Dali neko ima vremena i volje particu GNU Chessa preko interneta da igra. Potrebno je instalirati xboard a za konekciju objašnjenje ovdje stoji:
http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=2510
Nisam te dobro shvatio. Da li želiš ti igrati ili želiš da igra tvoj računar. (da nisi malo “pojačao” GNU Chess ).
Ja sam dostupan na freechess.org skoro svaku noć (nick je nezirus), ako želiš probati sreću/znanje protiv (polu)profesionalca, bujrum.
Javi se za dogovor (emajl, mirc, …)
Ma neee ! Nisam mislio da računare pustimo da igraju nego mi da igramo. Ali baš pošteno bez ikakvih programa i pomagača. Ja sam ti onako sredina ali neznam dok ne odigramo, kako bi se svrstao.
U svakom slučaju GNU Chess kao i mnogi drugi Comp. šahovi počinju sa jednim potezom ( ja sam učio uvijek dva ) i na kraju kada pješak ( pijun) dođe kraju , pretvara se u kraljicu iako jednu kraljicu imaš. ( Ja sam učio da se slobodno izabere jedna figura , većinom kula( top) ili sl. Ali izgleda da sam godinama igrao po “narodnim” pravilima.
To ti je slično kao i bilijar, kod kojeg sam uvijek mislio da možeš slobodno ubaciti jednu od svojih loptica u rupu tvoje volje, ali po pravim evropskim pravilima moraš prije reći u koju rupu namjeravaš ubaciti lopticu.
Poslaću ti ja privatnu poruku pa će mo se dogovoriti ( najbolje sad za vikend )