Sharing interneta na suse 10.0 za dva WinXP?

pozdrav ljudi heh imam problem koji n znam sam rijesiti…
imam ADSL USB i radi mi na linuxu suse 10 sve ok internet i tako to…
imam i D-link na koji sam spojen a i takodje 2 Win XP-a pa me sada zanima kako da dijelim sa njima internet preko svog linuxa
na Win mogu i sve ok ide nije bilo problema al eto volio bi kada bi mogao preko linuxa jer mi se Win zgadio :stuck_out_tongue:
imal ko kakvu ideju za pomoc umaprijed HVALA!

3 računara, Linux služi kao router. Isključen SuSE firewall (fuj)

Napomena: pretpostavljam da na Linux mašini imaš dvije mrežne karte, ako nemaš, nabavi (~10KM), može sve i sa jednom, ali je sa dvije the right way. (ili se možda na ADSL modem vežeš preko USB-a)

Podesi adrese mrežnih interfejsa:

Linux: IP 192.168.77.1 NETMASK 255.255.255.0 (“unutrašnji” interfejs)
Win 1: IP 192.168.77.2 NETMASK 255.255.255.0 GATEWAY 192.168.77.1
Win 2: IP 192.168.77.3 NETMASK 255.255.255.0 GATEWAY 192.168.77.1

Na linux mašini uključi u Yastu IP forwarding (Network services - > Routing)

Pokreni sljedeću komandu:
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.77.0/24 -j MASQUERADE

Ako sve proradi, onda prema potrebi trebaš štimati firewall za tog Linux hosta (svaka windows mašina svakako treba imati firewall), no to je već druga tema.

P.S.
Sve relevantne informacije možeš naći na www.netfilter.org

Prvo da ti kazem, taj ADSL USB modem je (speedtouch 330) koji je jedan od najglupljim modema ikad. Sreca tvoja sto ga Suse prepozna, sa nekim (vecinom) distribucija to nece da bude tako. Nevazno odma trci do Bihneta i trazi da zamjenis za “normalan” Speedtouch 510.

Znam lika, koji je isto to htio, linux a ima i pored win98 comp. Isto je bio neki D-Link router, al modem je bio Speedtouch 510. I radi bez problema cak se nije moralo nista ni cackat.

heh buraz hvala na pomoci ev upravo kada sam sve nastimao pise conected 100mb/s al vidim ok je to al kada otvorim fire fox nece da otvori stranicu ni jednu :frowning: ipak predpostavljam da je do firewall hehh al kako sad dalje ? da li ko zna
HVALA

Sto mene niko ne slusa O_o?

haha ma slusam ja tebe i ne samo tebe nego vecinu koja mi tako gov. al sad sam upravo pricao sa starim pa kaze stari hebes bih net im neka austrijska firma radi sa skydsl-om
pa tako da cu na to preci a ovo sikter imam ga vec 1g i vise medju prvim sam ga uzeo pa kako vidim po ovom linuxu i nije bas nesto interesantan jer treba dosta zezancije za stimanje… al i ovo ono sam htijeo bas da se necem bar naucim sa tom mrezom preko linuxa alll… eto stalo mi je ovaj mi je objasnio kako da IP i Getaway uradim al nece da se otvori nista sad me to zaze zna li ko to rijesiti ?

bad_boy najlakši način je da u Yastu uključiš firewall i aktiviraš opciju “Masquerading”.

heh sve je to fino samo jos kada bi mi dao da ga aktiviram :frowning: mislim ne mogu ne znam sto al et onu kockicu ne mogu oznaciti imal ko kakvu ideju ?

Najbolja opcija je isključiti fscking SuSE firewall, uključiti masquerading te onda po potrebi naći neku firewall skriptu

(ne znam za druge, ali ja veće gadosti od firewall-a nisam vidio, lol)

P.S.
Bad boy: Definiši “ne otvara ništa”. Jesi naštimao DNS?

heh pa jednostavno nema kontakta sa internetom a Win XP izbacuje da je LAN konektovan 100mb/s a moguce da nisam stavio DNS jeli to trebam na WIN ili xp i koji ako nije problem posto nisam bas nesto naj naj oko mreze?