Software requirements - knjiga na lokalnom jeziku - zna li ko?

Zna li ko za kakvu knjigu na lokalnim jezicima koja se bavi pitanjima planiranja, specifikacije i zahtjeva za izradom softwarea. To bi trebao biti onaj korak prije dizajna i implementacije, nešto kao priprema osnove na kojoj se programira. Pitam ovo jer sam primjetio da je većina dobrih tutorijala u kojima se programira nešto propraćena uvodom u kojem autor objašnjava koncept aplikacije i zahtjeve koji se moraju ispuniti. Nešto kao vodič za implementaciju ili mapa puta koje se pridržava. Čini mi se da svaka kvalitetna aplikacija sa dobrom strukturom ima ove korake koji joj prethode.

Softversko inzenjerstvo Teorija i praksa - Shari Lawrence Pfleeger, Joanne M. Atlee.

Koraci kroz koje softver prolazi:

• Analiza i definisanje zahtjeva
  • Projektovanje sistema
  • Projektovanje programa
  • Pisanje programa
  • Testiranje jedinica
  • Integrativno testiranje
  • Testiranje sistema
  • Isporuka i odrzavanje sistema

U modelu “vodopada” ovi koraci moraju da idu ovim redom, u ostalim to nije bas tako. Da se pohvalim iz datog predmeta sam dobio 9. :smiley:

P.S. Inace predmet na PMF-u odsjek za informatiku. Mislim da ovaj predmet ima i ETF.

Postoji prijevod udžbenika Somerville “Software Engineering” koji su radili studenti. Jedno od poglavlja bavi se sa Software Requirements. Ako može pomoći, javi.

Edit: Pomoglo bi ti dosta i ako nađeš neke gotove primjere SRSa (specifikacije korisničkih zahtjeva), po mogućnosti usklađene sa IEEE 830 standardom. Viđao sam takvih fajlova po netu na razumljivim jezicima.