Sendmail ili posfif i naravno kako?'?

prije od prilike mjesec dana sam posatvio pitanje oko konfiguracije sendmaila na local masini.naravno cak sam i detaljno opisao situaciju trenutno stanja send maila.oko .kao web mail koristim squirrel 1.2.6 web mail,i nakon postavljanja u maticni dirktorij i pozivanja preko browsera masin mi daje pocetnu stranicu za logovanje,i nakon logovanja ja sam u svom sanducicu,ali kad zelim poslati mail useru na istoj lokaklnoj masini imam problema,taj user uopste ne dobija mail.neznam zasto ne dobija mail…ali sigurno znam da mi zato nije potreban DNS ili slicno.koristim linux Red Hat 7.3 na lokalnoj masini a kacim se na njega sa klijent masine koja je sa linuxom povezana UTP crossover kablom .sve ostalo sljaka ali nemogu sa usera na usera da posaljem mail a oba su na istoj lokalnoj masini.zaista mi je potrebna pomoc.niko do sad mi nije adekvatno odgovorio,ja zaista trebam pomoc vezano za to.od nekih ljudi sam cuo da je bolji postfix i laksi za konfiguraciju.ali ja sve literature sto sam procitao to je tako sturo da te Bog dragi sacuva.

pomoc mi je potrebna.

Poz,

Mislim da bi trebao probati poslati mail sa lokalnog usera na lokalni, ali ne webmail-om, vec nekim drugim programcicem, zavisi sta si installirao. Ako to profercera onda ti squriell nemoze raditi sa SMTP-om, nego radi sa IMAP-om… ja mislim da je tako, nemogu se sjetiti.

A moj prijedlog za MTA (mail transfer agent) je qmail (www.qmail.org), ja mislim da je jedan od najboljih, najstabilnijih i najsigurniji MTA na svijetu. Nesto vise dokumentacije mozes naci na www.lifewithqmail.org itd…

maher,

e slusaj maheru,taj qmail nisam probao ali sto je najveca fora squirrel 1.2.6 radi s imap-om,i kad saljem iz konzole sa komandom echo “test 123” | user@localhost ,on dobije taj mail cak ga i mogu provjeriti preko web interfejsa,ali ga sa web interfejsa nemogu poslati,kontasznaci samo iz konzole ga mogu poslati.ali frka mi je sto sad moram skinuti sendmail a staviti kao server mail taj qmail.ali nikad sa tim nisam radio i trebala bi mi pomoc.

jos nesto maheru,ja imam instaliran imap,ali neznam dali njega sta moram kofigurisati?

Pa nemoras installirat qmail, ako imas IMAP koji je doso uz distribuciju, onda bi ti trebalo raditi sve. Znaci trebo bi da moze poslat mail sa tog webinterface-a, probaj ponovo i provjeri dali ti je pokrenut imap i pogledaj jeli lijepo configurisan taj webinterface itd … i ako imas logova kakvih to bi bilo najbolje

cya,

maher

slusaj imap se starta sam ,pri butanju,aliprobao sam sa interfejsa i nece.e jedino da vidim lgove…ja zaisat na kontam ako sta bude ja cu postaviti logove na ovaj forum

de postavi logove, i objasni malo podrobnije, umi neki klijent ako imas KMail mozes sa njim koristiti taj IMAP, uzmi njega i pokusaj poslat poruku i i iscitat preko lokala znaci , posaljes lokalnom useru i pokusas iscitat … ako bude radilo, onda ja mislim da ti nesto nije uredu sa webmail.-om. I podrobnije malo objasni sta hoces sa tim … sa webmailom da saljes mailove i u svijet ili samo za lokalnu mrezu itd…, ALI POSTAVI LOGOVE OBAVEZNO

maher_

eh, ako je proslo sa localhostom, probaj

echo “123” | mail user@tvojadomena.ba

pa ako to ne bude radilo, onda je vjerovatno problem sa DNSom (MX record)

evo mi sad jaran rece moram da vidim dali mi je ok sendmail,ali ja zelim da posaljem mail u lokalu i znam 100% da mi netreba DNS,jer on mora raditi sa usera na usera ako su u lanu.a sto se tice logova…hmmm.moram ih pronaci…pa cu ih staviti na forum .

ssta ti kazze kad se telnetass na port 25 i pokussass tako poslati?

telnet locahost 25

helo blabla

mail from: neko@localhost

rcpt to: username@localhost

data

blablabla

.

pozdrav

ssbljk

kad se telnet-ujem na port 25 i kad mi da prolaz na taj port onda ide ono:helo vako nako, pa onda mail from :vako nako, pa onda rcpt vako nako…to sve prodje i taj neki zuser dobije mail…sto znaci da sendmail na tom portu radi…znaci moze poslati i primiti mail u lokalu.ali kad sa web interfejsa hocu da posaljem mail,onda neide.kod squirrel maila ima mogucnost kroz konzolu naravno da se konfa npr.mail deliveri,pa koji mail server,i jos metar stvari.

i ja tu namjestim da koristim sendmail i cak stoji putanja odakle vuce komandu i ostalo…ali opet nece da ga posalje.ne kontam…sve sam verzije prijasnje tog squirrel mail probao ali ista gluposta…nece da posalje mail…a moze da prikaze stanje inboxa i dali ima novih mail-ova.

UPOMOC!!!