E ovako, postavio sam ovu temu jer zelim pomoc od najboljih u BiH sto se tice servera, linuxa i ostalih stvari vezanih za moje pitanje i temu…
Sta zelim, zasto i kako ?
–
Upucen sam, al ne toliko da bi mogao ovo sam, tj. bez vase pomoci…
Zelim da kupim par server masina na koje bi instalirao linux i puko stalnu vezu i tako prodavao reseller accounte, hosting, game servere itd, znate sta vec hocu reci
E sada gdje da kupim server masine u BiH, link ako moze, takodjer koja bi mi distribucija linuxa najbolje legla na taj server, i naravno gdje da uzmem stalnu vezu, da nije preskupo…
Hwala na razumjevanju i molim da me uputite na dobru stranu, kako i sta, sta mi je najbolje…
Takodjer uzeo bi dvije do tri server masine, jer imam poslovni prostor gdje bi drzao to… Tako da molim vas najbolje prijedloge…
Sto se tice masina, nisi reko tacno sta ti treba. Znaci kolko prostora , kolko ram-a , koja snaga , al evo malo da ti pojednostavim:
Npr. HP Proliant DL380 sa 3x73GB SCSI diskovima, RAID controller, 1x Xeon Dual Core , 2 x Gbit mrezne kartice, 2GB Ram-a , 2U kuciste kosta oko nekih 5000 eur-a .
Drugo sto se tice internet linka, jeftino neces nigdje nac. Vidim da si iz mostara, ne znam kakva je situacija dole sa internetom, al sto se tice bihnet-a — njima ces brate morat dat 1 bubreg komotno za 2 mjeseca internet-a kako treba. (ne zezam se, nazovi pa pitaj, ako ti uopste daju nesto malo jace).
Ja sam na ovakva dva servera installirao debian i rade super.
Ove server masine mozes direktno iz HP-a narucit, kao i DELL servere (oni cak imaju zastupnistvo u bih) isto tako IBM …
Sve u svemu, jeftinije ce ti ispast da zakupis servere negdje u svijetu (npr. www.hetzner.de) i placas ih godisnje/mjesecno.
HP, IBM, Dell … sve sam koristio sa Ubuntu-server distro, a isto je i sa SUSe, CentOS ( RH i sl. ). i sve je OK. Većina distro-a je free ( na HP Blade koristim lic. SUSe ), a po meni je najveći trošak to dobro i redovno administrirati. To nije GPL
Baci na papir …Dobar Linux admin je realno skup, osim ako to možeš sam ili imas nekog u familiji da ti da popust …
Sto se tice servera i distro to nije nikad bio problem.
Ono sto je problem kosto je maher reko je cijena linka. Tako da bi ti i taj bubreg samo iznajmio vezu na par mjeseci.
Ja crazy_m i change smo bas pricali o ovome jednom i izracunali smo da bi iznamjena linija sa pisljivih 32mbit (ne Megabyte!) ispala negdje oko 11.000KM mjesecno.
Moja preporuka je da uzmes to negdje u inostranstvu. Eto imas prostor, PM/email me ako oces vise info i malo da te uvedem u poso, jer sam bio u tom web hosting poslu na nasim prostorima.
Napajanje - trazi od Elektrodistribucije ili koga vec ( ne znam situaciju u Mostaru ) da ti daju garanciju za napajanje, te direktni prikljucaj na neku trafostanicu i slicno. Pored tog ti treba UPS sistem koji ces kasnije moci prosirivati ( ovisno o broju mashina ).
Klima - uredjaji bolje rade u ugodnom okruzenju Xeoni su poprilicno hot mashinice. Par mashina, par switcheva i prosjecna temperatura u ormaru je oko 35°.
Veza na Internet - jedino ti telekomi mogu dati kvalitetnu vezu sa Internetom. Jedan bubreg ces dati za jednokratne troskove, dok drugi mozes zadrzati dok ne dodju prva dva racuna. Naravno - sve ovisi o brzini i kvaliteti pristupa. Zapoceti sa nekom 10 MBit/s linijom bi se i moglo. Moras se raspitati kakvo je stanje u Mostaru. Dvije veze su uvijek bolje od jedne. Tu u igru dolazi i pitanje autonomnog sistema ( AS ) za koji ti treba router ( moze i linux krntija koja govori BGP ). Pisljiva 32MBita/s su malo ukoliko bude jos htio da imas streaming usluge
Oprema - kupiti par mashina nije problem, ali cemu ako ce iste stojati u idle modu 99%vremena ? Jaki i kvalitetni serveri kostaju vec nekoliko hiljada EURa. Pri tome ne smijes zaboraviti da istima vrijednost padne za 15-20% u roku jedne godine. U svakom slucaju se vise isplati unajmiti opremu vani i samo vrsiti administraciju. Maher je vec naveo firmu Hetzner AG sa gdje i ja imam nekoliko mashina. Moram priznati da stranim klijentima ne zaracunavaju PDV, tako da je cijena odmah 19% ( njemacki PDV ) niza ! Ukoliko se odlucis za njih - posalji mi PM ako ti bude trebala pomoc !
Adminstracija - dobar linux admin vrijedi koliko i sam server. Ako nisi spreman za administraciju servera, radije prvo instaliraj Linux kod kuce na neku mashinu i dobro ga savladaj. U zadnje vrijeme na forumima se samo mogu naci teme tipa “aj moj server salje spam, a ja ne znam zasto”… ili slicno…
Podrska korisnicima - korisnici uvijek trebaju nekog da im pomogne. Kad njihov ADSL ne radi ne mogu procitati mail sa tvog servera, prvo ce zvati tebe jer “veliki telekom” nikad ne grijesi. Samo kad se sjetim pi*darije oko BiHneta i zakljucavanja porta 25 ! Znaci - hoce li to biti cisto eMail support ili ces mozda imati u uredu malu centralu i telefonsku podrsku od 8 do 22 i slicno…
Nikako se neće isplatiti ako to bude držao kod nas, najbolje je da kupi negdje vani kao što ste mu već rekli i da onda prodaje hosting ili šta već. Ovako rade 99% ljudi u bih.
Klima - uredjaji bolje rade u ugodnom okruzenju… Par mashina, par switcheva i prosjecna temperatura u ormaru je oko 35°.
Obavezno. Narocito na ovim vrucinama…