Tema nije vezana za linux al vjerujem da moze dobro posluziti.
Kupio sam prije 3 dana router Planet XRT-401 D, pokusavam da spojim WAN interface rouera sa ADSL modemom Speedtouch koji dobijemo od bihnet-a. Medjutim sta se desava? nema nikakvog signala na WAN interfejsu - koristim crossover kabal, pokusam spojiti adsl modem i wan interfejs rutera sa straight-through kablom opet nemam nikakvog signala na WAN interfejsu.
Hmmm zamislim se i na trenutak pomislim da taj port nikako ne radi, pomislim najgore “uvalili su mi ne ispravan ruter” medjutim pokusam jos da spojim LAN kartu sa WAN interfejsom rutera sa straight-through kablom, i bum, upali se lampica port radi.
Nemam ideju kako bih mogao da problem rjesim ali WAN ne radi sa adsl modemom.
Situacija je slijedeca, a ujedno i bit problema je u ovome.
S kojim god kablom spojim ADSL modem i ruter (wan interface) lampica od interfejsa se NE PALI.
Medjutim kada spojim lan kartu na wan interfejs lampica se upali, znaci port radi.
Ovo me podsjeti na DCE i DTE, kad nema clock rate od DCE port je down na DTE.
Konfiguracija se radi preko web interfejsa, inace ruter radi na linuxu kernel 2.6 i ima samo otvorena 2 porta 80 http i 53 domain, provjeravao nmap-om.
Ady:
Kad spojiš kabl da li ti pojavljuje lampicu na modemu (ETHERNET). Ako ti je upaljena a nemaš signala na ruteru znači da nema aktivne sesije, tj. nisi prijavljen na BIHnet. Skopčaj i podesi router sa odgovarajućim parametrima (username, password od BIHnet-a, PPPoE da bude protokol).
Amar:
Manje linuksa, više CCNA do petka ako ne položiš slijedi kazna 5x1L sarajevske ćeš da piješ na X