Sandwich

http://xkcd.com/c149.html

Kakve veze ovo ima sa ubuntuom ? :slight_smile:

Da bi se izbjeglo blamiranje. Molim brisanje ovakvih gluposti.

Odličan fazon, meni se sviđa :slight_smile: Kakve veze ima? Pa sudo se koristi u Ubuntuu :wink:

Da, stvarno… Zar nije kritično što se tiče sigurnosti to što je podrazumijevano da pomoću sudo se sve može odraditi na Ubuntu? Praktično običan korisnik može sve da uradi što i root?

Treba li mi password da koristim toster? ili veš mašinu? Isto tako i za kompjuter. Ne treba - ja sam jedini koji može i treba da ga koristi, kraj priče.

Ne slažem se. Osnovni problem kod Windowsa je korištenje računara pod Admin privilegijama. Taj “feature” je iz nekog razloga ugrađen u Ubuntu. Zašto onda ne koristiti Ubuntu kao “root”, umjesto svaki put da se kuca “sudo”?
Poređenje računara sa tosterom, veš mašinom i sl. nije primjereno. Toster ne sadrži povjerljive informacije (lozinke, GPG ključeve, br. kreditnih kartica, privatne dokumente i dr.).

Ne slažem se. Osnovni problem kod Windowsa je korištenje računara pod Admin privilegijama. Taj “feature” je iz nekog razloga ugrađen u Ubuntu. Zašto onda ne koristiti Ubuntu kao “root”, umjesto svaki put da se kuca “sudo”?
Poređenje računara sa tosterom, veš mašinom i sl. nije primjereno. Toster ne sadrži povjerljive informacije (lozinke, GPG ključeve, br. kreditnih kartica, privatne dokumente i dr.).[/quote]
Koristenje Windowsa pod Admin privilegijima nije osnovni problem vec pitanje komfora,kako se u Windowsu moze Acount System Administratora “srezati” na ogranicenog korisnika tako se u Ubuntu moze podesiti sa “substitute user, do” na standardnu Autentifikacijsku igru sa ROOTom.
Nikakav “Feature” nije preuzet iz Windovsa posto su zastitni mehanizmi ovih dva OS pogotovo sto se tice Autentifikacije Usera i dodjelivanja (tacnije) ucitavanja Adminstratorskih prava dva svijeta za sebe.
Treba li ili ne treba, imati i koristiti password ,je zavisno od mnogo faktora iako sam pasword nije pojam sigurnosti vec samo jedna od komponenti (koju je najlakse prevazici)…

pozdrav

[quote=Not now, John!]Ne slažem se. Osnovni problem kod Windowsa je korištenje računara pod Admin privilegijama. Taj “feature” je iz nekog razloga ugrađen u Ubuntu. Zašto onda ne koristiti Ubuntu kao “root”, umjesto svaki put da se kuca “sudo”?
Poređenje računara sa tosterom, veš mašinom i sl. nije primjereno. Toster ne sadrži povjerljive informacije (lozinke, GPG ključeve, br. kreditnih kartica, privatne dokumente i dr.).[/quote]
Neka istraživanja pokazuju da velika većina sigurnosnih upada ima za uzrok:

• poznate i davno zakrpljene bugove u programima
  • loše odabrane šifre
  • socijalni inžinjering

Ljudi biraju loše šifre zato što im je mrsko da pamte i po milion puta kucaju nešto komplikovano. Loša šifra je gora od nikakve šifre jer čovjek ima prividnu sigurnost, a oni koji znaju važnost dobre šifre znaju i da osiguraju svoj sistem.
Znači trećina svih napada bi se moglo spriječiti ako bi se umjesto šifara jednostavno sistem zatvorio na način da nema pristupa izvana. Drugim riječima, ne instalirati servise po defaultu (pa ni ssh), zatvoriti sve portove na firewallu. Kada čovjek proba instalirati neki server, onda mu može iskočiti upozorenje da prethodno treba osigurati sistem. Ne kažem da je takav sistem apsolutno siguran jer apsolutna sigurnost ne postoji - ali, po mom mišljenju, to bi bilo sigurnije od trenutnog rješenja.

Drugu trećinu upada bi riješio dobar i pouzdan sistem za automatsko ažuriranje (po mogućnosti da radi bez ikakvog podešavanja i pitanja), a treću na žalost ništa ne može riješiti :slight_smile: jer ljudi su takvi.

Ma i ja sam za to da nema bespotrebno instaliranih/pokrenutih servisa i sl. Ali c’mon defaultne instalacije bez ssh servera. Ne samo da nije pokrenut, nego nije ni instaliran? FUJ Ako ce tako biti, bolje je Linuxu bez dekstopa i Desktopu bez Linuxa :wink:

I od saljive teme napravili se diskusiju o sudo-u i Ubuntu i sad su krenuli servisi …
Pa dajte, …

Ja sam odma u startu reko brisite.

Sad je ipak jedna od top tema za najgluplju temu mjeseca.

Pa sta fali - to je smjer u kojem se razvila diskusija. :slight_smile:

Pa da, baš hvala, ja se potrudim da napišem smislen komentar i odmah je to najgluplja tema…