Zdravo raja! Ja sam napravio neki mali projekat pa bih da to podijelim sa vama.
Razočaran opštim stanjem i položajem informatike u očima prosječnog građanina ove naše lijepe države, odlučih napisati jedan program, “za mlade”.
Dao sam mu ime SchoolStudy (skraćeno SS).
Ideja je sljedeća:
SS je brz i jednostavan program namijenjen učenicima osnovnih škola od 5-8 razreda, onima koji kod kuće imaju i koriste računar i posjeduju osnovno informatičko znanje.
SS, kao prvo, donosi inovativne i moderne funkcije koje dosad nisu korištene na ovakav način u sličnim projektima. Njegova svrha je da, bar na 5 minuta, odvoji djecu od igara i ostalih stvari koje ih udaljuju od učenja.
Često se djeca igraju na računaru a da nisu uradili zadaću ili barem ponovili lekcije, tj. pripremili se za novi školski dan.
I tu vrlo važnu ulogu ima SS. Sadrži se iz dva glavna dijela: učenje i pitanja. Korisnik prvo nauči nešto novo, a onda treba da odgovori na pitanja vezana za tu lekciju.
Ako korisnik ne odgovori za ocjenu 5, mora ponoviti sve ispočetka, tj. ne može izaći iz programa da radi nešto drugo na računaru.
UČENJE je jedina svrha SS-a. Cilj nije ukidanje igara već jednostavno učenje. No tu se javlja i najveći problem. Kako dobiti pristup nastavnom gradivu?
Ne mora se SS koristiti samo u osnovnoj školi, naprotiv, može vam služiti za bilo koji vid učenja. Na principu konektovanja na stranicu i skidanja novog gradiva i pitanja u SS možete dodavati novo gradivo.
Ideja je originalna, tj. koliko ja znam ovaj program je jedini ovakve svrhe na našim prostorima.
Trenutna verzija je rađena u prastarom programu Qbasic, no na vrlo lagan način se, uz korištenje opcija IF, THEN, ELSE i ostalih opcija koje skoro svaki programski jezik nudi, može napraviti na isti ili skoro isti način uz C ili neki drugi programski jezik; dakle spreman je za portovanje na Linux.
Puna snaga SS-a se dobija uz stavljanje ovaj program u startup, tako da se odmah po pokretanju OS-a i SS pokrene.No to nije sve; ako bi se više programera uključilo u ovo na korisnik bi na raspolaganju imao pitanja iz mnogo više tema, npr. Informatika, Linux itd.
I za dobrobit čitave OpenSource zajednice, ja sam odlučio da ovaj program objavim pod GNU licencom. To znači da svako ima uvid u izvorni kod, te će se program, izmijenjen ili ne, moći distributirati. To ste svi već znali. :D
Sada svi imate uvid u izvorni kod verzije za Windows. Očekujem da uskoro neko portuje program na Linux korištenjem nekog Linux programskog jezika i korištenjem sličnih funkcija. Kada se nađe neka “zlatna sredina” između Linux verzija, i ona će bit dostupna na emx.atspace.com/ss/ stranici posebno namijenjenoj za ovaj program, zajednosa svim dostupnim napravljenim verzijama. Samo vas molim da u novije i ispravljene verzije dodate “Originalnu verziju napravio:Emir Beganović.”
Trenutno je program komandnolinijski. Program bi trebao biti grafički i na bosanskom jeziku. Također možete praviti themes-e.
Nadam se da ste se svi već zainteresovali za ovaj projekat i da ste "zasukali rukave".
Adresa je poznata:–> emxlug_AT_linux.org.ba
Site je http://emx.atspace.com/ss/ .