Slackware instalacija na laptopu

Evo ovdje kraci opis instalacije slackware-a na mom laptopu. Nadam se da ce nekom biti od koristi.

Laptop: Radi se o jednom IBM X31, bez internih optickih drive-a, sa eksternim USB-CD-om. Laptop podrzava USB-boot. U njemu se nalazi 1.4MHz P4 M (Centrino), 40GB disk, 256 rama itd … ukpuno 1.6kg … ima 802.11.b WLAN, mreznu, modem, firewire, bluetooth, usb 2.0, IRda, Compact Flash drive (navodno bootable, sto cu isprobati) … baterija traje oko 5 sati normalnog rada pod windows-om

Na laptopu je dosao instaliran Win XP Pro instaliran. posto mi treba za MS Sql i jos par specificnih stvari, prinudjen sam da ga ostavim, odnosno za sada ga ne smijem brisati.

Slackware instaliram jer je to po meni najunixoidniji Linux … Slackware package sistem nema provjere dependecies medjutim skoro svi arhivi paketa nude sve potrebne ovisne pakete uz trazeni paket, tako da nije problem.

Uvod :wink: :

• Pomocu Partition Magic-a, sam napravio dvije particije, Reiserfs of 8gb i jednu swap od 1Gb (spremam se da ubacim jos 256 rama)
  • nisam dalje htio da particioniram disk, iako obicno napravim 4-5 particija. to cu i uraditi, cim obrisem WinXP
  • skinuo 2 slackware ISO file-a, snimio na cd-e i boota-o s a prvog.
  • ulogao se kao root, pregledao particije
  • “setup” startao da instaliram, medjutim tu je nastao problem br. 1:
    –> Slackware ne ukljucuje na CD-u nijedan kernel koji ima USB support ugradjen

to je znacilo da ovako ne mogu instalirati Slackware jer nemam pristupa CD-rom-u. BIOS starta bootanje, ali slack ne prepozna gdje se nalazi CD.

skontao sam da bih mogao prebaciti ISO fajlove na disk, i onda ih mountati i tako sa MP-a instalirati.

Slackware 1. put - radnja se zapetljava:

• odlucio sam da napravim jednu FAT particiju. napravio sam jednu od 2GB.
  • na nju sam prebacio oba slackware ISO file-a
  • particiju sam mountao iz slackware instalacije i onda sa “loop” mountao oba fajla bez problema
  • instalacija je krenula
  • nakon 2 sekunde je pisalo da je uspjesno zavrsena sto je apsolutna pogresno bilo …

ocigledno slack nije htio da se instalira sa virtualnih loop device-a.

nisam bio raspolozen za namjestanje instalacije preko mreze, pa sam odlucio da pruzim sansu Debian-u.

Debian:

• skinuo 2 debian cd-a s neta i snimio
  • bootao bez problema i odmah se bacio na trazenje USB device-a
  • debian nije bio u stanju da ga nadje automatski
  • cd se inace nalazi na /dev/sr0 i mountao sam ga na /CD preko drugog tty
  • instalacija krenula …

tu sam mislio da je sve u redu … medjutim onda su dosli problemi …

• debian sam instalirao sa kernelom bf24 (kernel 2.4.18 )
  • kernel nije prepoznao mreznu … arggg … nece i nece … eepro100 je modul za moju mreznu, medjutim ona pod debianom nece …
  • skinuo novi kernel (2.4.23) probao njega, medjutim mrezna ne ide … sve moguce i nemoguce stvari isprobao, ali modul ne radi …

nakon dosta gubljenja vremena, odlucio sam da ipak instaliram Slackware, ali sada sam znao kako …

Slackware 2. put - Najbrza instalacija:

• Debian nisam brisao jos

• iz prvog ISO Slackware file-a sam izvadio njegov default kernel (2.4.23) config file i ubacio sam u njega USB podrsku … default kernel ima skoro sve druge module ukljucene, ali ciscenje nepotrebnih ce doci kasnije …

• kompajlirao pod debianom kernel za slackware, ubacio kernel ponovo u ISO file (umjesto raid.s kernela) i snimio CD ponovo

• ubacio CD i sve kao prvi put

• odlicno… Slack je nasao cdrom i sve krenulo bez frke

• instalacija Base sistema zavrsila u 5-7 minuta … WM, X i sl nisam instalirao

• mrezna radi ko “doxa” … odlicno …

• ostatak hardware-a sam ostavio nakon namjestanja X i Gnome-a

Uljepsavanje sistema:

• na www.dropline.net imate predivnu Gnome verziju za Slackware … skinite installer s neta i pustite ga neka instalira … Dropline Gnome instalira i X tako se ne morate brinuti da li ga imate:

$ wget http://www.dropline.net/gnome/dropline-installer-2.4.2-i686-1dl.tgz $ installpkg dropline-installer-2.4.2-i686-1dl.tgz $ dropline-installer

nakon startanja installer-a, imate na izboru oko 100-njak aplikacija … ja sam instalirao vecinu … download ide sa sourceforge.net tako da je islo prilicno brzo … sama instalacija nije trajala duze od 10ak minuta

Dropline Gnome izgleda fakat odlicno …

Ximian OpenOffice.org skinuo sa http://www.blazebox.homeip.net:81/diffie/slackware/OpenOffice/ . izgleda odlicno stvarno … sredili su ga ko bonbonu.

ubacio sam Slackware u Windows boot manager (ili kako se zove ono cudo vec), jer nisam htio da diram MBR od hda1 … nisam veliki ljubitelj igrarija sa MBR-om …

ko zeli “advanced management” modula, neka obavezno instalira Swaret. odlican alat koji nema razloga da se stidi pred APT-om … iako kao nijedan drugi nema kvalitetu FreeBSD portova.

e sada kada sam skinuo sve velike stvari skinuo sam i kernel 2.6.r11 i konfigurisao ga i ovo je radilo odmah bez problema:

• ACPI radi (nisam dosta toga jos konfigurisao)
  • Zvucna radi (i810)
  • PCMCIA radi (core)
  • Firewire radi (ieee1394)
  • IRda radi (irda, ircomm)
  • Mrezna radi (eepro100)
  • Bluetooth (bluez)

Ovo nisam testirao jos:

• Compact Flash slot (mislim da ga prepoznaje kao PCMCIA slot, medjutim nemam CF kartica da testiram
  • IRda je instaliran dobro, medjutim nisam stigao da testiram
  • Gnome-Bluetooth-Admin nisam instalirao jos, a to je odlican alat za Bluetooth, tako da je Bluetooth iako instaliran, jos netestiran

Ovo je zahtjevalo dalju konfiguraciju:

• modem … malo je problematicn bio … medjutim nasao sam na http://linmodems.technion.ac.il/packages/smartlink/ fine drivere koji su nakon malo igranja sa njima proradili … modem radi izgleda, iako nisam ispobavao jos … za detaljnije objasnjenje email.

• WLAN … to je prvo bio problem, medjutim Linuxant (www.linuxant.com) je izdao Wrapper za XP drivere. skinuo sa Linuxant stranice njihov tzv. Driverloader i nakon jednostavne instalacije, WLAN je proradio … nema oopses ili drugi problem … istina nisam testirao vise od par sati, ali koliko vidim radi bez problema …

ovaj kernel sam stavio u Lilo kao “Stable” da ga imam kao backup za svaki slucaj …

ostalo je jos da sredim acpi stvari u detalj … to znaci hybernate, standby i sl … takodje moram dodatne IBM tastere konfigurisati, ali otom potom :wink:

utisci:

• sistem je fakat brz
  • bootanje sistema ide brzo
  • apsolutno stabilan sistem … nijednog problema do sada (10ak dana)
  • kernal 2.6.r11 radi odlicno … apsolutno nijednog problema, iako se prvi put puno sporije kompajlira od 2.4.23 …
  • kombinacija slackware-dropline_gnome na laptopu je veoma brza i uzima veoma malo rama
  • baterija radi skoro 4 sata (oko 3.50h, medjutim tu je bilo i jedno kompajliranje kernela sa dosta modula i instalacija jos nekih stvari, sto nije svakodnevni rad), sto je odlicno vrijeme za prilicno nesredjen ACPI. kada ga sredim, nadam se da ce moci doci do 4.30-5 sati.

M.

p.s. 1#: ako ko ima pitanja … slobodno

p.s. 2#: nabavicu si ovih dana jednu Compact Flash karticu, pa cu da testiram da li moze da boota sa nje … vidjecu da uguram citav slackware na nju … ako ima ko iskustva, bilo bi fino cuti

http://swaret.org/?menu=swaret

hvala. spomenuo sam ga, ali nisam link stavio.

M.

Imam ja pitanje … ima li neko u BiH dropline gnome na CD-u ? :slight_smile:

iskreno receno mozes bez problema i ovako, jer ti jedan dio paketa sigurno nece trebati, a druga stvar installer podrzava resuming i mozes ono sto skines odmah instalirati …

a inace … na cd-u tesko da to neko ima … slackware nije mandrake.

M.

U Slackware 8.1 imas 4 kernela sa podrskom za USB, koju si ti verziju koristio.

9.1 emire … nijedna nije imala ukljucen “mass storage” koliko ja znam …

ako sam previdio … e to bi bio fazon, ali sad i nije vazno toliko :slight_smile:

M.

Dobro si, ima ali modularno sto i nije neka pomoc :wink:

Pa nema veze sto “slackware nije mandrake” … dropline installer ima opciju “download only”. Ja kad bih downloadovao zaprzio bi pakete.

Eh Mirza-M svaka cast, ovo volim cut kad neko installira slackware i to pogotovo na laptop :slight_smile:

[quote][quote]
a inace … na cd-u tesko da to neko ima … slackware nije mandrake.
[/quote]

Pa nema veze sto “slackware nije mandrake” … dropline installer ima opciju “download only”. Ja kad bih downloadovao zaprzio bi pakete.[/quote]

zelim samo reci da je sigurno teze naci slackware odnosno dropline gnome od KDE ili Mandrake itd.

a ako neko od Tuzlaka zeli Slackware, plus cu snimiti i Dropline Gnome na jedan CD, nema problema, to ce biti u Tz 20. Decembra … subota …

radi ko doxa … sve redom … sinoc sam bio preumoran da konfigurisem ove ostale sitnice, ali inace, nijednog problema … sve je tip top.

M.

[quote]zelim samo reci da je sigurno teze naci slackware odnosno dropline gnome od KDE ili Mandrake itd.
[/quote]

Slazem se, ali je jos teze naci ako ne pitas ljude :)))

Ja sam poceo downloadovati neki minimalni set paketa (koji bih ja volio instalirati) pa eto za jedno 10 dana (sudeci po broju dosada downloadovanih paketa) cu imati sve sto sam “narucio” downloadovano i zaprzicu na cd, ako Bog da. Pa znaci ako kome bude trebalo nek se javi.

Imam ti ja citav Dropline, ovaj zadnji. Ako si u Sarajevu javi se na 061/262654 pa cu ti zaprzit na CD, ti samo navrati po to.

Goran

[quote]Imam ti ja citav Dropline, ovaj zadnji. Ako si u Sarajevu javi se na 061/262654 pa cu ti zaprzit na CD, ti samo navrati po to.
[/quote]

Haj’ 'fala :slight_smile:
Nazvacu.

Mirza hvala na ponudi, ja imam kod sebe kolekciju slackware-a od 3.x do 9.1 verzije :slight_smile:

Tako da meni ne treba, a ako kome zatreba nemora ganjat Mirzu i cekat ga da dodje, vec javi ovdje pa se to lijepo iskombinuje jer u Tz ima i trip0d sve slack distroe pa ko voli nek izvoli :slight_smile: