PAŽLJIVO ODRADI PETI KORAK. Kad ti se pokazu particije, dok budes instalirao, znači peti korak, klikni dva puta na particiju na koju želiš instalirati linux. Pod opcijom use as: odaberi use as jurnaling file system ext4, (valjda se tako piše). Pod opcijom mount point odaberi / (jedna kosa crta). i zakači format partition. Pa probaj onda.
Dakle po tvojoj slici to bi trebala biti ona treca particija.
Particije koje su prikazane na slici su OK. Znači, kako je boby napomenuo, obrati posebnu pažnju kod petog koraka, treba biti kao na slici koju sam linkovao, tj. moraš imati definisana 3 Mount point-a:
za Windows, npr. /media/Windows,
za glavnu, root, Linux particiju: kosa crta / i
za dokumenta i postavke: /home.
U petom koraku, pod b) ćeš umjesto Add selektovati particiju za koju hoćeš mijenjati postavke, a zatim klik na Change. Vjerovatno ćeš htjeti formatirati root (/) particiju i /home particiju, pa stavi kvačicu na “Format…”, i ne zaboravi staviti filesystem na ext3 ili ext4, za koji se već odlučiš.
Kad završiš s instalacijom, napiši koje stavke za Linux imaš prikazane prilikom pokretanja sistema.
P.S. Da li Windows radi? Možeš li njega pokrenuti?
Uspio sam .Nocas do 2 sata sam se mucio.Najverovatnije nisam bio dobro odredio particije,Sad sam uspio podesiti i drajvere za graficku.Windovs radi perfekt.Linux za sada radi perfekt.Dalje cemo vidjet.Kako sam do sada mogo da vidim sve je 5.
Hteo bi se zahvaliti svima koji su mi pomogli,i imali zivaca da mi objasnjavaju.
Imam jedno jos pitanje nevezano za sve ovo.
Ev na modzili sam otvorio Gladiatus (brosver igrica) a i na facebook neka igrica farna .Kod glad mi steka dosta ,a kod farme itekako steka .Forume i youtube ili kad otvorim uopste mi ne steka .Kod ovog dvoje ko da mi naprosto proguta sav RAM i procesor se zavrti sve od 99 %.Koji bi mogo biti problem.Inace ta farma ide preko plajera .Dok je glad. obicna php (mislim) .
meho_r
mogo sam ja to odraditi naslijepo ,pa mozda i uspeti ali 99 % bi nesto zezno.Vako pitas poslusas.Mene nikad nije bilo stid pitat nesto sto neznam.Jos jednom puno hvala.