Šah preko interneta-dobrovoljac se traži

Dali neko ima vremena i volje particu GNU Chessa preko interneta da igra. Potrebno je instalirati xboard a za konekciju objašnjenje ovdje stoji:
http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=2510

Nisam te dobro shvatio. Da li želiš ti igrati ili želiš da igra tvoj računar. (da nisi malo “pojačao” GNU Chess :stuck_out_tongue: ).

Ja sam dostupan na freechess.org skoro svaku noć (nick je nezirus), ako želiš probati sreću/znanje protiv (polu)profesionalca, bujrum.

Javi se za dogovor (emajl, mirc, …)

Ma neee ! Nisam mislio da računare pustimo da igraju nego mi da igramo. Ali baš pošteno bez ikakvih programa i pomagača. Ja sam ti onako sredina ali neznam dok ne odigramo, kako bi se svrstao.
U svakom slučaju GNU Chess kao i mnogi drugi Comp. šahovi počinju sa jednim potezom ( ja sam učio uvijek dva ) i na kraju kada pješak ( pijun) dođe kraju , pretvara se u kraljicu iako jednu kraljicu imaš. ( Ja sam učio da se slobodno izabere jedna figura , većinom kula( top) ili sl. Ali izgleda da sam godinama igrao po “narodnim” pravilima.
To ti je slično kao i bilijar, kod kojeg sam uvijek mislio da možeš slobodno ubaciti jednu od svojih loptica u rupu tvoje volje, ali po pravim evropskim pravilima moraš prije reći u koju rupu namjeravaš ubaciti lopticu.

Poslaću ti ja privatnu poruku pa će mo se dogovoriti ( najbolje sad za vikend ) :wink: