Server Admin: "koristi Windows ili se sam snalazi, nije moja briga"

prije 4 mjeseca je odjeljenje u kojem radim kupljeno od strane druge firme. velike internacionalne firme, sa par stotina zaposlenih i 3 data centra…
nakon sto smo prebacili server u neki od data centar-a sam skont’o da sam za%$#@. VPN klijent koji oni koriste, NCP koji podrzava samo windowse i intel based Mac-ove. Imaju i linux, ali “samo” SUSE 9.2 i Fedora Core 3 ?!?!?!? Niti moj Ubuntu niti moj iBook (PoerPC) nisu podrzani. Ja se javim administratoru da vidim da li se sta moze uraditi, da pokusam sa nekkim drugim VPN klijentom i dobio sam odgovor: “To imamo i samo to dozvoljavamo iz siguronosnih razloga. Win i Mac. Eventualno mozes instalirati VM sa XP pa koristi. Snadji se.”
?!?!?!?!?!?

I sta sad? VM sa XP ne dolazi u obzir jer to je u sustini isto k’o da cijeli radim direktno na XP masini. ja ih pit’o da mi kupe novi intel mac, tip se skrivio od smijeha…

pa ti sad vidi s kim ja imam posla…

Ako klijent ne “zatvara” sve ostalo, nadji “osakaceni” remaster windoza, sa minimum servisa, pokreni na virtualbox, postavi shared connection vpn <-> ethernet, on your linux set route for that IP range to go through the IP of your Win ethernet on virtualbox…

Dobar taj admin.