Škole i MS Office

Mislim da je najveća gluparija što u školama koriste microsoft office za uređivanje texta i sl. iz sljedećih razloga:

  • Vjerovatno više od pola škola koristi crackovan ms office
  • Niđe veze
  • Niđe veze v2
  • Školarci moraju da kupuju skupe license, ili da skidaju crackove sa piratskih stranica te usput nafataju virusa.

Zašto ne bi mogli koristiti neku opensource varijantu? Naprimjer LibreOffice?! Napišite šta vi mislite…

I da se ne zaboravi, većina koristi crackovan windows :slight_smile:

Slažem se.
A pored toga samo se koristi windows koji sigurno nije instaliran legalno na školskim računarima.Jako je žalosno kada kažem nekome da koristim linux a oni nemaju pojma ni šta je to jer nisu učili u školi.

I još nešto.Dok sam išao u osnovnu školu i učio osnove informatike nismo nijednom spomenuli da je prvi računar za kućnu upotrebu napravio Apple i da je prvi operativni sistem bio OS X (koji je baziran na unix-u baš kao i Linux) koji i danas postoji instaliran u MAC računarima.

Naš narod se iz nekog razloga zalijepio za microsoft i ne popušta.

[quote=Apollo_994]Slažem se.
A pored toga samo se koristi windows koji sigurno nije instaliran legalno na školskim računarima.Jako je žalosno kada kažem nekome da koristim linux a oni nemaju pojma ni šta je to jer nisu učili u školi.[/quote]
Znam… ja kad u školi spomen linux, nazivaju me hakerom (u ilegalnom smislu), što me užasno nervira :frowning:

Amare u potpunosti se slazem sa tobom…

Oko 1% korisnika linuxa. Vecina (mozda sva) literatura je na engleskom. Windows literature ima i na nama razumljivim jezicima.
Sta mislite koliko nadri doktora i magistara informatike govori tecno engleski? Koliko je njih predalo plagijatski doktorski i magistarski rad?

Problem je u tome sto vecina ljudi nezna gotovo nista o racunarima.tj misle da …postoji samo Windows operativni sistem…i nikad nisu culi za drugi operativni sistem.I kada im kazes za Linux…automatski kazu…da je najbolji Windows …

Ovdje nije problem u izboru OS-a, već u činjenici da se u školi potiče monokultura korištenja (priratskog ili legalnog) MS Office, pored LibreOffice (OO). Problem je puno veći od pojedinačnog predavača koji zbog ljudske prirode ide linijom manjeg otpora i koristi ono na šta se priučio. Nastavni plan u nekim predmetima navodi cjeline kao što su “obrada teksta u MS Wordu”. Kako se boriti protiv tog?

moja cura misli vak: open office je kompikovan zato sto je naucila na ms office. ali kad bi se u skoli ucilo od pocetka neka free varijanta, onda ne bi bilo problema. Inace koristi ubuntu :wink:

Pomoći nema dok imamo (anti)sistem obrazovanja sa ovakvim udžbenicima:

U osnovnoj školi:

http://hernad.bring.out.ba/vjeronauka-po-glavi-stanovnika (relevantni dio je "ili da dijete u 6 razredu osnove škole ovo uči iz informatike …

Ili na fakultetima:

http://hernad.bring.out.ba/os-je-korisna-knjiga

http://hernad.bring.out.ba/uos-koristan-posao

Mogućnost izbora se takođe uči

http://hernad.bring.out.ba/mogucnost-izbora-je-takode-stvar-koja-se-uci