Server kao PC

Zdravo raja. Nesto sam razmisljao da sebi uzmem novi racunar. Prvo sam mislio uzeti kakav jeftin laptop, ali mi se upalila sijalica da ce vec biti star za 2 godine (problemi s prasinom i pregrijavanjem kakve sad imam na Sony Vaio), a drugo su slabe specifikacije, pri cemu ne bih dobio znacajan upgrade. Nisam nesto plaho mobilan, ali bih zadrzao stari laptop za te potrebe.
Tako da mi je pala ideja za nabavku racunara koji bi sluzio kao home workstation. Ne bih igrao igre, vise bih se pozabavio s kompajliranjem koda i slicne zezancije, povremeno slusanje muzike i web. Dakle, nista graficki zahtjevno.
S obzirom da raja bagatelise ove zvijeri pala mi je na pamet ideja da uzmem sebi jedan. Evo primjera: http://www.pik.ba/artikal/4477758/ibm-server/
Posto neki od vas rade sa serverima volio bih cuti vasa misljenja.
P.S. ovaj je vec otisao s linka :smiley:

Jedan problem kog ja znam sa server masinama je da su super glasne. Ako ti to ne smeta onda uzivaj ali mislim da je bolja ideja sastavit neki desktop. Recimo relativno jeftino mozes sastavit osmojezgrenu masinu sa 16GB rama i SSD diskom + storage diskom sto je dovoljno za sve potrebe. Ako ne zelis dat puno para za procesor i grafulju mozes uzet neki AMDov APU (GPU on CPU fazon) koji nije skup a ima ok performanse.

ne ne… ti ne zelis cijeli dan sjediti pored ^^^^ …

@adioe3 racunar sam jedan sastavio pa sam ga onda dao sestri, on ima athlon x2 240 2 GB RAM integrisanu graficku hd3000 3 diska i biostar a760g plocu. po meni je on vec data server, jer je toliko bucan zbog diskova da ubi usi, ali sam se navikao :smiley:
vise volim da cujem racunar da radi nego kad je tih ko grob, dakle, navikao sam se :smiley:
i sam laptop sto imam pravi iritantan humming noise od fanova, koji rade na max zbog Pentiuma 4 koji se previse grije.
nisam bas posve zagrizao za server, privlaci me jer sam juce bidao dva xeona 2.4 GHz iz zezancije i dobio sam ih za 2.15 funti :smiley:
dalje, dosta bih komponenti dao uzeti preko aukcija na ebayu da ustedim gdje se moze, ne mora biti nova masina, sve cu sebi nastimati po potrebi.
hvala na savjetu, gledacu malo i desktop opcije. mislim u svakom slucaju da se kupovina laptopa ne isplati zbog spomenutih boljki iznad.

@bzip pa i necu citav dan, nemam toliko vremena :smiley:

Ja sad ganjam pasivno 'ladjen PSU a ti pricas o boeing 747 setu ventilatora

Ne kazem da mora zvučati kao dremel, samo da mi ne smeta buka :smiley:

Buka ce ti sigurno smetati. Ja jos nisam naletio na serversku masinu koja ne zvuci, pa bas kao boeing 747 pri sletanju. Za kuce definitivno nije.
Ono sto trebas znati je da serveri dolaze a bazicnom grafuljom, ali kao sto si vec rekao, to ti i nije potrebno.
Dodatno, racunaj da ce serverska masina trositi vise struje od desktop masine sa nekom bazicnom grafuljom, ako nista a ono zbog dodatnog napajanja koje vecina servera ima.

Ok hvala, imas pravo. Naročito po pitanju potrošnje struje. Cilj mi jest ušteda zato sam ovaj računar iznad sastavio samo od integrisanih komponenti. Dakle, bez diskretne grafičke, dodatnih kontrolera i sl.

SSD ne proizvodi skoro pa nikakav zvuk :slight_smile:

pa uzmi nesto malo kao
http://www.asus.de/Barebone_PC/S_Series_7L/S1AT5NM10E/#specifications

ili slicno, potrosnja energije nula, mukla tisina a dovoljno za sve imam slican i na njemu je debian basic system i kvm sa 3 gosta , drzim se parole da je do koriniska nikad do linuxa ili slabe mashine, po meni odlicno rijesenje i jeftino

Istina.
Samo sto u serverskim masinama HDD ili SSD uopste nije problem. Nego ventilatori, posebno oni na napojnim jedinicama.

Istina.
Samo sto u serverskim masinama HDD ili SSD uopste nije problem. Nego ventilatori, posebno oni na napojnim jedinicama.[/quote]
Znam, pogotovo 1SU velicina, oni mali ventilatori su high-pitched turbine. Ovo velim jer je autor teme reko da mu diskovi zuje.

Mene je quad core laptop sa APU procesorom (Accelerated Processing Units), 8 GB DDR3 RAM i 640 HDD izasao 950 KM u gigatron.rs u Beogradu prije godinu dana. Pored grafike u procesoru ima i jednu diskretnu od 1 GB. Savrseno tih a pogoni po 3 virtuelne masine i host (moze i bolje ali Vm-ovima dajem po 2 GB RAM-a). E sad nzm koliko ti je zapravo “malo” para?

http://shop.ue.ba/exec/shop.asp?type=detail&ARTNR=4202

a sa 1.4 GHz mislim da bi se laptop oznojio, kao ovaj sto trenutno imam. Gledanje Youtube, ili otvaranje stranice s Java Pluginom natjera procesor na 100%. Ovaj Vaio ima Pentium 4 3.06 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB Cache a temperatura mu pri max aktivnosti skoci na 76 C. Evo dok trenutno ovo pisem je 65 C.
Dobro si prosao s tim laptopom, jer ja po ovim nasim ducanima ne mogu naci nista do 1000 KM bolje od dual core (najvise sto sam nasao je i5). Ali svejedno, budzet je otprilike taj naveden na linku.
Ovaj moj ima otprilike 7 godina, tako da mi treba nesto malo svjezije.

Ne znoji se na 1.4 :slight_smile: To i jeste APU u imenu. Po potrebi ima auto turbo bust na 2.3 GHz.

Ja imam isti takav IBM server i nije uopste za workstation! Moze, ali da nabijes antifone na usi ili kakve slusalice i deres muziku umjesto zujanja.
Bolje kakav polovan desktop koji opet mozes sa malo love nadograditi nego ovo cudo. I jos ces morati ici u teretanu da ga doneses do stana :slight_smile:

vjeruj mi ne zelis server masinu kao desktop pc koristit. prva negativna stvar je buka. u svakom serveru se nalazi vise ventilatora koji se vrte po 5000 rpm sve do 10 000 rpm zavisi od temperature i velicine servera. tu su jos napojne jedinice i diskovi koji ce da zuje. kao sto ti svi savjetuju bolje ti je uzet malo bolju plocu i dobar cpu za desktop potrebe. manje buke a imat ces dovoljno snage.

ok odustajem od svoje namjere, koja baš i nema puno smisla :smiley:
htio sam super brzu mašinu, ali je to ipak prevelika cijena koju bih morao platiti za to zadovoljstvo.
pa onda ću ipak ganjati neki low power laptop.
ako ne budem nikoga mogao poslati u USA i uzeti neki A8, zadovoljicu se i nekim solidnim netbookom s atom procesorom.
hvala svima na odgovorima.