misljenja, komentari, problemi?
Unaprijed zahvalan
misljenja, komentari, problemi?
Unaprijed zahvalan
Sve radi out-of-the box, brzina je cudo, imas kernel 2.6.7, skoro sve najnoviji paketi i uz to stabilnost - kako je ovo Patrick postigao nemam pojma, spava li taj covjek ikako ???
Moras instalirati neke dodatne pakete iz extra sekcije (kou ja nisam dobio na cd-u) - checkinstall i slackpkg ako zelis instalaciju paketa preko neta a’la Debian.
Ljudi obicno za razrjesavanje dependencyja koriste swaret ili slapt-get kao paketne managere i oni su third-party software, dakle nisu integralni dio Slacka (jos).
Uglavnom, meni je najdraza distra (da ne kazem i najbolja ) ali moras znati sta radis. Ljudi se obicno zale na paketni sistem, ali on je u stvari dosta dobar (KISS ) . Npr u Debiana je perl u 17000 paketa rascjepkan, a ovde je samo jedan jedini paket. Dakle, npr, ako hoces Perl instaliras taj jedan paket i vozi. Ne dobijes milijardu paketa kao u drugih distribucija, npr imas samo jedan mail server (sendmail) ali ako hoces nesto jos imas svasta na www.linuxpackages.net, mada je meni puno draze kompajliranje, koje u 99% slucajeva radi bez greske i sa checkinstalom dobijes tgz Slackware paket, koji onda kulturno mozes i deinstalirati.
Ako volis gui administraciju, zaboravi, jer kazu da na Slackwareu postoji samo izbor izmedju dva administrativna alata - emacsa i vi-ja
fala absBrain,
hajde probacu, 4 CD-a pa rekoh da prvo pitam
kakva su iskustva, prije skidanja (iso datoteka;-).
Mensecini da nema Open Office-a, ali hajde dodacu
to poslije.
Jel’ mozes imat 2.4 i 2.6 kernel paralelno, ili moras
izabrati samo jedan?
Koji ti koristish i ako je 2.6 kakva su ti iskustva?
slack 10 dodje na 2 CD-a, a ostala 2 su ja mislim Source-evi…al ajd…
a mozes imat oba kernela paralelno samo naravno trebas podesit to sve u lilo
a ja radije koristim 2.4.26 nego 2.6.7…al to je pitanje licnog izbora
ps…
OpenOffice ne dodje uz distribuciju moras ga naknadno instalirat!
[quote]slack 10 dodje na 2 CD-a, a ostala 2 su ja mislim Source-evi…al ajd…
a mozes imat oba kernela paralelno samo naravno trebas podesit to sve u lilo
a ja radije koristim 2.4.26 nego 2.6.7…al to je pitanje licnog izbora
ps…
OpenOffice ne dodje uz distribuciju moras ga naknadno instalirat![/quote]
eto taman ovako. I k3b dodje u extra sekciji.
U mene je 2.6.7 kernel koji dodje sa slackwareom i radi super. Radi alsa, koristi udev, hotplug, ma sve, tako da je ovo prvi kernel koji dodje sa nekom distrom a da ga necu mijenjati. Samo procitaj readme u direktoriju sa tim kernelom, jer moras koristiti initrd ako imas ext3 root particiju inace nece se dignuti
Ma probaj sam, ako zapne potrazi me na msnu-u.
Hvala l1nx
e jes’ do mene je, sad vidim, koristim esplorer na poslu pa mi “trunkira”
imena CD-ova. Josh bolje, veceras se izgleda instalira slackware 1010 8)
Ova extra sekcija, jel’ to na source CD-ovima?
Jeli fino vrijeme u starMo?
PS.
Moze bit’ vas davim, evo me k’o :?:, al’ sta cu, 'ko pita ne skita
[quote]
Ova extra sekcija, jel’ to na source CD-ovima?
Jeli fino vrijeme u starMo?
PS.
Moze bit’ vas davim, evo me k’o :?:, al’ sta cu, 'ko pita ne skita[/quote]
Ma trebala bi biti na prva 2 cd-a ali ja je nisam dobio ??? Ali, ima na slackware mirrorima, nije problem naci. A u Mostaru nije fino vrijeme, pakleno je vruce, topim se ko sladoled. A ni ovaj kompjuter u sobi bas i n e pomaze, ali sta da covjek radi popodne… Pozdrav.
[quote]
A u Mostaru nije fino vrijeme, pakleno je vruce, topim se ko sladoled.
A ni ovaj kompjuter u sobi bas i n e pomaze, ali sta da covjek radi
popodne… Pozdrav.[/quote]
E znam kako ti je, bash se ovo vrijeme okrenulo skroz, ja sam bio u Julu
i bilo je kishe i svega, a najmanje celopeka. Izdrzi jos malo pa ce valjda
ona fina jesen, i sipci i to…
Pozdrav i tebi i hvala ti
[quote]
U mene je 2.6.7 kernel koji dodje sa slackwareom i radi super.[/quote]
Ja koliko znam default kernel (da se tako izrazim) na slacku 10 jeste 2.4.26 a 2.6.7 dodje kao alternativa (http://www.slackware.com/)
a sto se tice tog extra direktorija…nije ni meni ja mislim doso k3b ali moze se download sa http://www.linuxpackages.net paket za slackware :)…meni licno nije radio moro sam iz sourca kompajlirat…
[rip]
Postoji jedna izreka:
Ako znas raditi na nekoj distribuciji onda znas samo nju.Ali ako znas raditi sa Slackware distribucijiom onda znas sve distribucije.
Nego svidja mi se ono gore sto je neko rekao ,a to je da jedan program jedan paket sto je meni ok.
A i inace Slack je takav da te ne zamara sa previse paketa vec ti nudi ono sto autor misli da je najbolje.
Ali isto tako sam cuo da zna nekad biti zeznuto kad imas situaciju da jedan paket ovisi o drugome.
Inace ja imam na DVD-u Slack ali nisam ga jos isprobao jer nemam DVD uredjaj.
[quote]Postoji jedna izreka:
Ali isto tako sam cuo da zna nekad biti zeznuto kad imas situaciju da jedan paket ovisi o drugome.
Inace ja imam na DVD-u Slack ali nisam ga jos isprobao jer nemam DVD uredjaj.[/quote]
nimalo zeznuto., samo instaliras slackpkg.
Fali ti npr. libmikmod biblioteka i nesto ti ne radi.
slackpkg search libmikmod
dobijes koji je paket
slackpkg install taj_paket
i to je to. Strasno komplikovano.
Ne znam za druge, ali meni se jako sviđa slapt-get ( http://software.jaos.org/ ). Jako jednostavna aplikacija, bez prljavih hack-ova kao swaret (pogledajte slapt-get FAQ!).
http://www.linuxpackages.net
(jako kvalitetna kolekcija paketa za Slack)
[quote=“absBrain”][quote=“linux”]Postoji jedna izreka:
Inace ja imam na DVD-u Slack ali nisam ga jos isprobao jer nemam DVD uredjaj.[/quote]
nimalo zeznuto., samo instaliras slackpkg.
Fali ti npr. libmikmod biblioteka i nesto ti ne radi.
slackpkg search libmikmod
dobijes koji je paket
slackpkg install taj_paket
i to je to. Strasno komplikovano.[/quote]
E procitao sam jedan tekst u vezi medjuovisnosti paketa.Prepisacu ga i stavicu ga ovdje da vidim sta vi mislite.Jer oni tamo navode da je bilo komplikacija.
Meni lično je deset puta gori rpm sa svojim ovisnostima nego slackware sa svojim tgz paketima.
Čuo sam dosta dobrog o menedžmentu paketa kod BSD-ova (nisam isprobo) ali slackware je genialan, nemogu zamislit da postoji šta bolje.
Oni programi za menedžment paketa (installpkg, removepkg) su shell skriptovi i podatci o instaliranim paketima su tekst datoteke. Tako nešto je robustno!
RPM je sranje a ove zadnje verzije rpm-a su i ovako i onako bile pune bugova, neznam jel se tu šta popravilo.
I što se meni desilo jednom instaliraš noviju verziju rpm-a koji konvertira bazu podataka o paketima na neki noviji format. Primjetim ja da ovaj novi i nije baš nešto. Vratim stari, ali šipak. Ovaj stari nepoznaje taj novi format baze podataka. I ode čitava rpm baza podataka o ovisnostima :).
A čuo sam i prilično puno dobrog o debianovom paket menadžeru.