Kao što možete primjetiti iz najave Slackware 11 ne dolazi sa (naj)najnovijim softverom, npr.
glibc 2.3.6 (2.4.x)
gcc 3.4.6 (gcc 4.1.x) X.org 6.9 (X.org 7.1)
Razlozi su najbolje objašnjeni u par prvih postova na LWN (http://lwn.net/Articles/202580/). Ovo je stabilno izdanje, ali i fondacija za budućnost. Sve je spremno za totalni prelazak na 2.6 kernele (isporučuju se 2 2.6 kernela, posljednji udev i HAL …).
Nema specijalnih efekata (AIGLX/XGL) posljednjeg GNOME-a i sl. Morati ćete čekati X.org 7.1/7.2, a za GNOME se snaći sami.
Ono što možete očekivati od ovog izdanja jeste ultra stabilnost (u stvari, u posljednjih par mjeseci nije bilio ni jednog problema vrijednog spomena). Idealno za nekog servera. Softver koji je isporučen radi i nećete trebati skidati stotine megabajta zakrpa nakon instalacije…
Kao i obično, koristeći Slack možete dosta naučiti. Sam sistem je jako jednostavan (za GUI konfiguraciju preporučujem gvim). Ako vam se to ne svidi, znati ćete cijeniti alate koje vam isporučuju druge distribucije, u suporotnom ćete biti ponosni na sebe zato što znate kako sistem izgleda “ispod haube”.
Btw, nemojte sad ovo pretvarati u pissing contest. Moj post je bio za novajlije koji bi željeli probati Slackware, ali ne znaju šta očekivati. Što se tiče ostalih, koristite šta vam se najviše sviđa.
Neznam za vas, i ne koristim ga godinama i godinama, pa da mogu sad rec ovo ono. Al ovo mi je najgora verzija slackware-a ikad. Da sam se vratio na 10.2 i pitam se u cemu je fazon.
Ili mozda neki od nas vise nemaju zivaca za konfiguiranje sistema satima, jer su bili u tim situacijama milione puta, i to vas vise ne zanima. Al stvarno taj slucaj i sa 11kom kod ugprad-a, mi se nevjerovatno popeo na *****. Trebam napsiat recenziju za hardwarebase a sta da kazem?
Announcmenti se cinili predobri, opet smo mi pametniji od svih pa cemo ostat na 2.4 koji je stvarno nabrijan. Al huge26.s covjek bi reko i pise ima sve zivo, ma covjece ovo je stvarno predobro iskopmaljjirano.
Za one koji oce da nauce i imaju zivaca i vremena da se po citav dan igraju da bi se mis pomjerio 2cm u lijevo kako su htjeli samo naprijed. Za one koji oce server? Ma jah moze, al da ne pricami da ce se na tom serveru isto tolko vremena provest i da taj server nije ni za sto drugo osim za servera za neku lokalnu mrezu ili nesto.
Za servere sa imalo “ozbiljnijom” namjerom, 100% nije podrzan.
Mozda ovaj post zvuci previse pesimistican al stvarno sam ogorcen.
Radio sam, ugprade sa current-a zadnji uradjen prije RC-a. A druga je bila instalacija, te jos jedna instalacija, sve na laptopima. Napisat cu uskoro dalje sta je kako je.
2.4.33 je jedini od ona dva kernela koja radi normalno na laptopima.Al 2.4 je uvijek radio normalno na slackware-u.
A napisat cu ja, ionako moram receniziju napsiat, recu kako jest, probo sam se okusat sa nekim drugim distro, i stvarno … nema teorije … Gotovo je kad se jednom zapne gotov
Ne znam oko cega tolika halabuka, jer su se najznacajnije promjene desile na current-u poodavno. Sem toga, ako je tolika frka sa kernelima, zar je tesko uzeti kernelov config, namjestiti ga po svojoj zelji ili eventualno isprobati ostale brojeve 2.4.x serije ?
Proveo veče jedno sa 11kom. Nazalost, kao sto neko napisa gore, i nisam nesto bas odusevljen, previse vremena oduzima sve to… Moja masina je bila na 10ki, pa upgrade na 10.1 pa na 10.2 i sad evo na 11. Svi ti upgradei su prosli bez ikakvih problema, maltene provedes 15 minuta nakon upgradea i vozi, a ovo…
Prvo se nije htio bootat nikako, jer mu se udev totalno razvalio pa nije htio mountat root particiju. Aj Pat napisao da se to moze desiti i da se srede svi .new fileovi u rc.d direktoriju. Aj sredio to, digao se. Onda malo patnje sa xima, i 2.6.18 kernelom…Onda mi se vec spavalo, pa sam samo napravio mali pogled sta ne radi. Apache, mysql, lirc,…Nije to vjerovatno nista strasno, ali oduzima vremena. I pobogu, ne kontam nikako nakon tolikih godina ext3 kompajlira kao modul pa moras pravit initrd ??? Koliko ljudi ima root particiju na ext3 i mora se peglat s tim ?
PS. Malo mozda previse roncam, umoran sam ko pas od vikenda, Slack je jos uvijek The Best