Slackware 12.0

Nastavljajuci u dobrom duhu bukvalnog prevoda, Slackware je pusten s lanca. Verzija 12.0 donosi tonu novih stvari kao:

• gcc 4.1.2
  • glibc 2.5
  • X11 7.2.0 (za one koji ne znaju, modularni)
  • kernel 2.6.21.5 kao defaultni
  • itd.

Detaljna lista je na http://slackware.com/announce/12.0.php

Download je na ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-12.0/ (u ovom trenutku se preporucuju mirrori) a za one koji imaju viska novca odrediste je http://store.slackware.com

Happy slack’ing !

Slackware 12.0 je dostupan i u Free Zoni na BiHnet FTP serveru:

ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/slackware-12.0-iso/

jao čovječe, pa ovo je nevjerovatno (sve novo novcato!), šta je ovo bilo, jel mu to puko film ili (Patricku)?.. ovo ba (više) nije slackware, mora da su ga u porodiljskom odjelu zamijenili hehe

ps:
moram probati, Adise vidimo se sutra ako Bog da…

a rc2,3,4,5 ??? rock solid paketi… koji je fazon

Kako bi se ja mogao naci s nekim od vas sarajlija do petka?Necu imati vremena preko vikenda da skidam CD’s. :slight_smile:

DVD bi cak bio bolji… ali vidim nema ga na fz

ja prosetao do net cafe-a (1 Mb/s)… ukinuo ogranicenja sebi na routeru… i sad se raja zali zbog welikog ping-a na cs-u :smiley: (ne nisam prestao sa gentoo-om, samo hocu da isprobam slack)

Znaci isplati se skidati, ja juce probao ubuntu 7.04 nakon dugo vremena i moram reci da distro jede malu djecu :slight_smile:

ako kome treba slack da svuce nek mi se javi imam ja dvd slack 12 na serveru , pa da mu dam ftp …

hehe

Ja otkad sam na ovom forum une sjecam se da se digla ovoliko frka oko novog Slackware release-a. Slackware uso u mainstream … pitanje je radi cega Ubuntu korisnici idu na Slackware, stvarno je to pitanje.

ma jok ba, ja još ne napuštam ubuntu, ubuntu je NO.1. (in overall, odnosno kubuntu) hehe

ps:
slack je bio OK do sada, al ovo 12… moram probati, čisto iz radoznalosti, vidjećemo koliko će preživjeti na particiji… baš me interesuje jel stavio unicode po defaultu… ako bude još unicode to će biti prejako…

btw. ja probam sve ove, malo jače distro, čim izađu (Fedora, openSUSE, Debian, Mandriva, Slackware, osim Gentoo - nikad instalirao…) čisto da vidim dokle se stiglo (meni je to baš merak da vidim installer, partitioner itd ima li napretka) i da mogu početnicima pomoći/preporučiti stvar iz prve ruke, svaka distro mi se sviđa na neki način, a i nervira me ponekad, tako da, sad (kad sam se malo izbiriko) mi je svejedno koja distro je na mom kompu što se tiče rada… jal, su -c “ifconfig”, jal sudo ifconfig… itd

Ma nisam mislio na tebe, ti si endem. Ti ne spadas ni u koju kategoriju :slight_smile:

@nidla: Nisi probao Gentoo? Nisi jos nista vidio … :smiley:

@Abs, lol

@adioe3, ma probao sam ja jednom gentoo tj. htio instalirati ali nije se mogao bootat (na ovoj staroj mašini dok nisam kupio laptop), plus dugo sam vukao dial-up, tako da nije imalo misla… a trebao bi probati i to “čudo” sad kad “ima se para ima se s čim” - cable, inače respekt, fakat za neke howtos i tutoriale od gentoo raje - bili su mi korisni i na drugim distro…

btw, čestitam na prijemnom, welcome to ETF!

evo prvih utisaka :smiley:

instalacija u koju spadaju serveri i kompletan kde je legla na dva cd-a, sto uopste nije lose,
installer je ostao isti (bar mi se tako cini, zadnji put sam 10.2 install) mada je mogao biti malo kvalitetniji (ne, necu graficko okr. :slight_smile: ) instalacija zafrsena za nekih 15-ak minuta, sto je pohvalno,
(sve je brze od instalacije gentoo-a)
jedno 10-ak minuta prilagodjavanja dir rasporedu slack-a… i prvi problemi,
alsu sam sredio bez problema, ali …
hal je odbijao da radi… dakle rucni mount… moze se i sa tim…
mysql… not starting… podesavanja my.cnf … ne pomaze …
scroll (zar ovo nije uvijek bio trouble na slack-u ???) opet nije radio bez rucnog editovanja xorg.conf-a

zanemarujuci ove probleme (nisu nista opasno) slack mi se svidio

Nemoj pricat nesto sto nije tako. Neznam kolko si uopste kompetentan da pricas o tome al et.

Install ko install, bolji nemoze.

Kojem dir rasporedu?

Alsa problemi? Mozda sto je normalno da odma pocijepas alsaconf pa alsamixer pa kad sve to zavrsis alsactl store.

Hal, odbijo da radi. Jest mozda zato sto nije ni upaljen, a i ako jest upaljen a odbija suradnju probaj tog istog usera kojeg oce da mounta to sve dodat u plugdev grupu, pa bi onda mozda radilo.

mysql, opet isti problem nisi ga upalio.

skrol? Nikad cuo, bas je savrsena podrska za miseve, a touchpade da i ne spominjem.

Zanemarijuci tvoj ignorance, slack je naj distro.
Moj savjet je prestani davat neke utiske o necemu cemu nemas pojma.

Installer ne mere bit kvalitetniji. Bujrum, cfdisk /dev/sda, tap tap tap, setup, tap tap tap, sredio za 10-15min.

Dir raspored slacka?!?!?!?!? WTF?

Alsa:
1. Probas sa alsaconf (sto inace radi) ako ne,

2. Bujrum: www.alsa-project.org, poskidaj, kompajliraj, radit ce sigurno i imas latest drivere :wink:

To za mysql, cini mi se da moras jednom:
# chmod -Rv mysql:mysql /var/lib/mysql/*
Ne sjecam se jel tacan direktorij.

Za scrool:
Option Device "/dev/input/mice"
Option Protocol "IMPS/2"
Option “ZAxisMapping” “3 4”

Hal? Sta ce ti to? Slack je power-user distro, ne Ubuntu!

Instalacija LFSa traje duze od instalacije Gentooa!

Jos nesto?

hal “upalio”, mysql bi trebao da bude resen ovim modanjem, scroll sam sredio rucno, alsu takodje,

samo ovo je bio utisak nekoga ko dosada nije koristio slack, a ne pro slackera…

Nisi dodo userima koje das da mountas u plugdev grupu. Ako nije tako obje ruke mi osjeci celom cu tipkat.

Nema to. Da bi se odsad sacuvo ovakvih izleta, nemoj davat nekompetetne zakljucke, tj utiske i sve ce bit uredu :slight_smile:

zar root nije clan te grupe :smiley: , ma nebitno, ali ako ne budem iznosio sopstvene bubice, i pravio izlete, kako cu doci do znanja koje ce mi pomoci da resim situacije u buducnosti ?

kako god, vasi odgovori su mi pomogli, tnx

p.s.
gentoo stage1 vs LFS ??? :slight_smile: