Slack10.02 i cfdik

Riješio sam se gruba sinoć preko komande fixmbr iz wina…

Nakon toga bootujem slack sata.i cfdisk kad ono javi ovo

Fatal Error: bad logical partition7 enlarge logical partition overlab plaese press…

Ajde da vidim možel se šta uraditi preko setup i tamo u onom meniu dodam swap i
formatiram sda7 i ko hoće krene instalacija.

Izaberem full sve to fino kad sam dosao do lilo i isao ono automaski, nece javlja neku gresku
bacim se na expert i tu riješim problem.

Reboot, lilo je tu sve je ok, izaberem slack kad ono javi sad sam zaboravio
ali da pokušam logovat kao root i komandom

e2fsck -v -y particija

probam riješiti, neznadoh i tu pokleknuh :slight_smile:

Pošto se često radi reinstal xp na ovoj mašini(nakon svakog završenog projekta) mislim da
lilo i grub nisu baš najbolje rešenje, sinoć sam čitao da je moguće to uraditi preko
windows NTLDR a recimo grub instalirati u prvi sektor linuxa i onda to pozvati preko boot.ini
Imal negdje objašnjen ovaj postupak?

[quote=Almir]Pošto se često radi reinstal xp na ovoj mašini(nakon svakog završenog projekta) mislim da
lilo i grub nisu baš najbolje rešenje, sinoć sam čitao da je moguće to uraditi preko
windows NTLDR a recimo grub instalirati u prvi sektor linuxa i onda to pozvati preko boot.ini
Imal negdje objašnjen ovaj postupak?[/quote]
ništa lakše od GRUB recovery-a…

ako ideš ovako, snimiš

1. win
  2. pa linux
  3. ponovo snimiš win (pregaziš GRUB)
  4. pokreneš live cd (sa GRUB-om)
  5. kucaš grub-install --root-directory=/mountPointParticije /dev/hda
  6. reboot

rekurzija:
7. ponovo snimiš win (pregaziš GRUB)
8. pokreneš live cd
9. grub-install --root-directory=/mountPointParticije /dev/hda
10. reboot

itd, itd…

[quote=Almir]Pošto se često radi reinstal xp na ovoj mašini(nakon svakog završenog projekta) mislim da
Imal negdje objašnjen ovaj postupak?[/quote]
Pa i ja radim cesto install windowsa a to sam rjesio tako sto sam instalirao linux na MBR i tu sam instalirao LILU i onda samo dignem boot sa cd-a i instaliram windows…a boot se ne unisti jer mi je linux u MBR i tu particiju ne diram…takodje koristim slackware i nemam problema…Naravno potrebno je u Lilu dodati tu particiju gdje ti je windows :smiley:

Pa sta ako cesto instalirate winse?

Ubacis slackware cd/dvd/ bootas sa njeg sa jednim od kernela root particiju, kad udje, samo lilo otkucas i to je to.

Ako to nije najednosavnije onda …

[quote=AbsintheSyringe]havoc; :twisted:

Ajd da razumijem Aldin fura grub, ali Velimire zasto ti toliko volis grub[/quote]
zato sto nemoram mislist jesam li kuco “lilo” ili nisam svaki put kad recompile kernel ili nesto slicno…

a i ljepsi mi je :smiley:

Ma bjazi, isto ko da kazes mrsko mi je kucat startx svaki put il tako nesto.

A lilo je ruzan out of box, napravis ga bude ljepsi, et sta fali mom ljepsi je od tvog gruba 100% http://kde-look.org/content/show.php/show.php?content=60432

A ionako sta ga gledas jednom u svakog par dana i to na 2sec. Lazes Velimire, lazes, ima tu drugi neki razlog :wink:

Za mene LILO ima par velikih prednosti u odnosu na GRUB:

• relativno aktivan upstream, zadnja verzija je iz 2007, GRUB se više ne razvija, ima tamo neki GRUB-2 (second system syndrome?)
  • LILO ne mora znati čitati o filesistemu mbr/root particije (GRUB ima problema sa egzotičnijim datotečnim sistemima, npr. Reiser4)

Jedine klasične zamjerke LILI su to što se mora svaki put pokretati nakon instalacije novog kernela, te što je po defaultu ružan boot screen… Big deal, ne instalira se novi kernel svaki dan/mjesec, niti je svrha računara da se divim cute boot ekranima…

Da ne zaboravim, 22.8 >> 0.97 :stuck_out_tongue:

samo da dodam, kada imaš multi linux boot (npr suse, fedora, itd…) i hoćeš da ih ubaciš u LILO listu… muke žive hehe, moraš doslovno svaki /boot/vmlinuz & /lib/modules sa svih tih distro prebaciti tamo gdje je LILO-instaliran i podešen za bootanje… tj LILO ne zna sam da pokrene drugi linux sa druge particije…smiješno, ali, to nije tema današnje emisije

ovo što sam rekao je “AFAIK” - neka me neko ispravi ako griješim

ama jednostavno gotivim GRUB iz i meni nepoznatih razloga…
i to je tek od skora, jer sam do sada korisio LILO (jer je dolazio na slacku po default)…

od skora jednostavno eto grub mi “sjeda” i to je to…no big deal…zato i koristim OS apps jer imam izbor da radim sta hocem :slight_smile:

a ti abs…tebe cu ja jos ufatit…
pa cemo se u 4 oka… >_<

i odosno.ba off topic pravo

[quote=change]a ti abs…tebe cu ja jos ufatit…
pa cemo se u 4 oka… >_<

i odosno.ba off topic pravo[/quote]
Decko nemoj da te savijem :slight_smile:

Problem je riješen…

Da ne otvaram novu temu

Slackware je 10, nekada davno :slight_smile: sam ja instalirao nastimao skino cd i ostali hardware i sve to smjestio na krov, sad je doša vakat da nabacim 12 ali mašina je na krovu spojena preko utp.Kako bi bilo najbolje da zamijenim os ali da se ne penjem i još gore ne ubacujem vga, cd pa opet vadim pa penjem prašina … itd

Ps. ako se neko pita zasto je slack na krovu radi se o wirelessu

[quote=Almir]Problem je riješen…

Da ne otvaram novu temu

Slackware je 10, nekada davno :slight_smile: sam ja instalirao nastimao skino cd i ostali hardware i sve to smjestio na krov, sad je doša vakat da nabacim 12 ali mašina je na krovu spojena preko utp.Kako bi bilo najbolje da zamijenim os ali da se ne penjem i još gore ne ubacujem vga, cd pa opet vadim pa penjem prašina … itd

Ps. ako se neko pita zasto je slack na krovu radi se o wirelessu[/quote]
kopiraj sve pakete sa slack dvd-a na tu krovnu masinu i prati upustva iz http://gd.tuwien.ac.at/opsys/linux/slackware/slackware-12.0/UPGRADE.TXT

Da li je moguće da mi slack nije prepoznao mrežnu integrisanu sa matične asus m2npv-mx

Gledao sam u etc/rc.d/rc.modules i neznam sa koje linije da skinem #

moraš doslovno svaki /boot/vmlinuz & /lib/modules sa svih tih distro prebaciti tamo gdje je LILO-instaliran i podešen za bootanje

Apsolutno netacno. Jednostavnije rjesenje je pustiti da ‘master’ distro mounta particiju sa drugom distribucijom i pustiti lilo da odradi svoj posao (http://homepage.eircom.net/~dangold/howto.html). Nekome ce ovo izgledati kao dodatni posao, ali ionako sav normalan svijet na ovaj ili onaj nacin mounta ‘onu tamo’ particiju.