Slackware za pocetnike

1. nasao sam dobar ink (tutorial) za one koji instaliraju Slackware prvi put. po meni je dobar i “slikovit” :slight_smile:
    http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?postid=311808

2. Pokusao sam nekoliko distribucija da istaliram na Toshiba satellite 2100CSD ali neuspjesno. Sinoc sam pokusao Slackware. Instalacija (poslije nekoliko pokusaja - moje greske) je zavrsena. Medjutim, prvi put kada sam ga startao da LILO nije instaliran kako treba i da moram rekonfigurisati /etc/lilo.config (il tako nekako). A poslije toga svaki put se pojavi hrpa devedeset-devetki po ekranu: 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99 … samo 99-tke???
    Boot diks nisam napravio jer iz “tehnickih” razloga - laptop nema floppy drive :slight_smile: (ima u stvari prostor gdje koristis floppy ILI CD drive).
    Negdje sam cit’o da “dignem” Knoppix. Medjutim, ne mogu dici ni 4.0 ni 3.9.

[code]Can’t find KNOPPIX filesystem, sorry.
Dropping you to a (very limited) shell.
Press reset button to quit.

Additional builtin commands available:
cat mount umount
insmod rmmod lsmod
knoppix#_[/code]
medjutim, kada ga rebootam nekoliko puta “prodje” desilo se dvaput da prodje ovaj dio ali “zakoci” na PCI manager-u (ili tako nesto, ne sjecam se jer sam jutros u pola 5 konacno otisao u krevet raspi[beep]?!?

Prijedlog?

Po tvom postu, čini mi se da drive ne može kako treba da pročita CD, ili je CD oštećen (vrlo vjerovatno) ili je hardwareski problem sa CD drive-om. Pokušaj sa drugim CD-om Koppixa, možda je CD loše snimljen. Ili ako imaš Ubuntu probaj Live CD.

Jesi li čitao u dokumentaciji LILO-a šta znači 99 ? Imao sam jednom sličnu grešku.
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/LILO_Error_Codes

Danas smo kod Zekke riješili identičan problem sa LILO.

(Bio je neuspješan pokušaj instalacije nove LILO verzije, nakon reboot-a samo 9-tke)

Recovery procedura:

1. Boot (kernela) sa Slackware CD-a:

Nakon montiranja CD-a, instalacija originalnog lilo, zatim jedno pokretanje ‘lilo’ komande (po defaultu upisuje LILO u MBR; i to je to

[quote=Babysitter]Jesi li čitao u dokumentaciji LILO-a šta znači 99 ? Imao sam jednom sličnu grešku.
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/LILO_Error_Codes[/quote]
Tokom instalacije sam odabrao kako soluciju da mi spremi LILO u MBR.

[quote=Adis]Danas smo kod Zekke riješili identičan problem sa LILO.

(Bio je neuspješan pokušaj instalacije nove LILO verzije, nakon reboot-a samo 9-tke)

Recovery procedura:

1. Boot (kernela) sa Slackware CD-a:

Nakon montiranja CD-a, instalacija originalnog lilo, zatim jedno pokretanje ‘lilo’ komande (po defaultu upisuje LILO u MBR; i to je to[/quote]
He, he, he Adise!
Ti si Foo Master, ali ja sam Foo Do (Fu-Do, u epizodi kako instalirati Slackware :))
meni ce trebati malo vise detalja od ovog napisanog :slight_smile:

neki cd-rom imaju problema sa citanjem odredjenih (masa stvari se zna poklopiti) cd-ova … ja sam imao problem sa slackom 9.0 … dugo sam bezuspjesno pokusavao da si instaliram no dok si nisam spalio novi cd nista od rabote …
e sada tebi je najbolje da skines lilo i pokusas ponovo da dignes masinu
bootni sa floppy-ja, i odradi fdisk mbr … zatim pokusaj ponovo …
da, i to … nekada pomaze (osobito u slacku) kada imas hd koji je veci od carobnih 1024 cilindra da si napravis “partition” /boot