Na zahtjev mnogobrojne zajednice Ubuntu korisnika u Bosni i Hercegovini, vodeći ISP u državi (BIHnet) je pripremio službeni mirror za Bosnu i Hercegovinu.
Mirror je za korisnike ADSL usluge dostupan unutar Free zone, te ga mogu koristiti bez obračunavanja prometa. Mirror je također dostupan i za sve ostale korisnike.
EDIT by nidla
Evo ovdje uputstvo (“preko klika”) kako naštimati BH mirror repositorije (koji su u BiHnet Freezoni)
EDIT
Kako ću znati koje izdanje imam?
U konzoli upišite
lsb_release -a
i pročitajte zadnju liniju (Codename). Kodno ime verzije koje koristite je neophodno za ispravno korištenje Ubuntu mirrora.
Upustva za korištenje:
Ako koristite feisty izdanje onda kucajte sljedeće komande:
sudo mv /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list_old
wget ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu/feisty/sources.list
sudo mv sources.list /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Ako koristite edgy izdanje onda kucajte sljedeće komande:
wget ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu/edgy/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Ako koristite dapper izdanje onda kucajte sljedeće komande:
wget ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu/dapper/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Ako koristite breezy izdanje onda kucajte sljedeće komande:
wget ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu/breezy/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Ako koristite hoary izdanje onda kucajte sljedeće komande:
wget ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu/hoary/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Ako koristite warty izdanje onda kucajte sljedeće komande:
wget ftp://ftp.bih.net.ba/pub/linux/ubuntu/warty/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
na releases.ubuntu.com.ba je moguće preuzeti sva dosad objavljena izdanja Ubuntua.
Wiki @ Službeni mirror
Može li administrator napraviti temu sticky kako bi novi korisnici relativno lako dobili informacije o mirroru?
Hvala. Mijenjao sam nazive tema nekim temama poput ‘ocajnik sam’, ‘pomoc’, ‘novajlija’ i slično kako bi novom korisnicima bilo lakše pronaći rješenje po ključnim riječima u naslovu teme.
što se tiče feisty-a… to je kodno ime ubuntu v7.04, razlika: feisty je na jednom CD-u, a ningi (ubuntu v6.10) je na jednom DVD-u, što će reći vamo imaš 700MB “paketa” a tamo 4.7GB…
NAPOMENA
ningi nije officijelni ubuntu.com proizvod!
Dosta ljudi traže Ningi (tj. DVD) čak i nakon što im se objasni da je već malo zastario. To je signal ljudima koji rade na Ningiju (svaka čast momci :kul:), ali i Canonicalu! Kada ćemo dobiti oficijelni Ubuntu DVD ili još bolje dva-tri DVDa? Mnogi su još na dialupu ili čak i bez toga (winmodemi…)
Prednost Ningi DVD-a je što ne “parceliše” KDE/Gnome/Xfce korisnike kao zvanični Ubuntu DVD-ovi i uz to
ima fino odabrane pakete, po meni bolje nego oficijelni mediji… Samo što malo kaska za zvaničnim izdanjima.
Dobro bi bilo da Cannonical uključi Ningi u svoje projekte ili fuzira s DVD projektima.
kako misliš sve? jel sve koje si već downloadowao na neki komp ili bukvalno sve update, ako je ovo prvo onda možeš, ako je ovo drugo onda ne možeš dok se ne završi lifecycle verzije koju imaš (jer ne znaš ti unaprijed kad će izaći update za neki paket - tek kada izađe on ide u updates repositorij i ti bivaš obaviješten da je na serveru novije verzija od one koju imaš na kompu… i tako dolazi do update/upgrade-a, nejse)
hvala, bas sam to trazio, dakle, da backupam postojece update, i spremim na cd ili neku particiju, jer mi mrsko svaki put kad snimim kubuntu skidati update s archive.ubuntu.com.ba zasebno za svaki komp (imam 3).