Saopćenje ULK i BHITS

Povodom pregovora Vijeća ministara sa američkom firmom “Microsoft”, želimo podsjetiti Vijeće ministara da kupovina licenci za postojeće računarske programe nije jedini način legaliziranja softvera. Udruženje Linux korisnika (ULK) kao i Udruženje informatičara akademske provenijencije (BHITS) u potpunosti podržavaju provedbu Zakona o autorskim pravima. Kao što smo već isticali, jedna od mogućnosti uštede novca je i korištenje legalnog slobodnog softvera.

Pomenuta dva udruženja i stručnjaci iz oblasti informatike smatraju da je za odluku kojom bi se riješio problem nelegalnog softvera neophodno stručno tijelo, kao što bi trebala da bude Agencija BiH za informaciono društvo. Jedino takva agencija bi mogla dati procjenu o broju i vrsti računara i preporuke za softver koji je potreban.

Nemojmo dozvoliti da jedna strana kompanija odlučuje o strateškim stvarima za budućnost naše zemlje. Iskustvo susjednih zemalja pokazuje da u slučaju plaćanja licenci vrlo mali procenat novca ostaje u zemlji. S druge strane, podsticanjem slobodnog softvera izravno se ulaže u razvoj domaćih proizvoda i rješenja i obrazovanje informatičkog kadra. Na ovaj način otvorile bi se stotine novih radnih mjesta kroz poslove razvoja softvera, tehničke podrške, obuke i dr.

Pozivamo Vijeće ministara da proces legalizacije učini transparentnim i u njega uključi širu stručnu javnost.

Ispred ULKa: Amila Akagić, predsjednica

Ispred BHITS, prof. dr Novica Nosović, predsjednik