Imam jednu desktop masinu na win2000 i notebook na kojem je slackware, e sad posto je modem koji je na notebook-u onaj sa onim zeznutim conexant chipom, za koji se jos dodatno mora platiti.
E sad interesuje me kako mogu napraviti da kada se spojim sa desktop kompa (win2000) preko modema na internet, da konekcija bude share, dakle kada spojim laptop preko mreznog kabela, da mogu surfati, provjeravati mail i sl. Uspio sam to jedva napraviti u slucaju win2000 -> win2000, ali sa win2000->linuxom nikako nisam uspio.
Trazio sam po netu, ali nasao sam samo suhu teoriju, ali me interesuje da li neko zna stranicu na kojoj ima detaljno opisano kako ovo napraviti, dakle sta treba konfigurisati, koji programi sve trebaju i sl. Eto ako neko ima iskustva s tim neka se javi.
ja nisam imao nikakvih problema sa win2000->Linux samo na linuxu postavis gateway ip adresu od kompa sa win2000 (na kojem mora biti postavljeno file and internet sharing)
Ali sam imao problema sa sheranjem linux -> Win2000 pa sam nasao na netu i malo prepravio jednu skripticu… samo moras imati instaliran iptables…
sto pretpostavljam da imas…
Možeš pokušati sljedeće:
Spoji računare u mrežu sa tkz. crossoverkablom. Sredi interfejs eth0 na linuxu komandom ifconfig . Instaliraj routing i RAS na win2000 mašini.Omogući spoj na win2000 (možda moraš napraviti novog usera, neznam). Otvori konzolu na linuxu i unesi standardnu rutu (win računar) route add default xxx.xxx.xxx.xxx. gdje ćeš x-ove zamijeniti ip adresom win računara. Sada otvori konzolu u win2000 i unesi “route add xxx.xxx.xxx.xxx mask 255.255.255.0” gdje su x-i ip adresa linuxa.Neznam kako se loguje na win 2000 (nekoristim ovaj sistem) ali to bi otprilike bio postupak da win routa linux. Kad se konektuješ sada na windozi, standardna ruta je tvoj provajder. Na linuxu ti je standardna ruta windows.
U svakom slučaju moraš win. srediti kao router što zahtijeva instalaciju nekih programa. Zatim moraš napraviti mrežni spoj između računara, unijeti win. kao standardni gateway na linuxu i unijeti linux kao jednu routu na win. Kao što slutiš, puno čeprkanja. Možda bi bilo bolje da promijeniš taj modem tj. priključiš novi na seriski port.
U svakom slucaju probacu ovo, ali tek preko vikenda posto mi ta windows masina nije u mojoj blizini, probao sam ja nesto slicno, ali nije uspjelo, ali probacu ovo sto ste napisali.
najlakse je kupiti modem, ako vec do toga dodje, btw. koliko ja znam nema externog modema ispod 35KM, ti si vjerovatno nasao interni modem od 15KM, a od internog nemam nikakve koristi.
Evo da vam javim uspio sam napraviti Win2000 - Linux mrezu gdje je internet konekcija sa win2000 share. Izgleda da je problem prvi put bio, kad sam probavao da nisam postavio sve servise tamo u konekcijama (npr. FTP, SMTP) ukljucenim. Sada sam sve to ukljucio i sve radio odlicno.
Bilo kako bilo, nije bilo puno podesavanja i nije bilo potrebno instaliranje nikakvih posebnih software-a, barem za ono sto je meni trebalo.
Sto se tice linuxa, kucao sam sljedece, kao sto mi je vec neko od vas napisao:
u svakom slucaju, odlicno.
jos jednom hvala svima…