Sinteza govora

Večeras sam instalirao mbrola program za čitanje tekstova pa kratko da javim da sam oduševljhen rezultatom. Princip je vrlo jednostavan: tekst u .txt formatu predate programu i on vam pretvori taj tekst u .wav format koji mozete poslusati sa nekim playerom kao npr. aplay, bplay i sl. Pokusacu usavrsiti malo ovaj program narednih dana jer su mogućnosti stvarno velike, zamislite da programirate računar da vam pročita mailove, kaže tačno vrijeme, pročita online-knjige itd…
Što je najbolje: kvalitet govora je stvarno dobar. Bar za Njemački jezik, koji sam instalirao, mogu reći da je stvarno super. Počinje biti smiješno kad napišem naš tekst i pustim “Nijemca” da ga čita. Osim toga je dobro da se sa ovim programom da "skriptati " ( bplay može čitati sa stdin ) pa ću pogledati može li se šta raditi sa Html stranicama.
http://www.tcts.fpms.ac.be/synthesis/
Nisam uspjeo instalirati Hrvatski, imali dobrovoljac da isproba ??

Jel’ bolji nego onaj tron program za DOS :wink:

Ma pusti hrvatski… daj nam bosanski da instaliramo :smiley:

[quote]Jel’ bolji nego onaj tron program za DOS :wink:

Ma pusti hrvatski… daj nam bosanski da instaliramo :D[/quote]

Ove primjere hrvatske sam uspio natjerati da propjevaju
ali gotove .pho fajlove
Nije bas prirodni govor ali se razumije :))))
U EXAMPLE.PHO kaze “ovo je nasa difonska sinteza govora” :slight_smile:

[quote]Jel’ bolji nego onaj tron program za DOS :wink:

Ma pusti hrvatski… daj nam bosanski da instaliramo :D[/quote]
Taj dos program mi nije poznat. Imao sam prije nekih 3 godine nesto za windows ali graficko tako da nije bas bilo namijenjeno za skriptanje. Osim toga mi je glas zvucao previse “robotski” tako da to nikad nisam koristio.
Neznam dali ima smisla i BiH sintezu praviti ( Hrvati izgovaraju pojedina slova isto kao i mi a koriste latinicu kao i mi) ako grijesim onda me ispravite.
Sinoc sam se valjao od smijeha kad sam cuo jedan primjer poznate pjesme “marmor stein und eisen bricht” kako je racunar pjeva. Ali to je bio dobar primjer da se vidi kako se govoru mogu dati intonacija, naglasak, razne duzine itd… Sve u svemu , ostaje lijepa igrackica ali .je jako interesantno. Za slijepe ljude je sigurno vise nego igrackica . Jos jedan dobar primjer za koristenje je u slucaju da ucis neki strani jezik, mozes provjeriti rijec sa racunarom i cuti kako se izgovara.

Sad mi treba pomoć. Trazim program kojim mogu prikazati sadržaj “buffera” koji koristi miš. Znači ono što markiramo mišem treba da se nalazi u nekoj međumemoriji koju bi htjeo prikazati u shellu. Postoji program wxpaste ali nažalost funkcioniše samo sa Window Makerom kojeg ja nekoristim. Možda je nekom poznata neka druga mogućnost prikazivanja ovog buffera u shellu ?? Ja ću dalje da tražim a ako neko zna, dobrodošlo.
Cilj svega ovog je jedno dugme na desktopu koje jednim klikom “pročita označeni tekst”.

Griješiš. Hrvati najčešće “č” i “dž” izgovaraju kao “ć” i “đ”, a veliki dio Bošnjaka “ć” i “đ” izgovaraju kao “č” i “dž”. :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Šala mala…

Inače, drago mi je da postoji neka FREE sinteza govora… Korisna stvar.

Ovisi kako gdje :slight_smile: Recimo u nekim sarajevskim mahalama definitivno se izgovara tako kao što ti pripisuješ Hrvatima :wink: