Sajam 2007

Na par blogova sam vidio da ULK ne planira ucestvovati na novom sajmu tehnike u Sarajevu. Procitao sam i par razloga za to koji imaju smisla za takav stav.
Ipak, po mom musljenju,ULK bi trebao da ucestvuje na ovom sajmu. Razlog je jednostavan, a to je da se vise obznani postojanje kluba (koji sam ja na primjer slucajno otkrio putem Googla) a samim tim i promovise upotreba Linuxa u BiH.
Danas je vrijeme konkurencije u svakom pogledu. Microsoft svim silama se trudi privuci nove korisnike, pa bi i ULK trebao raditi slicno.
To je bar neki moj stav. Volio bih cuti sta misle i ostali slagali se sa ovim ili ne.

amir

Amire, ako si voljan da ganjamo da dobijemo stand i dijelimo distribucije, ja sam za. Tako da bi trebalo vidjeti sta sve treba da bi mi mogli biti na tom festivalu (papirologiju) i naprzit dosta cdova i dvdova distribucija, podijelit ih, te napravit neke kratke prezentacije.

Apsolutno sam za svaku vrstu promocije, ali pitanje je da li nešto vrijedi uloženog truda i novca? Ako naštampamo milion letaka i prospemo ih po širem području Treskavice, koliko će to imati efekta? Pretprošle godine na sajmu je osim ULKa bilo ukupno 4 firme (od čega dvije uopšte nisu informatičke) i jedno stotinjak posjetilaca, bolji rezultat bismo imali da postavimo štand na nekom od fakulteta.

Samo da dodam da smo zakasnili sa zahtjevom za donaciju za ovu godinu, ali i kad se dobije taj zahtjev oni ti samo obezbijede prostor (bukvalno komad poda) na kojem ti trebaš osigurati sto, stolice, neku dekoraciju, računare, promotivni materijal… organizacija učešća na sajmu je jaaako zahtjevna, traži maksimalni cjelodnevni angažman barem 3-4 čovjeka tokom nekih par sedmica pripreme. Obzirom da ULK nije u stanju ni sedmični sastanak da organizuje, jednostavno mislim da bismo se samo obrukali (opet).

Zašto ne bismo umjesto toga organizovali jedan install party kako treba?

Ja sam za samo Amar nikad da posalje onaj TO-DO …

Apsolutno sam za svaku vrstu promocije, ali pitanje je da li nešto vrijedi uloženog truda i novca? Ako naštampamo milion letaka i prospemo ih po širem području Treskavice, koliko će to imati efekta?

Ocito nisi za “apsolutno svaku vrstu promocije” :stuck_out_tongue:

Obzirom da ULK nije u stanju ni sedmični sastanak da organizuje, jednostavno mislim da bismo se samo obrukali (opet).

Ovako:

1. kako se obrukati na necemu sto je samo po sebi bruka ?
  2. zar smo se zadnji put obrukali ili ti mislis da smo se obrukali ?
  3. hm… cudna izjava osobe koja je svaki put prisutna na “nepostojecem sastanku” koja niti jednom nije dala ikakve indicije za bilo kakvim organizovanjem “sastanka”

[quote=Sanel]> Apsolutno sam za svaku vrstu promocije, ali pitanje je da li nešto vrijedi uloženog truda i novca? Ako naštampamo milion letaka i prospemo ih po širem području Treskavice, koliko će to imati efekta?

Ocito nisi za “apsolutno svaku vrstu promocije” :P[/quote]
<sanel_mode>
Jesam ZA promociju, samo postavljam pitanje da li se to isplati, ako svi misle da se isplati i ja ću se uključiti.

[quote=Sanel]> Obzirom da ULK nije u stanju ni sedmični sastanak da organizuje, jednostavno mislim da bismo se samo obrukali (opet).

Ovako:

1. kako se obrukati na necemu sto je samo po sebi bruka ?[/quote]
    Ako je ULK dio bruke, onda se samim time i ULK bruka :slight_smile:

Ne mislim da je učešće na sajmu bilo bruka, nego da smo se više puta obrukali preuzimajući i najavljujući neke projekte koje nismo bili u stanju izvesti.

Nisam rekao da sastanci ne postoje, nego da nisu organizovani. Ne održavaju se na mjestu niti u vrijeme gdje se dogovori, nikada se ne raspravlja ništa o udruženju niti o linuxu / foss itd.
</sanel_mode>

Hmmm ova sanel_mode implementacija zahtijeva još dorade, šta misliš? :wink:

… samo sto nisam/nismo uspjeli cuti niti jedan konkretan prijedlog s tvoje strane. Sem klasicnog troll-ovanja.

Hm… odnosilo se na bruku od sajma na koju ULK nema uticaja (*)

Ili je mozda realnije ovako: neki su pokusali sa najavljivanjem projekata ali jednostavno nisu uracunali opciju da, zbog volonterske srzi, realizacija tih projekata se moze otegnuti ili totalno propasti. Ne vidim tu nista cudno, jer na isti nacin jedan dio FOSS-a funkcionise.

Valjda neki nisu voljni da uvide potrebe vecine s toga sto se svaki put termin pomjeri. Svaki pokusaj javnog pomijeranja termina cesto naleti na negodovanje (opet onih koji su na osnovu necega zakazali nerealano vrijeme).

Mozda zato sto jednom dijelu prisutne ekipe nije do price jer su, vjerujem, pre-umorni :P. Ili je taj umor razlog pa ne obracaju paznju da je prica (jednim dijelom) upravo o linuxu/foss-u.

(*) Dobar, dobar ;). Ali ipak za svakog novajliju stoji: “RTFM prije upotrebe” :smiley:

Ovo je veoma tacno. Ja vec neko vrijeme izrazavam zelju da dovrsimo preregistraciju no ta tema polako postaje Godwinov zakon. Cak sam predlozio da sam odem sredit sve no komentari su tipa “neka, nemoj, bice, hu, ha, sha la la, bla bla”. Jedino mi je Vedran rekao da bi trebalo otici do suda (ne sjecam se koje opstine) i vidjeti sta treba.

Ovo je tacno. Kad sam tek preuzeo na sebe OpenOffice l10n nisam imao pojma koliki je to projekt zapravo a odnedavna sam tek poceo da ga radim kako treba (opet zahvale Vedranu na uputama). No, eto, projekti ne propadaju, samo stagniraju puno. No, primjecujem, da pomjer se desio jedino u OOo i DistroCentru. Inace, ne pamtim kad je neko uzeo da radi nesto. Usput, Sanele, sta je sa code.linux.org.ba? Poslao sam ti 300 mailova oko toga u zelji da ga prebacim na wiki no treba mi neko da to probere i Alens ili Bono da srede redirekciju.

300 mailova? Mislis 2? (ma “to je tu negdje”, ne :P)

Svakako, obzirom da se tamo nalazi 15000 clanaka i baza koristi rsa enkripciju. Ipak, evo mini how-to kako odraditi migraciju :stuck_out_tongue:

A ovo…

Vidim da nisam jedini sklon hiperbolama :smiley:
Prema http://code.linux.org.ba/wiki/SystemInfo statistika je:
Broj stranica: 796
Tako da je to (prema tvom howto) 6 x 796 = 4776 operacija! ZNAS TI KOLKO JE TO DZULA? :smiley:
(U sljedecem postu ti odgovorim zasto 6)
A na code.linux.org.ba ima korisnih clanaka kao sto su: http://code.linux.org.ba/wiki/フロントページ
Sanele da ne mutis sa japancima (ko Reiser sa rusima) :smiley:

uh sad ste me zabrinuli, jel ovo forum filozofa ili linuxaša hehe

[quote]Broj stranica: 796
Tako da je to (prema tvom howto) 6 x 796 = 4776 operacija! ZNAS TI KOLKO JE TO DZULA?[/quote]
Stavku 3 obavlja racunar, prema tome to je inicijalnih 5 operacija.

Ako uzmemo da jedan klik utrosi 0.0003 cal, dok ti ovdje imas -786 nebitnih stranica, ukupno imas 50 operacija gdje svaka ima po 6 klikova, utroseno je 0.089 cal (0.372 J)

S druge strane, na tekst koji si otkucao potrosio si cca. 0.125 cal (0.523 J). Dakle, manje price i vise rada :stuck_out_tongue:

Moram; valja ici u Japan :slight_smile:

[quote]A ovo…

[/quote]
Osoba A: Nista ne valja, klima se mijenja
Osoba B: I ?
Osoba A: Zasto ne bismo uradili nesto kako treba
Osoba B: Slazem se
Osoba A: Slazem se
… i tako odose znajuci da ce nesto konkretno uraditi… The End :stuck_out_tongue:

Osoba A: Hajmo praviti kulu od karata
Osoba B: To je gubljenje vremena jer 1) nismo u stanju napraviti ni običan zidić a kamoli kulu 2) bolje je praviti kulu od cigli.
Osoba C: Zašto ne predložiš nešto konkretno?
Osoba B: Pa predložio sam (vidi pod 2)
Osoba C: (sarkastični komentar koji nikome ništa ne znači)
The End :slight_smile:

Vladimir: Protiv toga se ne moze nista.
Estragon: Uzaludno je bacati se!
Bladimir: Cobjek ostaje ono sto je.
Estragon: Uzaludno je koprcati se.
Vladimir: Osnova se ne mjenja.
Estragon: Tu ne ponaze nista.

Estragon: Idem ja odavde.

(ne mice se)

Estragon: Idem ja da potrazim neku sargarepu.

(ne mice se)

Vladimir: Dakle, hocemo da podemo?
Estragon: Hajdemo.

(ne micu se)

Estragon: Onda, da podemo?
Vladimir: Hajdemo.

(ne micu se)

:smiley: :lol:

4 posta prije:

Ergo na code.linux.org.ba ima 10 bitnih stranica a Sanel je sklon hiperbolama? :smiley:

Ko rece da je su tih 6 operacija klikovi? :wink:

<sanel_mode ver=“1.1”>
U usporedbi, pritisak tastera na mojoj tastaturi je 4x tezi nego na misu. Da ti prepravim matematiku:
10 stranica * (otvaranje stranice + Ctrl+A + Ctrl+C + Dvoklik za novi tab + Ukucat stranicu na startu + Klik Edit + Ctrl+V + Klik Save) sto je ukupno 0.663 cal dok kucanje prethodnog posta zahtjeva (527 karaktera * 0.0012 cal) 0.6324 cal (ergo manje :D)
</sanel_mode>

Da ne bi reko da se samo raspravljam, prebacio sam ti prvi clanak sa codea na start, evo ga ovdje. Moram vidjeti ako ima neki export, ako ne da napisem parser za ove stvari da prepravlja sintaksu na MediaWiki sintaksu. Eto, one down, nine more to go :wink:

[quote=vedran]Osoba A: Hajmo praviti kulu od karata
Osoba B: To je gubljenje vremena jer 1) nismo u stanju napraviti ni običan zidić a kamoli kulu 2) bolje je praviti kulu od cigli.
Osoba C: Zašto ne predložiš nešto konkretno?
Osoba B: Pa predložio sam (vidi pod 2)
Osoba C: (sarkastični komentar koji nikome ništa ne znači)
The End :)[/quote]
Osoba D: pametnije je komentarisati kako osobe A, B i C u stvari ne rade ništa nego sam nešto uraditi :wink:

On topic: Prošli sajam je bio katastrofa, ne vidim zašto bismo ponovo gubili vrijeme i energiju…

A šta je sa osobom koja komentariše nerad osoba A, B i C i sama radi koliko može? To je pretpostavljam najgluplje, jer rad niko ne vidi i ne cijeni, a ovi A,B,C se odmah osjete prozvani čak i kad ih niko ne spomene poimenice.

Sa tim se barem mozes pomiriti na pocetku.
Tudje reakcije ne mogu biti lose kol’ko moja ocekivanja mogu biti niska :slight_smile: