Sun Jul 22 22:38:36 UTC 2012
Howdy! Lots of shiny stuff here, including the long awaited Xfce 4.10!
Thanks to Robby Workman for the initial set of build scripts, and lots
of testing (plus some very helpful notes about things such as the proper
build order). I'm calling this a beta (finally!), and it's really very
close to what we expect to release. Test away.
BTW, Mercury leaves retrograde on August 8th, position 01:26 Leo. ;-)
Znaci da je Slackware 14 in beta status. Ubacen je XFCE 4.10 pa prijavite kako se vrti Ja cu ga vjerovatno natakarit na laptop preko vikenda.
Stock Slackware install nikad nece bit konkurentan (ko sto stock Golf 5 nema sanse protiv Golfa 5 GTi :)). Za konkurentnost sjednes i napravis sebi slimmed down kernel koji pase tvojim serverima i custom builds tebi bitnih paketa.
Kolko god me znao nekad iznervirat, jos uvijek mi je najdrazi distro.
Ako koristite slackpkg za upgrade, pripazite malo ako koristite 13.37 ili stariji Current-a: imajte downloadovane openssl i gnutls pakete (inače dobijete broken wget, odnosno slackpkg ne može downloadovati pakete)
Ako se već skršilo, možete sa linksom nasurfati i downloadovati te pakete ručno…
[quote=trip0d]Opet distro war? Dokle?
Onda slijedi ko je veci hacker, oni sto koriste ubuntu/arch/gentoo/slack/debian itd… :([/quote]
Amar koristi Gentoo, ja koristim Slackware. U nas ti nema tih nekih ratovanja, mi odemo na pivu pa raspravimo.
Malo da bacim utisaka na -current.
Sto se tice upgradea imao sam odredjenih poteskoca s slackpkg na laptopu. Naime, gnutls i wget nikako nisu htjeli da budu raja, pa je novi gnutls breakao wget, pa sam morao downgrade na staru verziju. Dakle, to je bilo samo na i486ici. Kod ovog drugog je proslo bez vecih problema. Dakle, upgrade je prosao bez vecih bolova. KDE 4.8.5 i 4.9.0 rade super, ne crasha nista. Obavezno uraditi slackpkg upgrade-all i install-new, jer ima dosta novih dependencija bez kojih primjerice KDE 4.9.0 nece raditi.
Jedino sam se morao oprostiti s Gnome 3.2, jer mi trazi libffi.so.5 i vjerovatno jos mnogo toga. Ali imaju novi XFCE i KDE, pa nije velika steta
Jos jedna stvar je odgovor na onu temu s Archom na laptopu: izgleda da je novi kernel problem, dakle opet imam problem s preopterecenoscu procesora. Za najbanalniju operaciju slusanja MP3ca preko audaciousa skoci na 70%. Jos mu treba pola minute da otvori right context menu.
Provjeri da nešto drugo ne kuca CPU, ja sam npr. na Thunaru imao problem sa tumblerd, uštekaš USB disk sa par filmova i covera, i čitava mašina ode u swap.
Ovo je upstream problem, dešava se i na drugim distro, a moje rješenje je bilo isključiti Thunar opciju “Show tumbnails”
To mi nikad ne bi palo na pamet
Hvala, probacu ovo.
EDIT: Evo redom htop i top. Laptop fakat laga puno, i bucniji je nego inace, sto znaci da je cpu preopterecen necim. A bio je miran i brz prije update. http://ompldr.org/vZjdqNg http://ompldr.org/vZjdqOQ
Instalirao pregledao i definitivno se vratio na verziju 13.37, sacekat cu jos malo :). Konkretno sam imao problema sa Virtuelnim masima koje sam zadizao bez problema na prethodnoj verziji. Slacky je predobar da bi bilo sta komentarisao na beta verziju, tako da licna preporuka strpite se jos malo. Pozz