Skidanje Linux-a i njegovo narezivanje

E vako .Hteo bi skupiti svoju kolekciju svih (najnovijih linix) linux distribucija.
E sad iso sam preko googla i vidio da se neke placaju .Pa da nebi zezno sebe i ostale kojim bi narezo na CD(a vec jesam posto sam skino unbutum 9.10 ,i nikako nisam mogo istalirat ,a kod sebe jesam i to bez problema.).
E sad ako nije problem da mi neko da tacne adrese sa kojih bi mogo skinuti sledece verzije :

Mandriva
Novell SuSE Linux
Ubuntu
ako postoje i ostale .

2.Pitanje se odnosi na njihovo narezivanje .Dal ima neki poseban nacin ili samo raspakovat na deskop i sve kopirat na CD ,ili poput windovsa .
3.Sta je Udruženje Linux korisnika(znam da je udruzenje).Registrovan sam na nekoj stranici koja pokazuje broj korisnika linux po pojedinim drzavama i gradovima.
4.Kad skidam nesto pokazuje mi da imam samo 4 G slobodnog na hardu ,iako kad odem na proveru pokazuje mi da imam 56 G .
Hvala unapred na odgovorima (znam da su noob- i glupa ).

 1. Najbolje da fino naručiš preko distro-centra i to:
  a) Mandriva One 2010 KDE
  b) openSUSE 11.2 DVD
  c) Ubuntu 9.10 Karmic Koala
  d) Fedora 12 DVD

 2. Ako se odlučiš na download (za linkove: Google; najsigurnije da skidaš 32-bitne verzije), traži opciju “Burn image…” (svaki program za prženje je ima), zadaj putanju do .iso file-a (svaka distribucija će doći u .iso formatu, spremna za prženje, ne trebaš ništa raspakivati i sl.); prži na najmanjoj brzini.

 3. ULK

 4. Ko/šta pokazuje?

Ako se odlučiš na download, preporučujem da koristiš torrent, ne direktni download. Evo i linkovi:

 1. Mandriva One 2010 KDE CD
 2. openSUSE 11.2 KDE CD
 3. Ubuntu 9.10 CD
 4. Fedora 12 CD

[quote=meho_r]Ako se odlučiš na download, preporučujem da koristiš torrent, ne direktni download. Evo i linkovi:

 1. Mandriva One 2010 KDE CD
 2. openSUSE 11.2 KDE CD
 3. Ubuntu 9.10 CD
 4. Fedora 12 CD[/quote]
  E to sam trazio xD

Skido serije od Star Trek .Skino oko 2 i nesto G i kad sam hteo da otpakujem nisam mogo posto mi je pisalo da nemam dovoljno prostora na hardu.Kad sam otiso da proverim vidio sam da imam preko 50 G.

Deder otvori terminal i ukucaj:

(ova komanda će prikazati sve particije i slobodni/zauzeti prostor na njima).
Dalje, ako si koristio browser za download, provjeri u koji direktorij se vrši download. Moguće je, ako imaš više particija, da download ne ide na tu sa +50 GB.

novica@ubuntu:~$ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Montiran na
/dev/loop0 13G 9,9G 2,3G 82% /
udev 501M 256K 501M 1% /dev
none 501M 864K 500M 1% /dev/shm
none 501M 200K 501M 1% /var/run
none 501M 0 501M 0% /var/lock
none 501M 0 501M 0% /lib/init/rw
/dev/sda5 56G 17G 40G 30% /host

vrsi se na ovaj od 13 G ./dev/loop0.
a ovaj /dec/sda5 sto ima 56 G mi ostaje slobodan.To ne kontam .Kad vrsim skidanje stavljam da mi skida direktno na Radnu povrsinu.Dal se moze odraditi da mi skida na radnu povrsinu a da resurse uzima sa slobodnog sto mi se nalazi na 2 particiji.

To nije instaliran Linux već LiveCD, zar ne? Radna površina (kao i čitav /home folder) nalazi se u sklopu / (tj. root particije), pošto nije definisana odvojena /home particija. De pogledaj možeš li pisati po /host particiji. Ako možeš, napravi novi folder, npr. Downloads (ti sam definiši naziv koji želiš), a zatim napravi link do njega koji ćeš staviti na Radnu površinu. Ako koristiš Gnome (Ubuntu, Fedora), to možeš uraditi tako što ćeš prevući kreirani Downloads folder na Radnu površinu, držeći pri tome pritisnute tipke Ctrl i Shift. Nakon toga otvori postavke browser-a (U Firefox-u: Edit > Preferences > General /tj. Uredi > Postavke > Opće), te u Save files to (tj. Sačuvaj datoteke u) zadaj putanju do ove kratice što si stavio na Radnu površinu.

Ne kontam te sa ovim nije linux.
CD koji sam koristio je bio unbutum 8.10.IStaliro i izvrsio nadogradnju na 9.04 (mislim) a posle nedugo toga je izasla verzija 9.10.

Ako sta moze pomoci .Imam 1 hard od 80 G.Podjeljene na 2 particije(radjeno prije linuxa).jedna je od 20G a druga od 60 g ( C i D)
E sad posto sam imo prvo windovs (na C particiji) D mi je bila slobodna.Na nju sam istaliro linux.Prilikom istalacije linux (na hrvatsom jeziku) Sam mi je raspodelio sve sto treba (ja bukvalno samo trebo klikati dalje )odabro sam najvece rasporede sto mi je dao.E sad kad otvorim folder gde pise racunalo izbaci mi 80 G harda ,CD-rom ,flopi disk i file sistem.
Kad odem na hard disk ,trazi mi sifru ,upisem je imam pristup cjelom hardu.
Jbg sad sto sam i znao nista neznam.
Najbolje je da srusim cjeli windovs sistem i linux i ispocetka krenem .
Ali za to ce mi trebat pomoc.

Jedan od razloga zasto bi oni koji hoce nesto da nauce trebali korisiti slackware :wink: Hebes ti ove distre sto same rade sve a nemas pojma sta rade :slight_smile:

Jedan od razloga zasto bi oni koji hoce nesto da nauce trebali korisiti slackware :wink: Hebes ti ove distre sto same rade sve a nemas pojma sta rade :)[/quote]
Ili možda Slutware, by Paris Hilton. Onda bi svako definitivno znao do u detalje šta radi, zar ne? :stuck_out_tongue:

Oh yes! Spank my a$$ and call me Charlie! :smiley:

ok
AJd dosta zezanja.

Kako da istaliram kako treba linux.
Napominjem da vec imam windovs na C-particiji.I hteo bi je sacuvat.
Koju verziju da istaliram ( koja je najlaksa za koristenje ko pocetniku).I kako da to odradim a da valja.Da nebi moro opet provaljivat se po forumu.
Trazio sam tutorijal na forumu a nisam ga naso.

pa fino umjesto da odradis automatski ides na manual i fino imas opcije poredane ispod sta gdje treba kliknut i kako, mislim da je sve jasno. kad sam prvi put instalirao linux nudio mi opciju automatsko particioniranje, rekao sam samo: yeah right, i proslijedio na rucno. https://help.ubuntu.com/community/HowtoPartition - power of google.

Možda je najbolje da kreneš sa Ubuntu 9.10 (ovo je 32-bitna verzija; ako želiš 64-bitnu, klikni na Alternative download options, including Ubuntu installer for Windows i odaberi 64-bit.

PRIJE INSTALACIJE:

 1. Prvo i najvažnije: odradi backup svih podataka koji su ti bitni. Ma kako pažljiv bio, nikada ne preskači ovaj korak. Stoga, fino DVD i zaprži podatke.

 2. Trebaš razmisliti o podjeli diska na particije. Npr. moguća šema bila bi sljedeća (primjer diska od 80GB):

a) Prva particija (primarna): veličina 40GB, filesystem NTFS, na nju instaliraš Windows
b) Druga particija (extended): unutar ove napraviš sljedeći raspored:
– jedna particija za swap (nekoliko GB, nema potrebe više od 4, naročito ako imaš puno RAM-a)
– jedna particija za instalaciju Ubuntu-a, veličina ~20GB, filesystem ext3 ili ext4 (ext3 je stabilnije, ext4 brži)
– jedna particija za dokumente, veličina ~20GB, filesystem ext3 ili ext4.

Ovo je samo primjer, ti možeš prilagoditi šemu svojim potrebama i prostoru na disku. Također, vodi računa o tipu particija: primarne i logičke. Ne možeš imati na jednom disku više od 4 primarne particije. Zato neka particija za Windows bude primarna (za svaki slučaj), a sve ostalo može ići na logičke particije (kojih može biti više od 4). Particionisanje možeš odraditi putem PartitionMagic-a ili nekog drugog alata, a možeš i u toku instalacije Ubuntu-a. Ako ćeš zadržati Windows koji je već instaliran, odradit prije instalacije Ubuntu-a defragmentaciju diska.

STARTANJE SISTEMA I INSTALACIJE:

 1. Ubaci Ubuntu CD u drive i restartuj kompjuter. Nakon restarta, bit će pokrenut Ubuntu sa LiveCD-a. Ako se ovo ne desi, provjeri postavke u BIOS-u (najčešće tipka “Delete” prilikom prvih očitavanja nakon paljenja kompjutera prikazuje postavke BIOS-a). U BIOS-u, potraži nešto poput “Boot sequence” i podesi da prvi bude CD uređaj. Nakon što memorišeš nove postavke, restartuj kompjuter. Trebalo bi da nakon par sekundi vidiš prikaz kao na slici. Izaberi prvu opciju.

 2. Nakon starta sistema sa LiveCD-a, ugledat ćeš Desktop (radnu površinu). Dvostruki klik na “Install” za početak instalacije.

INSTALACIJA:

 1. Instalacija se sastoji od 6 ili 7 koraka (zavisno od toga da li vršiš manuelno particionisanje diska ili ne). Prvi korak sastoji se od odabira jezika. Ja sam ostavio engleski, ali ti možeš odabrati bosanski ili hrvatski ako želiš.

 2. Drugi korak sastoji se od odabira lokacije. Možeš odabrati lokaciju klikom na mapu, ili korišteći padajuće menije ispod nje.

 3. Treći korak sastoji se od odabira tastature.

 4. Četvrti korak je najvažniji. OBAVEZNO odabrati “Specify partitions manually (advanced)” ukoliko želiš sačuvati postojeću instalaciju Windows-a i podatke na disku (jer prva opcija ustvari nudi da formatira čitav disk i na njega instalira Ubuntu).

 5. Peti korak sastoji se od podešavanja particija. Uradi sljedeće:

   a) selektuj particiju na kojoj se nalazi Windows, a zatim klik na [b]"Change"[/b]; jedino što trebaš podesiti ovdje jeste "Mount point", mjesto gdje će biti prikazan sadržaj Windows particije; moja preporuka je da staviš: [b]/media/Windows[/b], jer će tako particija biti prikazana kao disk na Desktop-u;
  
   b) nove particije kreiraš klikom na [b]"Add"[/b]; kad se otvori novi prozor, odaberi da li će particija biti primarna ili logička, koji filesystem ("Use as") i Mount point:
     – [b]swap[/b] particija (logička, veličina 2-3GB, možda 4, po volji, filesystem: swap),
     – [b]/[/b] particija (logička, veličina ~20GB, filesystem: ext3 ili ext4, mount point: /),
     – [b]/home[/b] particija (logička, veličina proizvoljna, filesystem: ext3 ili ext4, mount point: /home);
  
   c) kad su particije kreirane, obrati pažnju na kolonu "Format": gdje god ima kvačica, ta će particija biti formatirana; obavezno provjeri da na particiji na kojoj se nalazi Windows NEMA kvačice, inače ćeš izgubiti sve podatke na njoj; isto važi za sve particije koje sadrže podatke koje želiš sačuvati; kad si siguran da je sve uredu, pređi na sljedeći korak.
  
 6. Šesti korak sastoji se od podešavanja imena korisnika, korisničkog imena (koje će biti prikazano kada se prijavljuje /log in/ u sistem, te lozinke i proizvoljnog imena kompjutera. Postavke u dnu prozora najbolje ostaviti kakve jesu.

 7. Sedmi korak daje sažet prikaz odabranih opcija u prethodnim koracima kako bi se moglo vratiti nazad i korigovati u slučaju da se načinila greška. Klikom na “Install” započinje se instalacija.

NAKON INSTALACIJE:

Instalacija traje otprilike 15-tak minuta. Nakon instalacije, prilikom starta sistema bit će prikazan GRUB (boot loader) sa dvije ili više stavki, od kojih je jedna Ubuntu, druga Windows. Odabirom odgovarajuće stavke pokreće se odabrani sistem. To bi bilo sve :slight_smile:

Odradio sam sve ko sto si reko .Skino .narezo na CD.Odradio sa particijom .podesio u biosu da pokrene sa CD,ali nece nikako da mi izbaci 1 korak…

CD sam narezo tako sto sam raspakovo iz winrara i narezo na CD.Restarto komp i opet me vraca da startam windovs

[quote=KandraX]Odradio sam sve ko sto si reko .Skino .narezo na CD.Odradio sa particijom .podesio u biosu da pokrene sa CD,ali nece nikako da mi izbaci 1 korak…

CD sam narezo tako sto sam raspakovo iz winrara i narezo na CD.Restarto komp i opet me vraca da startam windovs[/quote]
Ne trebaš raspakivati, jer ako to uradiš, CD više nije boot-abilan, tj. ne možeš startati sistem sa njega. Nego fino otvori program za prženje koji koristiš (npr. Nero) i taj file što si skinuo s Net-a (treba da ima ekstenziju .iso, veličina oko 700MB) pržiš pomoću “Burn image”. Evo i primjer: skinuo si file koji se zove ubuntu-9.10-desktop-i386.iso i stavio ga na Desktop, otvaraš Nero-u i ideš na: Recorder > Burn Image nakon čega u prozoru koji se otvori nađeš taj file na Desktop-u i spržiš. Ne diraj WinRAR i nema nikakvog raspakivanja. OK?

InfraRecorder
preko toga sam narezo.

Pa moja greska je od pocetka bila sto sam raspakiro.Ali ni dalje ne kontam zasto mi prikazuje u winraru.Znam kako izglea ISO fajl.Mora da sam prije nekad nehotice iso na open wiht i na winrar pa da je ostalo.
Nista nemam sada vise praznih CD .Moram cekat do sutra.Jbg.

ubuntu-9.10-desktop-i386.To je .

Pozz
Care odradio sam sve kako si ti reko .I islo je isto ko sto si napiso gore.Sve dok nisam trebo startat linux.
Bilo je vise opcija ,
Da startam linux
da startam windovs,
Ali kad sam pritisno na linux izbacilo mi je crnu pozdainu sa nadpisom.

Error:You need to load the karnel first
Press any key to continue_

Najbolji program za snimanje image fajlova na windowsima je ImgBurn. Stavi brzinu na 4x i sve bi trebalo biti OK (ako su ISO fajlovi ispravno skinuti).

Ne kontam.Prilikom istalacije sistema nisam imo niki problem.Osim sto je na objasnjenju od meho_r bilo 7 koraka, a kod mene 8 :smiley:
Znaci sve ispocetka.
Jedino ako nisam pogresio prilikom kreiranja particija.Znam da 1 treba biti logicka a druga primarna.Samo da se zna .Da je kod mene 1 hard podjeljen na particije.Ev slike .
http://i35.photobucket.com/albums/d199/modricacity/h.jpg