Sljedeće izdanje Ubuntua: Gutsy Gibbon

Danas je odlučeno da će se buduće izdanje Ubuntu distribucije zvati Gutsy Gibbon. Gutsy će biti nasljednik Feisty Fawna, i biti će objavljen u oktobru 2007.

U procesu odlučivanja imena Gibbon je osvojio G-utrku uz konkurente poput Fiery Foxa i Icy Weasela, i značajan položaj je imao naziv Glossy Gnu, kao zahvala izvanrednim doprinosima GNU projekta slobodnom softveru. Na kraju, odabran je naziv Gutsy Gibbon.
Međutim, Glossy Gnu će imati velikog uticaja u sljedećem izdanju, jer će Ubuntu 7.10 imati nove mogućnosti - zanimljivi način licenciranja: nema firmwarea, drajvera, zvukova, aplikacija niti bilo kakvog drugo sadržaja koji ne sadrži kompletan izvorni kod i ne dolazi sa potpunim pravima mijenjanja i redistribuiranja. (1)
Na ovom dijelu Ubuntua će pomagati i razvijatelji koji stoje iza Gnewsense distribucije.

Neki su govorili da čak i majmuni mogu instalirati Ubuntu (nažalost, i drugi također mogu), ali Gibbon će sadržavati jednostavnu instalaciju koja će u par klikova instalirati novi operativni sistem.

Gutsy neće biti LTS (izdanje dugoročne podrške - Long Term Support) ali zato će biti značajno bolji kada je u pitanju korištenje na serveru.

Composite-by-default, pored Compiz/Beryl-a, će također biti od velike važnosti u novom izdanju. Postoji velika šansa da će Gutsy sadržavati ove, ali i druge stvari koje dosada nisu bile uključivane.
Naravno, veliki rad na odlučivanju ciljeva Gutsya će se odvijati od 5. do 11. maja u Andaluziji, Španija.
Sada kada je Fawn dobio svoje noge :slight_smile: i spreman za izdavanje javnosti 19. aprila, potrebno je podići temelje Gutsya. Naš cilj je da otvorimo Gutsy za upload paketa isti dan kada se objavi Feisty.

Danas je već isplaniran Release Schedule za Gutsy:

  • postojati će 6 izdanja prije finalnog; sa razmakom od tri sedmice, i onda dvije sedmice nakon FeatureFreeze-a.
  • Beta izdanje je jednu sedmicu poslije izdavanja GNOME 2.20.
  • Finalno izdanje je tri sedmice poslije beta izdanja, umjesto uobičajna četiri, tako da će biti objavljeno 18. opktobra. Uz izdanje će biti objavljeni i sve dostupne GNOME 2.12.1. ispravke grešaka.

(Više na originalnoj poruci na ubuntu-devel-announce mailing listi.)