Slack10.02 i cfdik

Pokrenem cfdisk i javi mi

FATAL ERROR: Cannont open disk drive.
Press any key to exit

[quote=Almir]Pokrenem cfdisk i javi mi

Press any key to exit[/quote]
kao root?
su
cfdisk

[quote=Almir]Pokrenem cfdisk i javi mi

Press any key to exit[/quote]
@nidla, na Slackware-u ako nisi root i pokrenes cfdisk …

[quote]absinthe@havok:~$ cfdisk
-bash: cfdisk: command not found[/quote]
@Almir, cuo sam za ovaj problem, pokreni fdisk, izbrisi tu particiju/disk sto nece sa cfdisk-om, resetuj masinu, pokusaj uradit istu particiju/disk sa cfdisk-om, neznam ocel radit al … moglo bi :slight_smile:

@Abs, hehe pa i pitao sam ga da li je to odradio kao root

ps:
neće ni na ubuntu cfdisk bez ‘sude’ hehe

Masina na koju hocu da nabacim slack je 300gb i ima na dva diska D i F veoma važne podatke, dok na C je vindows, imam oko 30gb slobodnog, tako da baš nesmijem experimentisati sa ovim.

Abs, probao sam i nece…

Ono sto ja mislim da bi rijesilo problem je, da moras reinstallirat FS. Disk je ocigledno radi, jebiga neznam kako si dobar sa konzolom, fdisk to sigurno rjesava jer cfdisk je samo … ma. Probaj to rijesit sa http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

LiveCD grafika je tako nece te prepast :wink:

ja mislim da mu kernel ne prepoznaje te diskove tj. taj kontroler u tom kompjuteru.
@almir koji si kernel boot-o sa tog cd-a ? to su predpostavljam sata diskovi ?

[quote=maher_]ja mislim da mu kernel ne prepoznaje te diskove tj. taj kontroler u tom kompjuteru.
@almir koji si kernel boot-o sa tog cd-a ? to su predpostavljam sata diskovi ?[/quote]
može biti… jer je u topicu naveo slack10.2 a kod 10.2 je još uvijek po defaultu bio 2.4…

E ja sam bas juce instalirao slack 12 imam IBM SCSI kontroler…Znao mi je izbacivati probleme kad sam radio sa cfdik-om ali nekako sam pokrenu instalaciju …i kad sam instalirao sa drugog cd-a vec pred kraj instalacije mi je javio error write to disk … fatal error …itd i morao sam da prrekinem instalaciju , ali ja sam mislio da mi je do diska …Prije ovoga na isti disk i na istu masinu sam instalirao centos 5 i radio je savrseno…

Neznam, sad kontam moze bit i do kernela. Vec se ja ko kroz maglu sjecam na ##slackware da je to rijeseno preko fdisk-a

@Aldin - Igracemo da jest kernel u pitanju. Kad pocinje instalacija prvi odma screen, probaj sa “test26.s” kernel-om. Vidi ocel sa njim radit, trebalo bi al et. Jer ti si sigurno osino enter i otiso na bare.i. Koji je kako sama rijec kaze, bare 2.4 :slight_smile: … Ako opet isti problem … e onda idi dalje sa sata.s scsi.s bla bla

Disk je sata, jes ja sam klapio enter tj. bare.i

Probacu ove druge kernele …

[quote=Almir]Disk je sata, jes ja sam klapio enter tj. bare.i

Probacu ove druge kernele …[/quote]
ako si planirao raditi resize particija sa slackom… zaboravi, osim ako se ne razumiješ u resize komande, u tom slučaju uzmi onaj Absov link na gparted live CD

C disk ili sda1 ( xp)
D disk ili sda5 (podaci vazni)
E disk ili sda 7 (podaci vazni)

Prilikom formatiranja xp sam ostavio 30 gb slobodna neformatiranog prostora, nakon toga sam pokusao instal slack nije islo i onda tek onako da probam nabacio ubuntu 7.04, tu sam napravio swap i sve ono kako ide i sve to fino radi, ali meni treba slack :slight_smile:

[quote=Almir]C disk ili sda1 ( xp)
D disk ili sda5 (podaci vazni)
E disk ili sda 7 (podaci vazni)

Prilikom formatiranja xp sam ostavio 30 gb slobodna neformatiranog prostora, nakon toga sam pokusao instal slack nije islo i onda tek onako da probam nabacio ubuntu 7.04, tu sam napravio swap i sve ono kako ide i sve to fino radi, ali meni treba slack :)[/quote]
eh ako vec imas 2 particije (tj. swap i jednu slobodnu) onda stavis slack dvd i bootas, nakon toga kad dodjes u setup sam ce te pitat koje particije gdje hoces da koristis i kojim files systemom bi ih zelio formatirat (ako ih zelis formatirat)…

meni je ova metoda tako jednostavna da nevidim gdje je tu konfuzija i problem…

sto se tice sata diska znaci imas gore vec pojasnjeno…

Zasto ti treba Slack? Da se hvalis mahali sta ti koristis?

Trenutno nisi ga sposoban instalirat, tj nisi urado sto ti je receno, vec si otiso i instaliro Ubuntu. Iz cega nemogu nijedan drugi zakljucak da izvucem nego da trosis necije vrijeme uzalud. Tj. volis da za7ebajes.

Da ti treba Slackware ti bi njeg i instaliro, kod Slackwarea samo ne radi ono sto se nezna napravit.

P.S: sad obavenzo idi hodaj po gradu i pricaj kako Slackware se neomoze ni isntalirat kolko nevalja.

@Abs no comment…

@change
djelomično sam riješio problem sa sata.i, sad mi je unbutu nabacio grub i to malo komplikuje stvar, pošto sam do sada koristio lilo, moram se baciti na čitanje.

@Almir, danas sam u svom havok; raspolozenjy, tako :wink:

Vratices jednostavno lilo, da bootas sa dvd-a sa jednim od kernela :slight_smile:

kad dignes system onda kao root “liloconfig” i instaliraj ga u MBR

a ako mene pitas ostavi sebi taj GRUB samo ga podesi…

[quote=change]kad dignes system onda kao root “liloconfig” i instaliraj ga u MBR

a ako mene pitas ostavi sebi taj GRUB samo ga podesi…[/quote]
ma jašta ba, GRUB je 16 puta jednostavniji… ako đe zapne javi

havoc; :twisted:

Ajd da razumijem Aldin fura grub, ali Velimire zasto ti toliko volis grub