[quote=Bo]zar root nije clan te grupe , ma nebitno, ali ako ne budem iznosio sopstvene bubice, i pravio izlete, kako cu doci do znanja koje ce mi pomoci da resim situacije u buducnosti ?
kako god, vasi odgovori su mi pomogli, tnx
p.s.
gentoo stage1 vs LFS ??? :)[/quote]
Nije niko dok ti ne kazes tako, sve to ima razloga sto je tkao.
Pusti se gentoo i LFS, uzmi slack, skini slackbook.org i javi se posle po godine. Sve probleme/pitanja/etc… saljes na Slackware podforumu.
[quote=nidla]jao čovječe, pa ovo je nevjerovatno (sve novo novcato!), šta je ovo bilo, jel mu to puko film ili (Patricku)?.. ovo ba (više) nije slackware, mora da su ga u porodiljskom odjelu zamijenili hehe
ps:
moram probati, Adise vidimo se sutra ako Bog da…[/quote]
“This first Slackware edition of the year combines Slackware’s legendary
simplicity (and close tracking of original sources), stability, and
security with some of the latest advances in Linux technology. Expect no
less than the best Slackware yet.”
Ja ne znam što se vi međusobno odmah napadate… ako po Bo-u distro treba imati po defaultu hal podignut,
onda je to nj stvar, i ima pravo to reći. Slack onda vjerovatno još nije pokrio tu nišu korisnika - ona niša koja
ne voli takve stvari namještati sama…
Sad kad razmislim, nikad nisam koristio Slack… Al’ teško da bih se ikad odvojio od Debian-a…
both
Na LFSu su cak napravili jedinicu po kojoj mjere potrebno vrijeme
[quote=linuxfromscratch.org]Many people would like to know beforehand approximately how long it takes to compile and install each package. Because Linux From Scratch can be built on many different systems, it is impossible to provide accurate time estimates. The biggest package (Glibc) will take approximately 20 minutes on the fastest systems, but could take up to three days on slower systems! Instead of providing actual times, the Standard Build Unit (SBU) measure will be used instead.
The SBU measure works as follows. The first package to be compiled from this book is Binutils in Chapter 5. The time it takes to compile this package is what will be referred to as the Standard Build Unit or SBU. All other compile times will be expressed relative to this time.
For example, consider a package whose compilation time is 4.5 SBUs. This means that if a system took 10 minutes to compile and install the first pass of Binutils, it will take approximately 45 minutes to build this example package. Fortunately, most build times are shorter than the one for Binutils …[/quote]
- Dali se kernel 2.6 instalira po defaultu ( sa sve source-om) ?
To mi je bitno zbog drajvera za wi fi karticu ( ne radi pod 2.4 kernelom - zakoka linux nakon ifconfig)
a probao sam da kompajliram kernel 2.6 na Slacku 11 i nesto debelo za.eb. - bolj da nisam:) - Koje cd-ove da skinem za samu instalaciju ? - mrzi me sve skidati…
Slack mi je bio prvi distro koji sam koristio, ali sam zbog wi fi kartice presao na Suse i Debian jer nije htela da radi na Slacku 10.2 i 11 - verovatno nisam znao da podesim.
Pozzz.
Jest 2.6.21.5. huge.s upisi, ako ti je SMP procesor onda hugesmp.s, neman ikako vise 2.4
[quote]To mi je bitno zbog drajvera za wi fi karticu ( ne radi pod 2.4 kernelom - zakoka linux nakon ifconfig)
a probao sam da kompajliram kernel 2.6 na Slacku 11 i nesto debelo za.eb. - bolj da nisam:)[/quote]
Mozda iwconfig ne zakoka? Koja kartica? Kako kompajlirat kernel http://start.linux.org.ba/Kernel
Skini DVD. Sto se tice cd-ova. Prvi instalacija, drugi DE.
[quote]Slack mi je bio prvi distro koji sam koristio, ali sam zbog wi fi kartice presao na Suse i Debian jer nije htela da radi na Slacku 10.2 i 11 - verovatno nisam znao da podesim.
Pozzz.[/quote] http://slackbook.org/
Koja kartica? Da nije ipw3945? Jer sad i taj driver je u /extra
[quote=NenadSM]- Dali se kernel 2.6 instalira po defaultu ( sa sve source-om) ?
To mi je bitno zbog drajvera za wi fi karticu ( ne radi pod 2.4 kernelom - zakoka linux nakon ifconfig)
a probao sam da kompajliram kernel 2.6 na Slacku 11 i nesto debelo za.eb. - bolj da nisam:) - Koje cd-ove da skinem za samu instalaciju ? - mrzi me sve skidati…
Slack mi je bio prvi distro koji sam koristio, ali sam zbog wi fi kartice presao na Suse i Debian jer nije htela da radi na Slacku 10.2 i 11 - verovatno nisam znao da podesim.
Pozzz.[/quote]
Kernel je 2.6.21.5 , kad se pojavi boot loader sa cd-a , udari samo enter , on ti tada boot-a hugesmp kernel po defaultu (ovo je kernel za dual processor i dual core sisteme, ali ako nemas nijedno od ovog tj. single procesor sistem trebalo bi radit - testro sam ovo i radi)
Najbolje bi bilo da odma pribavis DVD i rijesis se muka, AFAIK trebaju ti 3 CD-a da installiras KDE , X i ostatak price
Ako budes imo problema sa kernel.om onda pri bootanju sa cd-a (installacionog) izaberi huge kernel - procitaj sta pise na ekranu i jedna od funkcijskih tipki F2 il F3 ce ti objasnit koje kernele mozes odatle pokrenut
Fala na informacijama skinucu prva 2 cd-a jer nemam na svim masinama DVD pa zbog toga mi trebaju cd-ovi.
Wifi kartica je Gigabyte WP01GS i kod mene je proradila samo sa RT61 drajverom i to i u Suse i u Debian-u.
Sto se tice ifconfig morao sam prvo njega da pokrenem sa: ifconfig ra0 inet up
pa zatim: iwconfig ra0 essid "TerraNet-MH-3"
posto je to AP na kojui se kacim
i zakokavalo se na oba
Ovo isto u kernelu 2.6 se nije desavalo, tj proradi odma’.
Havala jos jednom…
Pozzz…
za mysql vidi file /etc/rc.d/rc.mysql unutra ti sve pise i onda kad zavrsis stavi da je +x i pokreni mysql sa /etc/rc.d/rc.mysql start
Ja vec digao server jedan na 12ki od nule, i radi ko sat, super sam zadovoljan. Sto se desktopa tice tu su malo problemi, prvenstveno radi mog hardvera i ovisnosti o starom kernelu. Interesantno sa se 12ka nece ni da digne sa 2.6.12.6. kernelom, cak ni chroot nece, fino prijavi FATAL:Kernel too old
Sve u svemu ja sam super zadovoljan, uradio sam clean install desktopa i servera jer mi je bilo mrsko upgredat, bilo je prije 10.0->10.1->10-2->11.0
Samo nema checkinstall jos to je crnjak jedini i jos jedna napomena - > nakon instalacije obavezno instalirajte generic-smp kernel sa sourcetom jer nemoze nvidia driver modul u onaj huge.s kernel (bar meni nije htio) a i sta ce mi ne-modularni kernel.
Hmm, mislim da je uslov minimalno 2.6.19 kernel (ili čak novije) zbog udev-a. Ako kome trebaju stari kerneli, može instalirati 11, uraditi update svih paketa na 12 sa slackpkg (blacklistati kernel i udev).
evo iz prve ruke… za instalaciju slackware 12 (sistem, kde, xfce itd) su vam potrebni CD-ovi 1 i 2, znači uzeo sam default + full install (ali ne i KDE “multilanguage”) i nije tražio CD 3… 15 minuta… installation complete.