imam jedan problem …posto zelim da koristim outlook expres okruzenje za slanje i primanje mail-ova i kad setijem citavu postavku kako treba…jednostavno nemogu poslati mail prema zeljenoj destinaciji…sazano sam da je u pitanju relaying kod servera sa kojeg se salje zahtjev za slanje…e sad mene interesuje koji fajl treba editovati (dali je to sendmail.cf ili vec koji) da bi taj mail mogao poslati…neko mi rece da se to namjesta u sendmailu …ali gdje…jednostavno nemou da nadjem…
cat /etc/mail/sendmail.cf | grep relay-domains
Mozda ti je sendmail.cf na nekom durgom mjestu. Uglavnom, trebao bi dobiti sljedeci odgovor (ili slican),
FR-o /etc/mail/relay-domains
Ako taj fajl nemas, kreairaj ga. Onda, ako dodajes hostove/domaine kojim hoces omoguciti slanje mail. Npr. da bi masina 192.168.0.5 mogla slati mail, u /etc/mail/relay-domains dodas sljedece,
192.168.0.5
mojdomen.ba
192.168.*
Eto probaj to. Kad si sve editirao, moras restartat Sendmail. Npr,
kill -HUP cat /var/run/sendmail.pid
ili probaj one bezze rc.d scripte sto dolaze uz Linux
ali imam sad drugi problem…sve radi kako treba…ali kako mogu namjestiti
da sa razlicitih domena i ip-adresa mogu slati preko outlooka…nije valjda da moram unositi rucno sve adrese ili mogu ovako…192.168.*…ali sam i tako probao ali ne ide…znaci da se nekako mora drugacije…nadam se da me kontas sta te pitam…
koliko sam ja shvatio relay-domain fajla sluzi da se u navedu domene prema kojima ce se dozvoliti slanje e-mail-a a ne hostovi kojima se dozvoljava da koriste pomenuti smtp server.
U tom slucaju se postavlja pitanje kakve to ima veze sa antirelay???
Moguce je iskljuciti ovu opciju i tada je moguce slati mail bez obzira o kojoj je domeni rijec. U tom slucaju ce se smtp server ubrzo naci na crnoj listi relaying server-a>>>> http://ordb.org/
Ako ne podesis relay-domain file, niti jedna masina osim localhost-a nece moci slati mail koristeci doticni mail server. Ioako neke lokalne masine, ti mozda ne smatras spamerima, mail server to dragacije vidi.
Npr, privatna masina 192.168.0.2 zeli da salje mail preko 192.168.0.1, na sve moguce adrese/domene. Bez relay fajla, samo mail upucen na user@192.168.0.1 ce biti prihvacen, a ostali ce zavrsiti u /dev/null.
Kontas sad?
Koliko se ja sjećam kad sam to radio:
mora se prvo konfigurisati reverse DNS za sve mašine kojima se želi dozvoliti relaying.
Npr. za 192.168.in-addr.arpa moraš podesiti za svaki individualni host npr. rac15.mojamreza.ba. Onda ćeš u relay-domain unijeti *.mojamreza.ba. Zadavanje IP adresa u relay-domain ne radi, što se može vidjeti u /var/log/mail (ili je /var/log/messages?) svaki put kada pokušaš poslati mail vidjećeš tačno koja je greška u pitanju. Dakle, probaj podesiti reverzni DNS pa ako i dalje ne bude radilo javi nam šta imaš u /var/log/mail
Hmmm…ocito se nerazumjemo…nije ni bitno…korisnik kad koristi web-based mail onda od sendmail-a trazi zahtjev da posalje mail na odredjenu domenu…to svi znamo…e sad ako korisnik koristi mail-klijenta kao sto je Outlook expres onda se u fajlu realy-domans upisuje IP adresa privatne masine koja koristi tog mail-klijenta da bi on mogao dati zahtjev sendmal-u za slanje maila …to je ono sto je haver napisao u predhodnom postu…tj. prvom odgovoru na moje pitanje…i naravno to radi…zato mi netreba revers dns jer zadata ip adresa trazi zahtjev od sendmaila za slanje maila…ali moje pitanje je bilo…da pojasnim…sta ako necu runo da unosim 255 adresa u fajl relay-domains,sta moram upisati…jesi li to skracenice tipa 192.168.*…ili vec koja…probao sam navedenu ali neradi…nego se mora upisati citava ip adresa masine koja koristi mail-klijenta…zakljucak/pitanje…imali kakva skracenica da nemoram unositi citavu ip adresu.i naravno tu skracenicu upisujem u relay-domains…ostali fajlovi me ne interesuju…jer kao sto rekoh radi ako se unese citava ip adresa…ali mi je pravo mrsko unositi citavu…imali sta krace…
Npr. ako hoces da 192.168.0.1-192.168.0.255 mogu slati mail, u relay-domains dodas sljedece:
192.168.0 (bez ikakvih * ili tacaka).
Vedran je u pravu za reverse-DNS. Doduse, posto se radi o malom broju masina, /etc/hosts fajl je dovoljan sa tu svrhu.