Software za Grafiku

Pozdrav Linuxashima!

Razmisljam o tome da instaliram Linux jer je mnogo stabilniji od Windows-a. Ipak, brine me jedna stvar:

Da li postoje programi (ili bar zamjene) za programe kao AutoCAD, CorelDRAW, 3D Studio MAX i Photoshop za Linux?

[quote=Keman]Pozdrav Linuxashima!

Razmisljam o tome da instaliram Linux jer je mnogo stabilniji od Windows-a. Ipak, brine me jedna stvar:

Da li postoje programi (ili bar zamjene) za programe kao AutoCAD, CorelDRAW, 3D Studio MAX i Photoshop za Linux?[/quote]
3D Studio MAX - Blender
Photoshop - GIMP
CorelDRAW ima verziju za Linux,
za AutoCAD vjerovatno ima ali nije mi nikad trebala
pa ne znam …

E hvala ti puno majstore! :slight_smile:

Znas li mogu li u Sarajevu nekako doci do svog tog software-a kojeg si nabrojao?

AutoCAD = VariCAD 99$ studentska licenca, www.varicad.com odlican program iz licnog iskustva, toplo preporucujem.

Zbavi SusE i tamo imas sve pobrojane. Sem Corela…

[quote=Keman]E hvala ti puno majstore! :slight_smile:

Znas li mogu li u Sarajevu nekako doci do svog tog software-a kojeg si nabrojao?[/quote]
Pa Blender i GIMP već dođu ugrađeni u neke distribucije, npr. SuSE.
SuSE ima vjerovatno i neke zamjene za vektorsko crtanje i CAD
programe tako da možeš naći svašta. A ostatak, kojeg ne dobiješ
mogu ti pomoću članovi ULKa. 8)

Znaci, u Sarajevu ne postoji nesto kao “CD Alley - Lukavica” koji je nedavno ukinut ? :slight_smile:

Zamjene za 3D studio i Photoshop su vec u SuSe distribuciji? Evo, vec sam nabavio taj DVD. Znaci, fale mi jos CAD i CorelDRAW programi. Cuo sam za program LinuxCAD. www.linuxcad.com. Tamo vele da je to maltene identican program AutoCAD-u. Ali ovaj kosta $900. :slight_smile:

Nerealno je očekivati da CD trgovci nabavljaju Linux programe ako ih niko ne traži. Znači to je koka-jaje problem. U međuvremenu postoje free zamjene za sve npr. Inkscape nije loš vektorski program. Što se tiče CADa tu zaista nema dovoljno dobre slobodne zamjene, barem ja ne znam za nju.

Kemane, ja bih vjerovao Safiru na tvom mjestu :smiley: a i ovaj LinuxCad se može zbaviti za 180 dolara (prošlogodišnja verzija).

Hvala vam puno na pomoci. Nadam se da vas ne peglam previse ali imam jos jedno pitanje:

Postoji li neki program za pravljenje muzike na Linuxu? Nesto kao Cubase (ne znam kako se tacno pise) ili slicno?

Pošto su svi zaboravili novog aduta, napomenuću za grafiku
http://www.inkscape.org/

:slight_smile:

Jeli Inkscape integrisan u SuSe? E jesam vas ispeglao sa pitanjima ali puno mi pomazete ako vam nesto znaci. :slight_smile:

Hvala vam svima jos jednom…

Jeste, Inkscape dolazi uz Suse. Za muziku možeš probati Ardour i Rosegarden. A gdje ih naći: http://start.linux.org.ba/Instalacija_programa

Ne bih stvarno da pocinjem flame, ali OP treba sebi postaviti pitanje koliko mu treba i koliko koristi programe koje je nabrojao.

1. Blender je mislim adekvatna zamjena za 3dsMax ali naravno moras ga prvo nauciti koristiti :slight_smile:

2. Gimp moze zamijeniti PS, mada se iskusni PShopperi zgrazavaju nad interfejsom gimpa. Gimp mislim da do dana danasnjeg nema adekvatnu podrsku za CMYK separaciju boja, sto ce reci da stampanje svega toga moze biti problem…

3. CorelDraw ima za linux, ali to je ultra-prastara verzija koja je bolje reci nekad postojala. Ne bih se bas zakleo da je te stare rpmove jednostavno (i moguce) instalirati na linux danas. Postoje inkscape, sodipodi i ini programi koji su po mom skromnom misljenju sega u poredjenju sa Corelom

4. Autocad ima nekakve zamjene (qcad, varicad i ima jos toga) ali koliko je to relevantno ne bih ti znao reci… Moja sestra (linuxas ;), 4. god. arhitekture se ukida od smijeha kad vidi qcad… :frowning: )

E sad probaj, nista ne kosta… I ne moras se oslanjati na pijace, sve se to da skinuti (ili vec dodje na dvdu) sa neta potpuno legalno i nije uopste veliko. Recimo blender (3dsMAX zamjena) je cini mi se u arhivi velikoj 12 MB. Dakle, nista strasno :smiley:

Ni ja ne bih da flejmam :wink: ali svaki argument ima i kontraargument.

Što važi i za 3dsMax, ne? Ja sam par puta probao koristiti Max i ništa ne kontam.

Ko to još radi pripremu za štampu u Photoshopu? Ozbiljan grafičar će koristiti Quark ili Indesign (tu je naravno Scribus :slight_smile: koji ima CMYK podršku već odavno). Photoshop se kod nas u 90% slučajeva koristi za sređivanje fotografija sa kamere i za web, tu je Gimp sasvim dovoljno dobar. A kome smeta interfejs tu je Krita - http://www.koffice.org/krita/

Isto. Šta se to tačno radi u Corelu? Od profesionalaca koje ja znam, pola ih ismijava Corel a drugo pola ga koristi za kreiranje logotipa, memoranduma i slične stvari. Možete se smijati koliko hoćete, meni OpenOffice Draw sasvim dobro radi takve stvari. ULK vizitka je kreirana u njemu, člansku je neko radio u Corelu ali je isto tako mogla biti u Draw urađena. Onda npr. za razne šeme, dijagrame i slično toliki izbor ima programa za Linux da čovjek ne zna odakle da počne.

Tu se slažem, ali ako se zna cijena Autocada i činjenica da postoje komercijalne i znatno jeftinije varijante za Linux kao što su spomenuti Linuxcad, Varicad itd. onda definitivno ima izbora. Volio bih vidjeti tog profesionalnog arhitektu ili mašinca koji ne može sebi priuštiti nešto od toga.

Hehe razumijemo se mi Vedrane, a napisao sam svoje mišljenje cisto da bi covjek imao kompletnu informaciju (a ne ono standardno imas to-i-to i super radi.)

Samo cu kratko odgovoriti u vezi vektorskih alata. Radio sam na linuxu par vecih grafika, nista fancy, standardni dijagrami tehnicke prirode i isprobao sam silom prilika skoro sve poznatije vektorske programe (dia, sodipodi, inkscape, onaj kde-kako-li-se-zove, umbrello, ima onaj jos jedan u qt-u, xfig…)i IMHO situacija je katastrofa. OODraw sam samo kratko probao, ali nije me ni on nesto odusevio, mada mi se cini daleko najupotrebljiviji od svega nabrojanog. Ne znas je li gora medjusobna interoperabilnost, uvoz izvoz raznih formata, ili sam rad u svemu tome. Nisam nikakav graficar, ali ako slika ima vise od 2 kvadrata, reboot, Corel nazalost.

Dobra je cinjenica da je ovaj Crossoffice postao stabilan pravo pa ima i tu puta i nacina. :roll:

Hvala vam na pomoci. Jos jednom cu vam se zahvaliti i reci vam da mi puno pomazete.

CorelDRAW za linux je verzija 9 i to je po meni najbolja verzija koja je napravljena. Nju imam instaliranu na Windows-u i u njoj radim. Sve kasnije verzije su samo nasminkani GUI ali ne donose nista novo. Cak naprotiv - samo dzaba komplikuju. Inace, CorelDRAW je odlican program i u njemu se svasta moze uraditi ali ljudi koji ga koriste ne uglavnom ne izvlace maksimum iz njega. Prebacit cu neki crtez u jpg pa cu vam poslati.

absBrain, i ja imam sestru koja je sada upisala 4. godinu arhitekture. Mozda smo braca? :slight_smile: Htio bih i sestri instalirai Linux jer je dosta stabilniji a njoj to puno znaci. Helem nejse, to za qcad je dobra uputa. Znaci, qcad - vozdra. ostaje LinuxCAD i variCAD za razmatranje.

U 3D Studiu MAX znam raditi. Ne znam da li je Blender dosta drugaciji?

P.S. Znam da ova sekcija foruma nije mjesto da postavim ovo pitanje ali kad ste svi vec tu i kad pratite ovaj topic…

Cuo sam da za Canonove printere nema besplatnih drivera? I jos jestno: znate li mogu li koristiti Canonovu PowerShot A400 digitalnu kameru na Linuxu?

Hvala vam puno…

Evo ja sam probao i 3D Studio MAX i Blender i moram reći da spram robusnog 3D Studia koji
vazda ima nekih milion prozorčića i veoma često sam sa sobom se ne podnosi Blender je odlična
varijanta. Evo ti neke mains oko Blendera po čemu se odmah vidi njegova prednost nad 3D Studiom:

• Nema pop-up prozora! Sve ti je u jednom windowu, ako imaš dva monitora na konju si. Generalno
    sve je tako divno organizirano da je rad sa Blenderom nevjerovatno ugodan i prilagodljiv. Umjesto
    popups riješeno je tako da ti je dio ekrana podijeljen i u tom dijelu možeš sve štimati/pregledati.

• Kreativno riješene neke poprilično nervirajuće stvari. Za 3dsmax ili čak i Maya program moraš
    naučiti trilion shortcutova koji su toliko nabacani da mi se život ogadi. U Blenderu, npr. umjesto da
    klikneš na “Move” pa mičeš selektovani objekt, jednostavno selektuješ objekt, povučeš jednu malu
    liniju na praznom prostoru lijevim klikom i hop - objekt prati miš, lijevi klik ga postavlja na mjesto.
    Moj savjet da probaš Blender, ja totalno stojim iza njega i vjerujem da će jednog dana prestići 3dsmax i
    ostale, zbog jednostavnosti, uporabljivosti i kreativnosti.

• Dokumentacija! Osim Manuala kojeg imaš na njihovoj stranici, pa nekih online wiki projekata, pa IRC
    kanala, pa foruma, Blender ima i super community. Jer svi su u duhu free softwarea i toga da je znanje
    free te puno lakše ćeš naći objašnjenje za problem u Blenderu nego 3dsmaxu …

• Za primjere šta se sve može postići sa Blenderom, posjeti njihov site http://www.blender.org i prelistaj
    previewse modela koje ljudi rade.

Sve u svemu, Blender ti je vrlo vjerovatno, od svih programa za koje si pitao, najidealnije i najbolje riješenje. :wink:

Pozz,
adioe3. :wink:

Zaboravih spomenuti da su svi ovi plakati rađeni u OODraw - http://howto.linux.org.ba/galerija/v/plakat/ - hm kažeš dva kvadrata…

PowerShot A400 radi, tako kaže Google.

Što se tiče Canon printera podrška je raznovrsna, ali pogledaj ovdje: http://www.linuxprinting.org/printer_list.cgi?make=Canon