Servisi i procesi

Prilikom starta kompjutera odnosno Mandraka , pokrenu se servisi koji su neophodni za daljni rad OS_a.Pored svakog servisa postoji i kratki info = informacija sta znaci i zasto je ? taj servis namjenjen ili pokrenut : OK, ja mislim ( predpostavljam ) da imam par nepotrebno pokrenutih servisa , ima li igdje na dunjaluku spisak , koji to servisi trebaju biti u funkciji da bi desktop komp funkcionisao normano, bez neke baze podataka, bez da je server itd ???
Isto tako, kada odem u MKCentar pa skuzim koji su sve procesi podignuti i koji sljakaju , nije ni cudo da mi komp sporo radi: trenutacno 74 servisa sto je previse ako nije i puno mnogo.
/svako dobro

Hm pa ja sam počeo pisati nešto slično tome, možda ti može pomoći…
http://start.linux.org.ba/Servisi
Nadam se da će uz znanje učesnika foruma ova stranica biti i mnogo bolja :smiley:

E ovo je VEČ NEŠTO !!. Mislim i siguran sam da ovo ne treba samo meni , no mnogima koji tek započinju upoznavat čari i prednosti Linuxa.Odštampao sam stranicu i sad ču polako da protabirim šta to smijem ugasiti a da mi sve funka kako valja.
Kod mene se u startu pokreču : acpi, acpid, alsa, atd, autofs, cpufrea, crond, dm, fam, finger, keytable, kheader, messagebuss, netfs, network, nfslock, partmon, pcmcia, portmap, rawdevices, smartd, sound, szslog, udev, xfs, xinetd. Mali milion sigurno bezpotrebnih servisa, koji su " nastali " zbog toga što sam instalirao i mnogo programa koji meni kao običnom korisniku OS i ne trebaju.
Onda , kada pokrenem KDE System Quard, imam kao što napisah 74 procesa, koji itekako " uzimaju " memoriju a time samo usporavaju rad kompa, pošto se ne kužim , ne smijem niti jedan " ubiti ". Pročitam KDE System Quard Priručnik ali mi to baš nije od neke velike pomoči. Možda zbilja ovdje, kao i mnogo puta ranije, netko pomogne…
I još nešto usput, kada sam več ovdje…da iskoristim : u poslednje vrijeme mi se dešava, recimo hoču instalirat Spamassasin kojega trebam za korištenje Kmaila, komp mi veli da ubacim CD2, što naravno i uradim, CD se zavrti ali mi nakon par sec prijavi ponovno da ubacim CD2. Sam Cd 2 sam koristio prilikom instalacije Mandre, ne vjerujem da je oštečen jer imam dva potpuno ista, i kod oba mi se to dešava. Da nije ovo kakav bug u Mandri ili je ponovno do mene ?!
I Adobe krenuo PRAVIM PUTEM , vidi ovo http://opensource.adobe.com/
Ipak se nešto zdogađa :smiley:
/svako dobro

Pazi dobro šta isključuješ! Nisu baš svi bespotrebni (niti troše toliko resursa).

Uobičajeno je isključiti servise koji su otvoreni prema vanjskom svijetu i koje ne koristiš.
npr. portmap, nfslock itd ako ne koristiš NFS …

A recimo da su udev i network kritični servisi,