zelim da programiram pod linuxom sa C++
koji cu kompajler koristiti i da li su mogucnosti kao i sa
ostalim kompajlerima pod windowsom
gdje mogu naci taj kompajler
hvala unaprijed!
zelim da programiram pod linuxom sa C++
koji cu kompajler koristiti i da li su mogucnosti kao i sa
ostalim kompajlerima pod windowsom
gdje mogu naci taj kompajler
hvala unaprijed!
koliko ja znam uz svaku distribuciju linuxa dolaze i prateci paketi u kojima, izmedzu ostalog, dolaze i kompajleri za C++, eh sad sve zavisi za koju distribuciju se odlucis…
(Pretpostavljam da nisi pocetnik sto se tice programiranja, he, he)
Uz sve distribucije Linux-a dodje i GCC (GNU compajler collection)
Trebaju ti paketi gcc i gcc-c++; ili nesto slicno (ovisi od distribucije). gcc je backend (i moze kompajlirati C kod) a gcc-g++ znas vec sta.
Buduci da ti trebaju i linker (ld) i c++ standardna biblioteka (libstdc++) i ostale didje, najbolje bi bilo ako tvoja distribucija ima mogucnost da odaberes skupinu paketa “development system” (na SuSE 8.2 takva skupina paketa zove se “C/C++ Compiler and Tools”). Vecina distribucija ima nesto slicno.
Da ne zaboravim, treba ti gcc 3.2.x ili 3.3 jer se u medjuvremenu mijenjao C++ ABI (Application Binary Interface) koji je sada uskladjen sa ISO standardima (i drugim kompajlerima). gcc 3.2.x je star oko godinu dana tako da bi ga bilo koja novija distribucija trebala imati. (gcc 3.3 moras sam kompajlirati)
Kompajler moze sve sto mogu i komercijalni kompajleri (i mnogo vise). Podrzan je ogroman broj procesora/operativnih sistema (ukljucujuci Linux, Unix-e, Windoze, MacOS-X)…
Sto se tice toolkita za razvoj korisnickog interfejsa, trenutno je najpopularniji QT (http://www.trolltech.com), instaliraj QT development pakete koji su dosli uz tvoju distribuciju i “off you go”.
imam suse 8.0
ja mislim da je vec malo zastario
programirao sam nesto sa KDevelop 2.1 ali vidim da ima razlike od standardnog c++ compilera i to dosta ALI NIJE LOS
ima gcc
a da li ima gcc 3.2 ili novije
koju bi verziju linuxa trebao uzeti za optimalu
hvala na pomoci
kombinacijom Kdevelop + QTDEsigner, mozes mnogo toga postići, imas i Anjuta - dobar GTK IDE
To se ne pita
to je stvar lične preference, svi će te uvjeravati da je njihova distribucija najbolja
De ba, covjeku snimite neku taze distribuciju (npr. SuSE 8.2 ili Mandrake 9.1)
P.S.
Pretpostavljam da je Huso iz Zenice, neka me ispravi ako se varam.
Huso , Pogledaj KDE Programe na tvojoj SuSE 8 i vidjećeš da li je taj kompajler koji imas dovoljan.
C++ nije moja jacina , ali ipak me interesuje dali mislis prenositi “code” na windows ?
Mozda malo sinticarim … ali nema svaka distribucija gcc. Npr nema tiny linux.
[quote]
Sto se tice toolkita za razvoj korisnickog interfejsa, trenutno je najpopularniji QT (http://www.trolltech.com), instaliraj QT development pakete koji su dosli uz tvoju distribuciju i “off you go”.[/quote]
Sto se tice toolkita, ja bih preporucio FLTK. Zato sto je fast i light Ima fin UI designer, linka se staticki (modularan je i ima memorijski vrlo nezahtjevne widgete - velicine od 32 - 64 kb) i portabilan je na sve tri poznate platforme (unixoidi, winblows i MacOs).
A i gnome mi je bolji od qt-a :))))
(btw. Qt je zapetljan sto se tice licenci, dok je fltk pod LGPL, sto znaci da ga mozes koristiti i za closed source projekte ukoliko ukljucis objektni kod zajedno sa egzekutabilnom datotekom.
Pa necemo sad sitnicariti, zna se dobro sta je Linux distribucija (u danasnjem smislu te rijeci)
IMHO, nesto sto staje na dvije-tri diskete definitivno se ne moze nazvati distribucijom.
Covjeku sam preporucio Qt zato sto je to mainstream toolkit, i zato sto zeli programirati u C++. Ja licno vise volim C i GTK+, ali to ne mora biti “sveto slovo” i za ostale ljude. (GTKmm nije dovoljno “ispoliran” tako da za je GTK2 platformu C++ jos uvijek jedno " NO NO")
Cuo sam pozitivne stvari o FLTK, ali (nazalost!?) taj toolkit jos nije u sirokoj upotrebi da bih ga mogao preporuciti svakom. Treba sacekati malo (a FLTK nece otici nigdje - dragi open source :lol: )
P.S.
Mi se ovdje nesto raspricali o programiranju (lafo mi nesto znamo :rolleyes:), a ima citav podforum posvecen na tu temu, pa mislim da bi bolje bilo da to tamo razglabamo (nadugo i nasiroko).
[quote]
P.S.
Mi se ovdje nesto raspricali o programiranju (lafo mi nesto znamo :rolleyes:), a ima citav podforum posvecen na tu temu, pa mislim da bi bolje bilo da to tamo razglabamo (nadugo i nasiroko).[/quote]
Apsolutno tacno ! Kad postavi neko pitanje npr. koji je jezik najbolji svako bi da da svoje iskustvo, a kad ja postavim neki jednostavan “code” sa mali bug-icem , samo mi jedna osoba odgovara . To sam primjetio i na drugim forumima. Izgleda da je to dio ljudske naravi.
Nije Qt licenca zapetljana nego je GPL, ne znam šta je zapetljano u vezi GPLa? Ako hoćeš da radiš nešto komercijalno fino kupiš komercijalnu verziju i riješen problem.
Nije to dio ljudske naravi nego slobodnog vremena. Npr. za ovaj odgovor mi je trebalo 2 minute, a da isprobam tvoj program i nađem gdje je bug trebalo bi mi minimum 15 minuta (obzirom da se već godinama bavim isključivo PHPom i Perlom). Pored toga o shell programiranju nemam pojma, C/C++ i nekako.
[quote]
Apsolutno tacno ! Kad postavi neko pitanje npr. koji je jezik najbolji svako bi da da svoje iskustvo, a kad ja postavim neki jednostavan “code” sa mali bug-icem , samo mi jedna osoba odgovara . To sam primjetio i na drugim forumima. Izgleda da je to dio ljudske naravi.[/quote]
Ne samo naravi i nedostatka vremena nego i nedostatka znanja.
[quote=“vedran”]
Nije Qt licenca zapetljana nego je GPL, ne znam šta je zapetljano u vezi GPLa? Ako hoćeš da radiš nešto komercijalno fino kupiš komercijalnu verziju i riješen problem.
[quote]
“Kupis” … nekad zna biti problem
Eh, ti bi htio da rad drugih programera koristis besplatno, a da svoj naplatis?
u tom slucaju, koristi gtk ili fltk
[quote=“vedran”]Eh, ti bi htio da rad drugih programera koristis besplatno, a da svoj naplatis?
u tom slucaju, koristi gtk ili fltk :D[/quote]
Ma i ja sam za Free Software, ali kad ti postave zadatak da napravis closed-source program bez ikakvog budzeta onda je dobro sto postoji LGPL Btw. i fltk programe je lakse portati na windows i na MacOS nego npr. Qt programe. Posto windows korisnici obicno downloaduju samo .exe datoteke fino je kad im mozes ponuditi to bez ikakvih “dependencies”. Ipak da bi koristio Qt pod windowsom moras imati instaliran Qt libraries na klijent masini … ili mozes staticki linkati (?) pa da ti ispadnu veliki programi …
Vjerujem da znas ovo, ali cu ipak da napisem:
a) GPL ti ne zabranjuje da svoj rad naplatis.
b) GPL te obavezuje da ponudis source, ali samo onima koji su dobili binary.
Dakle, zasto ne bi taj zadatak rjesavao pod GPLom
BTW, kad smo kod Windowsa, kako to ide sa Qt-om? Korisnik mora instalirati qt.dll? Ako je to tacno, ne vidim neki veliki problem jer ljudi vec godinama instaliraju vbrunXYZ.dll bez velikih problema