Evo ovdje kraci opis instalacije slackware-a na mom laptopu. Nadam se da ce nekom biti od koristi.
Laptop: Radi se o jednom IBM X31, bez internih optickih drive-a, sa eksternim USB-CD-om. Laptop podrzava USB-boot. U njemu se nalazi 1.4MHz P4 M (Centrino), 40GB disk, 256 rama itd … ukpuno 1.6kg … ima 802.11.b WLAN, mreznu, modem, firewire, bluetooth, usb 2.0, IRda, Compact Flash drive (navodno bootable, sto cu isprobati) … baterija traje oko 5 sati normalnog rada pod windows-om
Na laptopu je dosao instaliran Win XP Pro instaliran. posto mi treba za MS Sql i jos par specificnih stvari, prinudjen sam da ga ostavim, odnosno za sada ga ne smijem brisati.
Slackware instaliram jer je to po meni najunixoidniji Linux … Slackware package sistem nema provjere dependecies medjutim skoro svi arhivi paketa nude sve potrebne ovisne pakete uz trazeni paket, tako da nije problem.
Uvod :
- Pomocu Partition Magic-a, sam napravio dvije particije, Reiserfs of 8gb i jednu swap od 1Gb (spremam se da ubacim jos 256 rama)
- nisam dalje htio da particioniram disk, iako obicno napravim 4-5 particija. to cu i uraditi, cim obrisem WinXP
- skinuo 2 slackware ISO file-a, snimio na cd-e i boota-o s a prvog.
- ulogao se kao root, pregledao particije
- “setup” startao da instaliram, medjutim tu je nastao problem br. 1:
–> Slackware ne ukljucuje na CD-u nijedan kernel koji ima USB support ugradjen
to je znacilo da ovako ne mogu instalirati Slackware jer nemam pristupa CD-rom-u. BIOS starta bootanje, ali slack ne prepozna gdje se nalazi CD.
skontao sam da bih mogao prebaciti ISO fajlove na disk, i onda ih mountati i tako sa MP-a instalirati.
Slackware 1. put - radnja se zapetljava:
- odlucio sam da napravim jednu FAT particiju. napravio sam jednu od 2GB.
- na nju sam prebacio oba slackware ISO file-a
- particiju sam mountao iz slackware instalacije i onda sa “loop” mountao oba fajla bez problema
- instalacija je krenula
- nakon 2 sekunde je pisalo da je uspjesno zavrsena sto je apsolutna pogresno bilo …
ocigledno slack nije htio da se instalira sa virtualnih loop device-a.
nisam bio raspolozen za namjestanje instalacije preko mreze, pa sam odlucio da pruzim sansu Debian-u.
Debian:
- skinuo 2 debian cd-a s neta i snimio
- bootao bez problema i odmah se bacio na trazenje USB device-a
- debian nije bio u stanju da ga nadje automatski
- cd se inace nalazi na /dev/sr0 i mountao sam ga na /CD preko drugog tty
- instalacija krenula …
tu sam mislio da je sve u redu … medjutim onda su dosli problemi …
- debian sam instalirao sa kernelom bf24 (kernel 2.4.18 )
- kernel nije prepoznao mreznu … arggg … nece i nece … eepro100 je modul za moju mreznu, medjutim ona pod debianom nece …
- skinuo novi kernel (2.4.23) probao njega, medjutim mrezna ne ide … sve moguce i nemoguce stvari isprobao, ali modul ne radi …
nakon dosta gubljenja vremena, odlucio sam da ipak instaliram Slackware, ali sada sam znao kako …
Slackware 2. put - Najbrza instalacija:
-
Debian nisam brisao jos
-
iz prvog ISO Slackware file-a sam izvadio njegov default kernel (2.4.23) config file i ubacio sam u njega USB podrsku … default kernel ima skoro sve druge module ukljucene, ali ciscenje nepotrebnih ce doci kasnije …
-
kompajlirao pod debianom kernel za slackware, ubacio kernel ponovo u ISO file (umjesto raid.s kernela) i snimio CD ponovo
-
ubacio CD i sve kao prvi put
-
odlicno… Slack je nasao cdrom i sve krenulo bez frke
-
instalacija Base sistema zavrsila u 5-7 minuta … WM, X i sl nisam instalirao
-
mrezna radi ko “doxa” … odlicno …
-
ostatak hardware-a sam ostavio nakon namjestanja X i Gnome-a
Uljepsavanje sistema:
- na www.dropline.net imate predivnu Gnome verziju za Slackware … skinite installer s neta i pustite ga neka instalira … Dropline Gnome instalira i X tako se ne morate brinuti da li ga imate:
$ wget http://www.dropline.net/gnome/dropline-installer-2.4.2-i686-1dl.tgz
$ installpkg dropline-installer-2.4.2-i686-1dl.tgz
$ dropline-installer
nakon startanja installer-a, imate na izboru oko 100-njak aplikacija … ja sam instalirao vecinu … download ide sa sourceforge.net tako da je islo prilicno brzo … sama instalacija nije trajala duze od 10ak minuta
Dropline Gnome izgleda fakat odlicno …
Ximian OpenOffice.org skinuo sa http://www.blazebox.homeip.net:81/diffie/slackware/OpenOffice/ . izgleda odlicno stvarno … sredili su ga ko bonbonu.
ubacio sam Slackware u Windows boot manager (ili kako se zove ono cudo vec), jer nisam htio da diram MBR od hda1 … nisam veliki ljubitelj igrarija sa MBR-om …
ko zeli “advanced management” modula, neka obavezno instalira Swaret. odlican alat koji nema razloga da se stidi pred APT-om … iako kao nijedan drugi nema kvalitetu FreeBSD portova.
e sada kada sam skinuo sve velike stvari skinuo sam i kernel 2.6.r11 i konfigurisao ga i ovo je radilo odmah bez problema:
- ACPI radi (nisam dosta toga jos konfigurisao)
- Zvucna radi (i810)
- PCMCIA radi (core)
- Firewire radi (ieee1394)
- IRda radi (irda, ircomm)
- Mrezna radi (eepro100)
- Bluetooth (bluez)
Ovo nisam testirao jos:
- Compact Flash slot (mislim da ga prepoznaje kao PCMCIA slot, medjutim nemam CF kartica da testiram
- IRda je instaliran dobro, medjutim nisam stigao da testiram
- Gnome-Bluetooth-Admin nisam instalirao jos, a to je odlican alat za Bluetooth, tako da je Bluetooth iako instaliran, jos netestiran
Ovo je zahtjevalo dalju konfiguraciju:
-
modem … malo je problematicn bio … medjutim nasao sam na http://linmodems.technion.ac.il/packages/smartlink/ fine drivere koji su nakon malo igranja sa njima proradili … modem radi izgleda, iako nisam ispobavao jos … za detaljnije objasnjenje email.
-
WLAN … to je prvo bio problem, medjutim Linuxant (www.linuxant.com) je izdao Wrapper za XP drivere. skinuo sa Linuxant stranice njihov tzv. Driverloader i nakon jednostavne instalacije, WLAN je proradio … nema oopses ili drugi problem … istina nisam testirao vise od par sati, ali koliko vidim radi bez problema …
ovaj kernel sam stavio u Lilo kao “Stable” da ga imam kao backup za svaki slucaj …
ostalo je jos da sredim acpi stvari u detalj … to znaci hybernate, standby i sl … takodje moram dodatne IBM tastere konfigurisati, ali otom potom
utisci:
- sistem je fakat brz
- bootanje sistema ide brzo
- apsolutno stabilan sistem … nijednog problema do sada (10ak dana)
- kernal 2.6.r11 radi odlicno … apsolutno nijednog problema, iako se prvi put puno sporije kompajlira od 2.4.23 …
- kombinacija slackware-dropline_gnome na laptopu je veoma brza i uzima veoma malo rama
- baterija radi skoro 4 sata (oko 3.50h, medjutim tu je bilo i jedno kompajliranje kernela sa dosta modula i instalacija jos nekih stvari, sto nije svakodnevni rad), sto je odlicno vrijeme za prilicno nesredjen ACPI. kada ga sredim, nadam se da ce moci doci do 4.30-5 sati.
M.
p.s. 1#: ako ko ima pitanja … slobodno
p.s. 2#: nabavicu si ovih dana jednu Compact Flash karticu, pa cu da testiram da li moze da boota sa nje … vidjecu da uguram citav slackware na nju … ako ima ko iskustva, bilo bi fino cuti