PunBB, znaci otiso sam sa IPB 2.x na Vbulletin jer mi je bilo interesanto. SMF u zadnjih (kolko vec) zagovaram radi fakat izuzetne sigurnosti i radi toga sto je open source, zato sto je nevjerovatno jak. Vjerujte kad se nekonm svidi nesto sa vb i IPB onda mora da je dobro.
Razmislite, veoma veoma “pomno” da se sa punbb predje na SMF.
SMF je bio jedan od glavnih kandidata kada smo prelazili sa phpBB.
Međutim, SMF nije pod OSI approved open source licencom. Posebno je stupidan* dio koji se odnosi na zabranu redistribucije (liče na qmail, lol) te dio o štetnosti/poticanju forkinga.
Imho, punBB se do sada sasvim solidno pokazao. Uvijek može i bolje, ali mislim da ništa značajno ne fali. Kao i obično, mnogo je važniji sadržaj diskusija na forumu, nego koliko smajlija ima bb koji se vrti ispod.
Ako su željeli “zaštititi” originalne developere, kod su trebali staviti pod GPL, a sam SMF registrirati kao trademark. Na taj način niko ne bi mogao redistribuirati prilagođenu verziju SMF-a pod istim imenom, a kod bi i dalje bio free, bez ograničenja. Sličan fazon već koriste RedHat i Mozilla fondacija.
Meni se ne sviđa dio za privatne poruke kod ovog foruma.
SMF je zaista zakon. Najbolji!
Licenca je - solidna - mislim da nas ništa ne ograničava. To što tamo kaže “no redistributing without written permission” nama i ne smeta jer ne kontamo da redistribuiramo forum, jel tako? Što bi koristili “lošiji” (bolji?) forum samo zato jer nam se ne sviđa neka sitna etička stvar kod SMF’a … Valjda smo stručnjaci, naučnici, ljudi … a ne svještenici pa da nas bocka stvar sa kojom i ne dolazimo u sukob.
Pa ja kazem, ja nisam ni zagledo toliko te forume kad je IPB otiso sa GLP na Paid sta dalje da pricam. Al ovo sam iskljucivo radi sigurnosti uzeo, dok nakon dok nisam malo “prosnifo” da je ovo fakat ludilo stvar.
Jedna od prednosti PunBB je što je vrlo jednostavan što nam omogućuje da se sami uključimo u razvoj. Znači, ako se nekome ne sviđa sistem privatnih poruka, neka se uključi i napravi svoj to mu je prilika da vrati nešto FOSS zajednici. Što se tiče licenci, mislim da bi mi kao ULK ipak trebali obraćati pažnju na takve stvari - između ostalog, ne znam koliko imamo koristi od “open-source” programa čiji kod ne smijemo mijenjati za naše potrebe (ne kažem da je SMF jedan od tih - samo navodim kao primjer).
Pa evo, ja sam najveca cjepidlaka sto se tice foruma (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2046) i eto nemam nikakvih primjedbi. Forum radi normalno, imam listing neprocitanih poruka, sistem odgovaranja je super, kvragu, cak sam i moderator i sve je uzasno fleksibilno. Totalno se slazem sa vedranom, ako zelite nesto oko foruma, kontaktirajte Adisa on je admin, ako zelite mijenjati, mijenjajte rucno, lobiranje je proslogodisnji fol.
[quote=che.guevara]"Što se tiče licenci, mislim da bi mi kao ULK ipak trebali obraćati pažnju na takve stvari"
Samo da ne odemo još u neku askezu pa onda budemo serijske samoubice ili slično ;)[/quote]
Vedran je potpuno u pravu, che procitaj malo HOWTOs: http://tldp.org/HOWTO/User-Group-HOWTO-7.html
[quote=Excerpt from the LUG HOWTO]Leaders should be clear on the following facts:
There are a lot of opinions about the GPL and other open-source licences and how they work – mostly misinformed. It is easy to misunderstand both the GPL and alternative licensing schemes. Most attempts at debating same are, at root, pointless, ritualised symbolic warfare among people who should know better. In the rare event that participants actually aspire to understand the subject, please direct them to the OSI’s “license-discuss” mailing list and the Debian Project’s “debian-legal” mailing list, where substantive analysis is possible and encouraged.
Linux benefits from contributions from many places, including proprietary-software vendors, e.g., in the Linux kernel, XFree86, and gcc.
Proprietary implies neither better nor horrible.[/quote]
Tako da, iako licence nekad ogranicavaju razvoj i one imaju svoju poentu.
Nisam ja nista reko, sad ajmo pod hitno mjenjat forum il sta vec. Samo stvarno nisam imo nekog posebnog dodira osim sto je ono poznat kao pouzdan. Dok ga ne probas.
I ja i ja se slazem, samo za one koji oce forum, besplatno a predobar. Onda ok. Znaci definitnvo SMF. A punBB i meni radi, nemam problema sa njim samo kazem.
Ma ok, barem se učitava brzo ko zmaj - ako ništa drugo … Mada SMF je veća šminka, ali ko što neko reče, važne su diskusije koje se vode (a njih nema nešto) … Poz