Slažem se.
A pored toga samo se koristi windows koji sigurno nije instaliran legalno na školskim računarima.Jako je žalosno kada kažem nekome da koristim linux a oni nemaju pojma ni šta je to jer nisu učili u školi.
I još nešto.Dok sam išao u osnovnu školu i učio osnove informatike nismo nijednom spomenuli da je prvi računar za kućnu upotrebu napravio Apple i da je prvi operativni sistem bio OS X (koji je baziran na unix-u baš kao i Linux) koji i danas postoji instaliran u MAC računarima.
Naš narod se iz nekog razloga zalijepio za microsoft i ne popušta.
[quote=Apollo_994]Slažem se.
A pored toga samo se koristi windows koji sigurno nije instaliran legalno na školskim računarima.Jako je žalosno kada kažem nekome da koristim linux a oni nemaju pojma ni šta je to jer nisu učili u školi.[/quote]
Znam… ja kad u školi spomen linux, nazivaju me hakerom (u ilegalnom smislu), što me užasno nervira
Oko 1% korisnika linuxa. Vecina (mozda sva) literatura je na engleskom. Windows literature ima i na nama razumljivim jezicima.
Sta mislite koliko nadri doktora i magistara informatike govori tecno engleski? Koliko je njih predalo plagijatski doktorski i magistarski rad?
Problem je u tome sto vecina ljudi nezna gotovo nista o racunarima.tj misle da …postoji samo Windows operativni sistem…i nikad nisu culi za drugi operativni sistem.I kada im kazes za Linux…automatski kazu…da je najbolji Windows …
Ovdje nije problem u izboru OS-a, već u činjenici da se u školi potiče monokultura korištenja (priratskog ili legalnog) MS Office, pored LibreOffice (OO). Problem je puno veći od pojedinačnog predavača koji zbog ljudske prirode ide linijom manjeg otpora i koristi ono na šta se priučio. Nastavni plan u nekim predmetima navodi cjeline kao što su “obrada teksta u MS Wordu”. Kako se boriti protiv tog?
moja cura misli vak: open office je kompikovan zato sto je naucila na ms office. ali kad bi se u skoli ucilo od pocetka neka free varijanta, onda ne bi bilo problema. Inace koristi ubuntu