Ruter i adsl modem

Tema nije vezana za linux al vjerujem da moze dobro posluziti.

Kupio sam prije 3 dana router Planet XRT-401 D, pokusavam da spojim WAN interface rouera sa ADSL modemom Speedtouch koji dobijemo od bihnet-a. Medjutim sta se desava? nema nikakvog signala na WAN interfejsu - koristim crossover kabal, pokusam spojiti adsl modem i wan interfejs rutera sa straight-through kablom opet nemam nikakvog signala na WAN interfejsu.

Hmmm zamislim se i na trenutak pomislim da taj port nikako ne radi, pomislim najgore “uvalili su mi ne ispravan ruter” medjutim pokusam jos da spojim LAN kartu sa WAN interfejsom rutera sa straight-through kablom, i bum, upali se lampica port radi.

Nemam ideju kako bih mogao da problem rjesim ali WAN ne radi sa adsl modemom.

Neki prijedlog, sugestija …?

Poz,

Daj malo više detalja, šta ne radi? Kako radiš administraciju? Konzolom? Kakav je software na routeru? Šta si pokušao konfigurisati?

Kako je Amare :slight_smile: Jesil se to vratio sa puta ?

Situacija je slijedeca, a ujedno i bit problema je u ovome.

S kojim god kablom spojim ADSL modem i ruter (wan interface) lampica od interfejsa se NE PALI.
Medjutim kada spojim lan kartu na wan interfejs lampica se upali, znaci port radi.

Ovo me podsjeti na DCE i DTE, kad nema clock rate od DCE port je down na DTE.

Konfiguracija se radi preko web interfejsa, inace ruter radi na linuxu kernel 2.6 i ima samo otvorena 2 porta 80 http i 53 domain, provjeravao nmap-om.

Ady:
Kad spojiš kabl da li ti pojavljuje lampicu na modemu (ETHERNET). Ako ti je upaljena a nemaš signala na ruteru znači da nema aktivne sesije, tj. nisi prijavljen na BIHnet. Skopčaj i podesi router sa odgovarajućim parametrima (username, password od BIHnet-a, PPPoE da bude protokol).

Amar:
Manje linuksa, više CCNA do petka :wink: ako ne položiš slijedi kazna :stuck_out_tongue: 5x1L sarajevske ćeš da piješ na X :wink: