Slapkg - package manager za Slackware

Već određeno vrijeme radim na jednom malom projektiću - slapkg.

Ukratko, riječ je o package manageru za Slackware Linux. Napisan je u Python-u (standardni Slackware alati su shell skripte), s naglaskom na kompatibilnost i brzinu. Krajnji cilj je zamijeniti* pkgtool u potpunosti, sa installpkg/removepkg/upgradepkg/makepkg zamjenama, i all in one programom. Sad za sad, možete koristiti slapkg za instalaciju, deinstalaciju i upgrade programa, paralelno sa upotrebom pkgtool alata.

Ako koji slacker ima živaca da malo testira, prije nego počnem spamovati standardne Slackware liste. Većina “dječijih bugova” bi već trebala biti popravljena (znači, ovo nije kod koji sam, onako polupijan, napisao sinoć), ali kao i obično nema garancija.
Možete testirati i kao neprivilegovani user (po defaultu instalira pakete u /tmp/slapkg);
btw i pkgtool možete kao običan korisnik pokretati (npr. ROOT=/tmp/slapkg /sbin/installpkg A)

  • Pošto je Slackware one man show, ovo se može, ali i ne mora ostvariti. Kako tata kaže :slight_smile:

Fakat zamjena pkgtools sa takvom alatkom je jako losa ideja. Problem su velike ovisnosti, citav python i us to i c++ biblioteka je previse.

Ja volim slackware (i koristim je vec dugo godina) bas radi filozofije “keep it simple”. Kad bi htio ditribuciju sa mocnijim package management sistemom iso bi na neku sa RPM/DPKG sistemom.

Kad bi stvarno takva alatka zamijenila pkgtools, ja bi presto koristit slackware.

Kakva C++ biblioteka? Kakve ovisnosti? Potreban je samo standardni python koji dolazi uz svaki Slackware (i svaki Linux za koji ja znam). Ovo je samo nezavisna (re)implementacija package managera za Slackware, isti format repozitorija, nema dependency checkinga i sl., uz moguce uporedo koristenja native alata (pkgtool) i alternativa. Meni licno ovaj je projektic jos uvijek zabavan, drugima moze, ali i ne mora biti koristan.

btw, u source code repozitoriju su implementirane “remote” operacije, bi bih zahvalan ako bi ko htio ulogu pokusnog kunica. (i.e. ako koristite slackpkg, a niste bas zadovoljni sa performansama, bilo bi zanimljivo da probate).

obecavam da cu testirati, cim se skinem sa slapt-get :smiley:

Nista licno protiv te alatke. Samo protiv toga da ona zamijeni postojeci standardni pkgtools. Iako sumnjam da ce do toga doc.

U tom slucaju bi meni licno smetale dodatne ovisnosti… dodatno potrebni paketi bi bili cxxlibs i python. A za original pkgtools trebas samo /bin/sh /bin/tar i /bin/gzip.

Covjek ti fino napisao da ne treba cxxlibs. Stvar je puno brza kad je radjena u pythonu, a uostalom, kakav si ti linuxash ako nemas python na sistemu?