -i “/home/nenad/Desktop/New Folder/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm”

Taj se problem javlja jer imaš razmake u imenu foldera, u krajnjoj liniji možeš ukinuti razmak iz imena koristeći Konqueror. Ako i dalje budeš imao probleme sa dependencies, moraš nam reći odakle skidaš taj paket i da li je baš za PCLOS i tu verziju koju imaš.

Evo ovako:
1.tacan distro je PcLinuxOs minime 2008 to je prilagodena verzija za kante poput mog kompa(1000 Mhz 512 ram 32mb geforce i 20gb disk)i s njime leti

2.skinio sam rpm paket za mandrivu sa wine.com jer je pclinuxos temeljen na mandrivi odnosno pljunita mandriva(znam jer sam bivsi korisnik mandrive).Da li da skidam za koji drugi distro jer za moj nema?

3.vedrane ovo tvoje samo da napravim copy/paste u terminalu i trebalo bi upalit?

4.wine pokusavam cisto radi igara(stronghold crusader,star craft,red alert,anno 1602 i jos neke rts-ove) i pokusaja da iskemijam msn live mesenger al nemogu sa ovim starim wineom(ver.0.9) instalirat win.installer 3.1 koji je u msi paketu i potreban je za install tog msna

5.jedno teoretsko pitanje da li bi kopiranjem i ubacivanjem kompletnog C/WINDOWS fajla sa nekog win kompa u wine vrijedilo truda odnosno bil to sljakalo?

6.u repoima su mi sve stare verzije programa probao sam mijenjat ponudene al problem ostaje ako ko zna dobar repo sa novijim programima neka posta

bash-3.1$ su
Password:
[root@localhost nenad]# rpm -i "/home/nenad/Desktop/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm"
error: Failed dependencies:
libwine1 conflicts with wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586
[root@localhost nenad]#

ovo su novi pokusaji al ne ide da li sam sto pogresno unio instairao sam i kpackager on ga automatski pokrene da instalira al mi javlja iste greske

Prvo zaboravi igre,wine itd na staroj masini za 1GHz procesorom. Drugo… ako hoces Linux za druge stvari, uzmi Debian i instaliraj,radit ce super.Trece Windows Live messenger? Salis se ? :smiley:

Zašto da zaboravi igre? Starcraft bi trebalo da leti na toj mašini :slight_smile:

@NELE86: Uz paket wine dolazi i paket libwine, dakle skini i paket libwine za Mandrivu koji odgovara toj verziji koju pokušavaš instalirati i onda dodaj i njega na rpm komandu, dakle nešto ovakvo otprilike:

rpm -i “/home/nenad/Desktop/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm” “/home/nenad/Desktop/libwine1-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm”

Edit: Skontao sam da na winehq.com dolazi samo wine.rpm bez libwine.rpm, što znači da ovaj libwine možeš deinstalirati. Komanda je:
urpme libwine1
Nakon toga instaliraj wine sa:
rpm -i “/home/nenad/Desktop/wine-1.1.4-1mdv2008.1.i586.rpm”

Nećeš ništa time postići.

Najbolje ti je da pitaš na PCLinuxOS forumima (ako si dobar sa engleskim).

Sto se tice svih tih igara to su sve prastare igre i zbilja lete na ovom krsu,npr anno igram od 98 g,a mesengera to pokusavam za sestru nastimat jer joj se ne svidaju ovi msn programi na linu al silom nuzde morat ce se priviknit hehe.

Što se tiče WLM-a, instaliraj aMSN. Skoro sve je isto kao i u WLM-u (postoji i WLM skin).

znam vec ga imam al sestra oce taj a meni je svejedno wine bi trebo wise radi igara

ekipa malo da vam obnovim znanje pa ostalim koji imaju slicne probleme neka probaju
komanda za install programa u pclinuxu je
su
pasword

rpm -Uvh put do programa/program.rpm

ona rpm -i nist ne vrijedi

uspio sam instalirat wine al djelomicno jer fale ocito jos neki paketi za ispravan rad
vjerovatno libwine i libwine-devel al kad ih probam instalirat i oni mi onda traze neke dodatne pakete i teko u vjecnost-pravi pakao

Hehe :slight_smile: pogledaj man stranicu naredbe rpm, mada je dovoljno i rpm --help:
-i - install
-U - upgrade - razlika je jedino što ti -i neće dati da instaliraš noviju verziju ako postoji starija.
-v - verbose, ispisuje malo više poruka o tome što radi.
-h - hashes, pravi ti kao progress traku od znaka #

Što se tiče dependencies, realno ne ide instalacija paketa sa jedne distribucije na drugu. Ako nisi zadovoljan verzijom wine koja dolazi uz tvoju distribuciju, najrealnije su opcije:

• nađi negdje neki alternativni repozitorij koji je možda uključio novu verziju wine
  • instaliraj wine iz source koda
  • pređi na drugu distribuciju.

BTW nisi mi nikada odgovorio šta se desi kada deinstaliraš libwine1 pa onda probaš instalirati wine sa winehq.com sajta.

Bude wine u izborniku ali je beskoristan a ta instalacija iz sourcea kad bi je uspio napravit bul onda wine bio komletan?Ma vjerovatno bih i ja promijenio disto ali kad ova moja kanta moze pokrenit samo mandrivu i pclinuxos mada mi on nije los samo da ga naucim inace bih stavio neku ubuntu baziranu distru ali mi izbacuje initrafms poslije boota sa live cd-a

Hm nisam nikad instalirao wine iz sourcekoda.
Postoji još jedan fazon. Možeš skinuti source rpm (ekstenzija .src.rpm) i kucati komandu rpm -ba imefajla. Prethodno moraš instalirati paket koji se zove rpm-build (vjerovatno postoji u verziji za tvoj pclinuxos). Ova komanda će ti ispisati šta sve trebaš da instaliraš (gcc i slično).

ftp://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/MandrivaLinux/official/2008.1/SRPMS/main/release/