Server crash reporting

Kako najbolje rijesiti server crash reporting? Dakle, bilo da rikne cijeli node ili pojedini praceni servis, trebalo bi da report stigne na mail a idealno i kao SMS (za ovo mi vjerovatno treba neki lokalni SMS server te ugovor sa nekim provider-om). Any ideas?

  1. koristi nagios (za monitoring)
  2. ako hoces da te sms budi u sred noci onda koristi u idealnom slucaju gsm gateway i plugin za nagios (mislim na nesto poput ovog http://www.2n.cz/en/products/gsm-gateways/voip/voiceblue-lite/) ili neki provider . dedicated hardwareski gateway ti moze sluzit u slucaju da nestane internet-a i ne mozes poslati sms preko nekog od provider-a.

npr. ako imas gsm karticu od t-mobile-a , onda je moguce koristit njihov sms gateway preko internet-a (mada sam misljenja da se njihov gateway moze kotistiti u svrhe spam-a [kosto je na njihovoj stranici navedeno Rufnummer@t-mobile-sms.de ili u austriji Rufnummer@sms.t-mobile.at])

imas jos trecu mogucnost za sms a to je da spojis neki od gsm telefona koji prihvata AT komande i tako saljes sms (npr. http://wiki.forum.nokia.com/index.php/Using_AT_commands_to_send_and_read_SMS)

@maher_, hvala velika.

Mozes probati i sa Zabbix-om, narocito ako imas namjeru pratiti veci broj servisa i njihovo ponasanje (nagios je malo peglativan oko ovoga, a uz Zabbix dobijes masu template-a za razlicite scenarije). Ako zelis samo vidjeti da su 1-2 servisa ili masina ziva, Zabbix ce biti malo overkill.

Btw. sms slanje: http://www.zabbix.com/forum/archive/index.php/t-2755.html

[quote=Sanel]Mozes probati i sa Zabbix-om, narocito ako imas namjeru pratiti veci broj servisa i njihovo ponasanje (nagios je malo peglativan oko ovoga, a uz Zabbix dobijes masu template-a za razlicite scenarije). Ako zelis samo vidjeti da su 1-2 servisa ili masina ziva, Zabbix ce biti malo overkill.

Btw. sms slanje: http://www.zabbix.com/forum/archive/index.php/t-2755.html[/quote]
Pa u principu, trebam pratiti masinu, dva eth interface-a, plus 10-tak servisa.

[quote=Amar][quote=Sanel]Mozes probati i sa Zabbix-om, narocito ako imas namjeru pratiti veci broj servisa i njihovo ponasanje (nagios je malo peglativan oko ovoga, a uz Zabbix dobijes masu template-a za razlicite scenarije). Ako zelis samo vidjeti da su 1-2 servisa ili masina ziva, Zabbix ce biti malo overkill.

Btw. sms slanje: http://www.zabbix.com/forum/archive/index.php/t-2755.html[/quote]
Pa u principu, trebam pratiti masinu, dva eth interface-a, plus 10-tak servisa.[/quote]
Za to je Nagios najbolji…samo mislim da ce ti trebati posebna masina kao nagios server, ali se istovremeno moze prosiriti na cijelu mreze ( linux, windows, switch-evi… ), Koristim Nagios za monitoring cca 100 hp servera i radi super
Preporucujem isti

Super, imamo posebnu masinu koja ce se koristiti kao monitoring node.

Ako zapnes negdje vici :smiley:

http://www.icinga.org/

http://www.groundworkopensource.com/

http://www.cacti.net/