najbolji link ti je www.samba.org, jer tamo imas sad na download i njihov HowTO ( nekih 700 stranica ) koji je takodjer izasao kao knjiga. Nemoj da te broj stranica prepadne, jer je u tome sve opisano, a vjerujem da ces se snaci veoma brzo. Samo rekao si da ti je server obicni file server, moras jos prokuziti imas li WINS server u mrezi ili ce ti taj server takodjer raditi kao WINS i biti domain master. Ali vise o tome ces naci u HowTo, a kad budes imao konkretna pitanja ( kad zapnes ) onda navrati opet
Hvala, howTo je pomogao.
Još trebam skontati kako da napravim server da bude i kontrolor domene i da se useri moraju logovati (sada samo vide public dir).
Elem hvala momci
nego, da li mogu na Linux serveru dignuti mail server, tako da korisnici mogu razmjenjivati mailove na LAN-u?
[quote] a kad budes imao konkretna pitanja ( kad zapnes ) onda navrati opet
ICE[/quote]
Ev, vako. Konkretno
korisnici imaju pravo pristupa ovdje
//dio conf. fajla
[projekti]
comment = Projekti ****** D.O.O.
path = /mnt/hd1/projekti
read only = No
na mnt sam uradio
usput i ovo da pastam
# Global parameters
[global]
workgroup = ******
netbios name = LINUXSERVER
server string = Linux - mrezni server :: Samba Server %v
security = DOMAIN
encrypt passwords = Yes
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 50
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
printcap name = cups
dns proxy = No
winbind uid = 10000-20000
winbind gid = 10000-20000
template shell = /bin/bash
winbind use default domain = Yes
guest account = guest
printer admin = @adm
hosts allow = 192.168.5. 192.168.5. 127. 192.168.5.2
printing = cups
dodao sam usere na Linux te preko SWAT-a i na Sambu, medjutim oni samo imaju pravo na čitanje. Ne uspijevam da im dozvolim pisanje i brisanje.
Gdje grijesim?
[projekti]
comment = Projekti ****** D.O.O.
path = /mnt/hd1/projekti
read only = No
mozes pisati, ali stavi public = yes ili stavi listu korisnika koji su autorizovani da ceprkaju po direktoriju…
posto jos nemas domain controlera, stavi security = user
i podigni os level na 65, domain master = yes, prefered master = yes, wins support = yes huh… sta li sam zaboravio… da onda stavi name resolve order = wins dns host bcast
ako mi padne na pamet jos stosta napisacu ti… a i ti se slobodno javi
Sada radi sve OK
Useri se loguju i sl
domain Controler je jedan win2000 adv. pa ćem da i to sredim.
i ja mislim da će ovo biti OK.
Hvala svima na pomoci
jos samo neznam dal mogu da spojim 3 scsi diska da ih useri vide kao jedan, a da druga 2 spojim pa da backupiram na njih
imas u Samba HowTO kako nastimat Sambu sa Win2000 ADSom
host allow ti je nesto kao ACL, znaci koji racunari imaju pristup serveru ali recimo ako hoces da ti svi korisnici mogu citati direktorij, ali jedan da ima sva prava ( recimo ti ) onda imas i za to postavku
to za diskove je moguce, hm… ali ne znam kako da ih spojis na jedan… cuo sam jednom rijeci “virtual mount”, nemam pojma jeli to to, ali kad nadjes rijesenje, postaj mi link da i ja to vidim
opet ja.
stavio sam da je Linux Domain Controler, preko Swata sam dodao usere medjutim kada pokušam sa win2000 da se logujem na domain dobijem poruku tipa
“The account used is a computer account, Use your global user account or local user account to acces this server”
A gledaj da napises i sa podrskom za openldap.
Ja sam u par navrata radio na tome ali me zeza nesto ldap server. Radi fino 10 dana, a 11 dan pocne da zeza. Pa kad skontas to pusti negdje da vidimo kako to fercera.
miko ako ti treba pomoc, samo pitaj… ja imam ldap server ( openldap ) koji fercera sa qmail.om, sambom 3, ftp.om vec duze od 6 mjeseci ( samo da ga jos ne ureknem …