Koliko ustvari CPU opterećenja stvara software RAID?
Da li je moguće da neki server čiji bi load average trebao biti oko 2-3 ima l.a. preko 10 zato što je software RAID instaliran? Riječ je naravno o Linux 2.4.x kernelu.
Heh neznam na sta mislis , ako mislis na polu hardware raid tj onaj radi sto ga moras gurat software-om, znaci nije full radi da udjes u njegov setup i stimas koji ces mod rada, vec to radis sa driverima raznim il mislim na full software raid.
ja sam imao iskustvo sa tim polu hardware raid-om , tj asus p4c800 ploca sa ATA-RAID -om i mogu ti rec da nije za server-e, nekad se desi kad ima neki malo veci load disk jednostavno se pocne odmarat znaci radi na neke prekide, i nije stabilan.
dobro jutro …
RAID ne bi smio opterecavati sistem skoro nista vise u odnosu na ne-RAID sistem.
ako je cisto softwerski RAID, onda CPU opterecenost raste drasticno, oko 200-250% (moguce i vise, ali ne bi trebalo) u odnosu na ne-RAID, medjutim to nije toliko strasno, osim ako nije neka generealno opterecena mashina sa puno IO.
ako imas RAID controller, onda ne smije biti problema, odnosno controller preuzima IO-kontrolu, tako da CPU mora/treba biti postedjen bilo kakvog tezeg opterecenja.
M.
Mislio sam na potpuno softverski raid, /dev/mdX na Linuxu
Ok, 200-250% je odgovor koji sam tražio, hvala