Sah na Linuxu

Ja, znam da u Linuxu mogu instalirat sah ali onaj sasvim obicniGnuchess. Zna li netko gdje mogu pokupiti malo kompliciraniji sah ( kao npr. Chessmaster8000, vidi http://www.chessmasternetwork.com/) koji postoji za platforme : Windows, Mac i Sony Playstation ali nazalost ne i za Mandrivu ili XAndros koje ja vozim :
/ svako dobro dobri Linux__ashi

Evo za početak jednog zanimljivog linka ( Tim je kreator XBoard-a)
http://www.tim-mann.org/chess.html

A od chess engine-a preporučujem Crafty, najjači engine sa dostupnim source kodom, a godinama je među 10 najboljih programa (vidi rejtinge i turnire na http://wbec-ridderkerk.nl/ - http://wbec-ridderkerk.nl/html/rating.htm ) Crafty je u principu na nivou komercijalnih programa, kako po snazi, tako i po mogućnostima (custom opening books, Nalimov tables etc.), jako zanimljiv.

Zamjena za ChessBase (ovo je već za šahovske profesionalce):
http://scid.sourceforge.net/

Sve gore navedeno radi i na Linux-u i na Windows-u, a ako neko hoće “pravi”, komercijalni šahovski program toplo preporučujem ProDeo - http://members.home.nl/matador/prodeo.htm ProDeo je free verzija Rebela, jednog od najjačih šahovskih programa u historiji, kojeg od milja ga zovu GM killer (igra jako dobro protiv ljudi, a nešto slabije protiv drugih programa)

P.S.
Ako neko dobije Rebela, nek se javi u šahovski klub Bosna, čuo sam da im treba jačih domaćih igrača :wink:

Svaka čast care, radi i to je to !
Hvala