Snimanje Suse-a 9.0?

ako nekom snimim svih 5 cd-ova, jeli to legalno?

Naravno da je legalno zato sto je SuSE Linux pod GPL-om. Ne znam je si li ikada cuo za GNU General Public Licence. Ako nisi otidji na www.gnu.org i procitaj. Nakon toga ce ti neke stvari biti mnogo jasnije.

cuo sam i meni je ta licenca jasna.
medjutim, zasto onda ne stave na server za download, a ne da samo daju nekakav live edition na jednom cd-u?
i

Moras shvatiti da je SuSE profitabilna kompanija za razliku od nekih neprofitabilnih udruzenja. Kao sto bi Richard Stallman rekao engleska rijec “free” ima visestruko znacenje. Jedno se odnosi na cijenu a drugo na slobodu koristenja. Cijenu ti odredjujes medjutim takodjer moras pruziti korisnicima slobodu koja je i tebi pruzena, tj da drugi korisnici mogu mijenjati i prilagodjavati tvoju distribuciju svojim potrebama, a to SuSE upravo i radi.

Dijelovi SuSE-a su licencirani pod Yast licencom što znači da je dozvoljeno kopiranje dok god se to kopiranje ne naplaćuje. Za razliku od GPLa koji dozvoljava naplaćivanje. To znači da npr. ULK BiH ne smije zvanično kopirati CDove SuSE-a u okviru našeg programa gdje naplaćujemo kopiranje, ali nezvanično ti bilo ko smije to iskopirati.

care samo ti kopiraj, kad ti prije M$ nije mogao nista, mislis da ce te sad SuSE ganjati radi nekih 80KM ( ili koliko vec stoji distribucija :wink: )…

Pozdrav

ICE