[SchoolStudy]

Zdravo raja! Ja sam napravio neki mali projekat pa bih da to podijelim sa vama.

Razočaran opštim stanjem i položajem informatike u očima prosječnog građanina ove naše lijepe države, odlučih napisati jedan program, “za mlade”.

Dao sam mu ime SchoolStudy (skraćeno SS).

Ideja je sljedeća:

SS je brz i jednostavan program namijenjen učenicima osnovnih škola od 5-8 razreda, onima koji kod kuće imaju i koriste računar i posjeduju osnovno informatičko znanje.

SS, kao prvo, donosi inovativne i moderne funkcije koje dosad nisu korištene na ovakav način u sličnim projektima. Njegova svrha je da, bar na 5 minuta, odvoji djecu od igara i ostalih stvari koje ih udaljuju od učenja.

Često se djeca igraju na računaru a da nisu uradili zadaću ili barem ponovili lekcije, tj. pripremili se za novi školski dan.

I tu vrlo važnu ulogu ima SS. Sadrži se iz dva glavna dijela: učenje i pitanja. Korisnik prvo nauči nešto novo, a onda treba da odgovori na pitanja vezana za tu lekciju.

Ako korisnik ne odgovori za ocjenu 5, mora ponoviti sve ispočetka, tj. ne može izaći iz programa da radi nešto drugo na računaru.

UČENJE je jedina svrha SS-a. Cilj nije ukidanje igara već jednostavno učenje. No tu se javlja i najveći problem. Kako dobiti pristup nastavnom gradivu?

Ne mora se SS koristiti samo u osnovnoj školi, naprotiv, može vam služiti za bilo koji vid učenja. Na principu konektovanja na stranicu i skidanja novog gradiva i pitanja u SS možete dodavati novo gradivo.

Ideja je originalna, tj. koliko ja znam ovaj program je jedini ovakve svrhe na našim prostorima.

Trenutna verzija je rađena u prastarom programu Qbasic, no na vrlo lagan način se, uz korištenje opcija IF, THEN, ELSE i ostalih opcija koje skoro svaki programski jezik nudi, može napraviti na isti ili skoro isti način uz C ili neki drugi programski jezik; dakle spreman je za portovanje na Linux.

Puna snaga SS-a se dobija uz stavljanje ovaj program u startup, tako da se odmah po pokretanju OS-a i SS pokrene.No to nije sve; ako bi se više programera uključilo u ovo na korisnik bi na raspolaganju imao pitanja iz mnogo više tema, npr. Informatika, Linux itd.

     I za dobrobit čitave OpenSource zajednice, ja sam odlučio da ovaj program objavim pod GNU licencom. To znači da svako ima uvid u izvorni kod, te će se program, izmijenjen ili ne, moći distributirati. To ste svi već znali. :D

Sada svi imate uvid u izvorni kod verzije za Windows. Očekujem da uskoro neko portuje program na Linux korištenjem nekog Linux programskog jezika i korištenjem sličnih funkcija. Kada se nađe neka “zlatna sredina” između Linux verzija, i ona će bit dostupna na emx.atspace.com/ss/ stranici posebno namijenjenoj za ovaj program, zajednosa svim dostupnim napravljenim verzijama. Samo vas molim da u novije i ispravljene verzije dodate “Originalnu verziju napravio:Emir Beganović.” :smiley:

Trenutno je program komandnolinijski. Program bi trebao biti grafički i na bosanskom jeziku. Također možete praviti themes-e.

          Nadam se da ste se svi već zainteresovali za ovaj projekat i da ste "zasukali rukave".

Adresa je poznata:–> emxlug_AT_linux.org.ba

Site je http://emx.atspace.com/ss/ .

Bas si fino ime odabrao. SS!!!

Sieg Heil, Herr Himmler :smiley:

Prvi open-source projekat :oops:
Za početak, možeš probati da portuješ taj program na FreeBASIC :slight_smile: Ako su kompatibilni kao što tvrde, trebao bi raditi bez prepravki.

:slight_smile:

EMX samo naprijed - i daj uzmi FreeBasic, ubaci jos pitanja ( ima ih gotovih recimo za IRC - quiz bot :wink: )… kad sredis - javi mi da ti dam account na serveru da se ne patis sa ovim atspace.com … i please… ajde promjeni ime programa u “Skolarac”… SS bas odbija svakog !

Pozdrav

Ice

Heheh … stavis brojeve na svaku liniju i ovaj kod bi mogao raiditi i na microsoftovom basicu sto dodje uz Commodore :slight_smile:

EmX, ajd reci mi jednu stvar… pametan si momak, zasto se ne pozabavis malo sa C.om? nije tezak, a imas kompajlere za sve moguce sisteme???

Pozdrav

Ice

PS: to mi je maloprije palo na pamet, pa sam se vratio… sto se tice tutorijala za C… njih je pun net…

Dinko Metalac citat

Eto neka se zove “Skolarac” :smiley: :smiley: :smiley:

Vedran citat

OK.

IceBreaker citat

Hvala na pohvalama :smiley:

C hoćeš, C ćeš i dobiti :smiley:
OK. Prelazim sa Basic-a na C. A šta bi sa Pythonom? Sa FreeBasic-om?

evo da ja malo dodam linkova:

http://www-h.eng.cam.ac.uk/help/tpl/languages/C/teaching_C/teaching_C.html
http://www.its.strath.ac.uk/courses/c/
http://beej.us/guide/bgc/

Valjda je dosta

Imas ba na http://courses.etf.unsa.ba/course/view.php?id=7 skripte iz racunarstva sto mi radimo u C-u sad na prvoj godini (prijavi se kao gost). Nisu lose. Lokalizovano sve :smiley:

eto milina :wink: python - well… ako zelis :wink: ali u sustini je sve u linuxu napisano u Cu, tako da je to njegova prednost… skripti ima, a kao sto vidim ima i C programera, tako da cemo ti sigurno pomoci ako naletis na probleme ( a sigurno hoces :wink: - nema ko nije :smiley: )…

Pozdrav

Ice

C. To je prava stvar. :smiley:
Znači projekat vam se sviđa, je li?

Pa da, početak dobrog projekta, mada bi možda želio pogledati program KEduca koji je pisan na sličan fazon.

pa naravno EMX… naucis C… neka par pitanja bude za pocetak hardcoded… onda naucis manipulisati fajlovima… onda bazama podataka :slight_smile: napravi neko drugi jedan GUI za unos pitanja i jedan za testiranje i milina :smiley:

Pozdrav

Ice

Halo ljudi, nemojte dečka kvariti. Nagovaramo ga da uči Python (da prođemo goto fazu).
C može poslije.

Nema potrebe … sto prije nauci C to bolje … :slight_smile:
Ja sam C poceo uciti u 1. srednje, a prije toga sam znao samo BASIC … Bilo je guravo … jedno mjesec dva (zbog nedostatka dokumentacije) nisam znao kako napraviti program koji sabira 2 broja :)) Ali polako to dodje na svoje. EMX je 8. ako se ne varam ? Dakle nema potrebe za nekim phytonima itd.

Emx je 7. razred. :smiley:
Vedran citat:

Iskreno, nisam znao.
Mada je ovaj moj projekat jednini ovakav u BiH, pod OpenSource licencom. Ima ovakvih sličnih programa no oni su u većini slučajeva pod nekom licencom, tj. plaćaju se i to za velike pare.
A “Školarac” je proizvod svježe i domaće pameti. :smiley:
No ja bih želio C.
Ali ipak hoću da ovaj moj program bude lijep, ušminkan i u nekom grafičkom okruženju.
Kako dalje?

Emire…mogao bi ti na c…ali nemoj zapostavljati qbasic…to radimo u skoli naravno…zato nemoj previse na c da mislis…nego na 1.stvar na svijetu koja je tebi vazna tj. LINUX…pa onda programiranje i druge stvari…

Ne mislim da trebaš odustati nego pogledaj i pokupi neke ideje :smiley:

Ja i ne želim odustati. Baš sam jučer probao KEduca i mislim da se mnogo razlikuje od mog projekta “Školarac”.
U Keduca je dodato upisivanje novih pitanja a ja sam mislio da ovdje nema svako opciju pravljenja novih pitanja nego samo se mogu skidati ona pitanja sa oficijalne stranice.