Zdravo!
Stavio sam Samba Server u Yastu, koji radi. Kad sa Windowsom 2003 pristupim Linux kompjuteru, dobijem listu shareova. Ali, ne mogu uci ni u jedan jer mi trazi uname/sifru koju ne znam… Pokusao sam sa root, bilo kojim userom, guest, ali ne pali. U Yastu nisam nista nasao veze usera i postavke njih. Kako da pristupim Linuxu sa Wina?
Pitanje 2. Instalirao sam drivere za 536ep i rade super, samo sto uvijek kada upalim komp moram unijeti make install da bi mogao raditi sa modemom. Mogu li ikako staviti tu naredbu da se dize tokom startupa, ili kako da se Intelovi servisi/driveri dizu tokom startupa?
Što se tiče tvog prvog problema, moraš podesiti prava pristupa u smb.conf.
Korisnik koji pristupa računaru putem Sambe, mora postojati na sistemu (/etc/passwd).
Takođe, taj korisnik mora da ima prava za čitanje foldera koji si u Sambi označio kao dijeljeni resurs.
Ukoliko si ti jedini korisnik tog Linux računara, možeš podesiti da svi koji pristupaju Sambi pristupaju kao ti (tvoje korisničko ime). Odredi folder sa potrebnim dozvolama za pristup i nakon toga pomoću smbpasswd stavi lozinku (ne mora biti ista kao lozinka na sistemu). Lozinka može biti prazna, tako da korisnici ne moraju da upisuju lozinku prilikom prijavljivanja.
Sredjeno… Hvala vam
Kako drugi problem?