Sled 11 sp2

Prijatelj je kupio laptop sa predinstaliranom distribucijom iz naslova. Interesuje me kakva su razmišljanja i iskustva, isplati li se zadržati ovaj distro ili instalirati nešto drugo…? Meni se čini dosta fino jer je u pitanju ušminkan i dotjeran Gnome 2 što je za početnika sa iskustvom na WinXP dobar izbor, Također sav hardver je izgledan podržan.

Konkretan problem koji je imao je podrška za codece npr. video (DivX, dok recimo MP3 radi). Kada se uđe u GUI komponentu za instalaciju softvera iskoči prozor da je potrebno ažurirati repozitorije, pa kad se klikne na ok čeka neko vrijeme nakon čega traži neku šifru, korisnička ni root šifra ne prolaze. Na netu samo nalazim topice o konfliktima kada se doda Packman repo i zašto to nije preporučljivo raditi, kako treba downloadovati kompletan SLED sdk dvd iso image, i ovaj link:
https://www.suse.com/communities/conversations/additional-multimedia-codec-support-sled-11-sp1/
koji iskreno ne kontam, u tekstu se spominje neka skripta i neki attachment koji ja ne vidim.

Nisam imao iskustva sa SLED-om, citao sam da imaju korisnici problema, i neki bi prešli na opensuse, zbog podrške možda… Malo sam googlao, a možda si već pročitao, ako ti pomogne:
https://forums.suse.com/showthread.php?49-Totem-xVid-plugin-codec
Na opensuseu je to lakse:)

Evo čitam i opet isto: varijanta 1 = packman (nije preporučljivo, puno konflikta, pola distribucije zamijeniš packmanovim nestabilnim paketima), varijanta 2 = kompajliranje iz source koristeći tu neku skriptu koju ne vidim valjda zato što nisam logiran na suse.com ili šta ja znam. U oba slučaja mora se dodati sled sdk dvd koji je 5 GB.

nidla, de mu reci da ubuntu instalira :smiley:

Mislim da bi Nidla LMDE :)… Mada me ne bi cudila da Vedran rijesi to do kraja…

:slight_smile:

da vidim hoćel me poslušati :wink:

Vedrane, nemoj instalirati Ubuntu Desktop 13.04, pogotovo nemoj pokrenuti live session.

Reverzna psihologija na djelu :wink:

Evo ako nekome bude trebalo:

  • Repozitoriji se dodaju tako što se u Yastu ode na “Novell Customer Center” ili tako nešto, prođe se kroz nekakav wizard koji ne traži previše informacija i repozitoriji budu dodani. Oni koji su kupili SLED tu negdje moraju ukucati ključ, a na predinstaliranim laptopima je valjda sve to hardcodirano.
  • Dijalog za šifru je bio zbog loše konekcije u trenutku kad sam probao.
  • Dodavanje vlc-a sa packmana je proradilo nakon što sam jedan paket morao skinuti sa rpmfind.net :frowning: sreća pa je to bilo sve.
  • Nemojte instalirati paket vlc-gnome jer ovaj koliko vidim ništa ne radi, samo instalirajte vlc.
  • SLED je okljaštrena distribucija dok se ne odradi ono što sam spominjao, a to je download dva “SLE SDK” iso image-a (cca. 8 GB) i zatim njihovo dodavanje kroz “Add software sources”. Bez toga nećete naći 90% paketa koje čovjek očekuje na normalnom distrou, ne samo -devel pakete i gcc nego recimo wine - nemoguće ga je instalirati bez SDK, nema nikakvog extra repozitorija, opensuse repozitoriji neće raditi zbog nebuloznih konflikata tipa fali paket koji je ašćare instaliran itd.
    Volio bih da me neko ispravi, ali svi google rezultati su poruke tipa “nemam pojma o SLED ja koristim samo opensuse” i “downloaduj SLE SDK - meni radi tako”.

Konkretno ovaj:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/20888988/dir/suse_other/com/libdvbpsi7-32bit-0.2.2-8.2.x86_64.rpm.html

To je istina, ali znao sam da ćeš ti riješiti problem… :slight_smile: