Slackware 13.0

Jubilarno, trinaesto izdanje Slackware Linux-a: http://slackware.com/announce/13.0.php

Posebno bismo izdvojili KDE 4.2.4 kao defaultni desktop, te prvi oficijelni 64bit port. Ostali softver je osvježen u odnosu na verziju 12.2, a dodatni softver kao i obično možete naći na http://slackbuilds.org i instalirati koristeći sbopkg
Zanimljivo je da su paketi za obje verzije, x86 i x86_64, kreirane iz istog source stabla, a već imamo i portove za ARM i IBM S/390, tako da možete iskoristiti stari i prašnjavi mainframe koji čami u podrumu.

Nadam se da ce ga staviti na BihNET-ov FTP

Jes’, pravo zboriš, bilo bi fino da stave. A 13 je lucky number :wink:

I izlazi dan iza Mac OS X-a novog :slight_smile:

skinut 64bitni , installacija sutra :slight_smile:

@avdija: Mozes li nam postavit na ftp novi Slack? (A) :slight_smile:

evo install sam slackware na software raid1 i kriptovane particije ->
iskreno receno malo me kde4 nervira (ima nekakve indexin masine i neki servis koji jede tonu procesora i indexira home folder vec 12 sati) … ostalo radi ko sat

Zna li iko jel avdija na godisnjem? Stvarno bi bilo fino da mogu skinuti Slackware sa freezone.

Odavno nema nikakvih update-a na Bihnet-ovom ftp, sve zastarjelo. Šmrc :frowning:

Imate li kakve impresije o 13.0? Jos ga nisam probao pa me cisto interesuje :slight_smile:

Ja ga koristim na laptopu otkako je izaso. KDE mi je otpao kao ideja za desktop jer je cetvorka u trenutnom stanju poprilicno smece, no koristim KDE aplikacije tipa KATE. Sad koristim Fluxbox sa rucnim konfigom i radi zmajevski. Naravno, kernel je vanilla, hand made, 2.6.31.3. Od tackica za kernel, najkorisnija mi je bila sto sam u kernelu stavio “conservative” governor za frequency scaling (lapash je prije radio na 80 stepeni, sad se zagrijava do 60 ako ne radim nista zvjerski). Ext4 je isto za pohvalu, radi mnogo brzo, journal mu radi bolje od ext3 cini mi se i so far nisam izgubio nijedan bit nigdje (sto se znalo desit na ext3). Nema vecih iritacija i ja sam very happy (izuzevsi KDE4 koji je ooooodvratan).

Pozdrav, adioe3 :slight_smile:

KDE je u mene out po defaultu. meni je slack zadao sitnih problema oko mreze posto mu onaj network manager nije radio iz nekog razloga. Ostalo je dobro, 350MB RAM-a zauzeo, prilicno brz. Al imam neki problem sa misem na njemu, uopce mi nije jasno, ne znam otkloniti pa sam skinuo slack i vratio debian. ipak mi se svidja ona hrpa predinstaliranih programa sto dodje sa njim. Sve u svemu lijepo. KDE4 mi je manje odvratan od KDE3 al svejedno blaaah.

wtf is network manager? :smiley:
Nikad ne koristim bilo kakva setovanja iz guia (ako na to mislis) tako da mi je to najmanje bitno. E sad sto se tice KDE, vala ne znam sta bih vam rekao, svejedno mi je… Najvjerovatnije cu koristiti windowmaker kad stavim 13ku na laptop (p3 btw) prema prijedlogu Adisa s obzirom da je KDE4 trenutno u losem stanju (bar za sporije masine).
Ext4 bi mogao biti veoma interesantan kao i slackpkg i podrska za 64ku (taman za masinu na poslu koja je poprilicna zvjerka).

Uh, jedva cekam!
Hvala za infos ppl! :smiley:

[quote=anger]wtf is network manager? :smiley:
Hvala za infos ppl! :D[/quote]
ja sam se zapitao koji vrag kad sam vidio da mi nema nijednog interfacea, a ifconfig izlistava. netconfig mi samo zapamti uvijek postavke za eth0, wlan gubi nakon restarta iako ja spustim eth0, ma ko ga sljivi. i to mi je jedna od gnjavaza bila, stalno ukucavat naredbe na restartu

khm khm

19.30h
#make menuconfig (ovo treba, ovo ne treba, bla bla)
#make bzImage

20.15h
#make modules

23.15h
I dalje radi…

Iskreno se nadam da vam nece pasti napamet da kompajlirate kernel na p3 masini! Nakon onog dual amd 64bit koji to odradi za nesto manje od sata ovo je patnja :open_mouth:

Bas ce biti super kad skontam da sam zaboravio ukljuciti alsu ili podrsku za usb… :smiley:

zar treba toliko? na mojoj masini zavrsi za pola sata :S. gore mi vlc kompajlirat

bio je ciko koji je zaboravio da ukljuci podrsku za tastaturu … (ne nisam ja :smiley: )

[quote=anger]khm khm

19.30h
#make menuconfig (ovo treba, ovo ne treba, bla bla)
#make bzImage

20.15h
#make modules

23.15h
I dalje radi…

Iskreno se nadam da vam nece pasti napamet da kompajlirate kernel na p3 masini! Nakon onog dual amd 64bit koji to odradi za nesto manje od sata ovo je patnja :open_mouth:

Bas ce biti super kad skontam da sam zaboravio ukljuciti alsu ili podrsku za usb… :D[/quote]
pa ako vec imas jaci cp u blizini sto kompjaliras na tom jadu?
Kompajliraj na brzem kopiraj kernel pakete i instaliraj ih na slabijem pc…jednostavno zar neeee… :slight_smile:

[quote=die7]pa ako vec imas jaci cp u blizini sto kompjaliras na tom jadu?
Kompajliraj na brzem kopiraj kernel pakete i instaliraj ih na slabijem pc…jednostavno zar neeee… :)[/quote]
I tata bi sine :smiley:
Nemam ovdje masinu da to odradim ali haj sad, bar je zavrsio i radi. Hebe me jos samo X ali tako je i bilo na 12.2 sa ovom grafickom :@

@Bo
Hahaha :smiley:

ja sam prvi put zaboravio ukljuciti podrsku za svoj filesystem :slight_smile: (ne nije bilo po defaultu). moj prvi kernel panic :stuck_out_tongue: